Există multe fructe pe care le poți adăuga dietei tale, dar niciunul nu are profilul nutrițional unic al fructelor de acai: bogate în grăsimi și sărace în zaharuri.

Acestea sunt considerate un superaliment, fiind consumate de mii de ani în America Latină.

Ce sunt fructele de acai

Acaiul este un palmier sud-american. Fructele sale sunt considerate partea cea mai importantă a plantei, având o mulțime de beneficii pentru organismul nostru. Acestea sunt mici, rotunde și de culoare negru-violet, asemănătoare cu afinele. Gustul acestor fructe are o aromă unică: o combinație între mure și ciocolată fără zahăr.

Acai sunt o bogată sursă de vitamine, minerale și antioxidanți. Conțin crom, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu, potasiu și fosfor. De reținut, însă, este faptul că cele mai puternice beneficii pentru sănătate ale fructelor de acai provin din compușii vegetali. Cel mai notabil dintre aceștia este antocianina, cea care este responsabilă de culoarea purpurie. Antocianina este un foarte puternic antioxidant.

fructe de acai beneficii

Beneficiile fructelor de acai

Pe lângă faptul că sunt foarte bogate în antioxidanți, există și alte avantaje în a consuma fructe de acai:

  1. Îmbunătățesc funcția cognitivă. Afecțiunile cerebrale, precum boala Alzheimer și boala Parkinson nu au niciun remediu, însă dietele bogate în antioxidanți și compuși polifenolici antiinflamatorii pot scădea riscul acestor boli. Antocianina poate scădea stresul oxidativ și inflamația, promovând sănătatea creierului. De asemenea, îmbunătățește și memoria.
  2.  Mențin sănătatea inimii. Fibrele și grăsimile sănătoase din fructele de acai susțin și sănătatea inimii. Grăsimile sănătoase pentru inimă cresc colesterolul bun și scad colesterolul rău. Un consum regulat de fructe de acai poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge la persoanele cu greutate în exces.
  3. Ajută la scăderea în greutate. Fibrele și acizii grași din acai contribuie la creșterea metabolismului, la arderea grăsimilor și la scăderea poftei de mâncare. Consumul de fructe de acai, împreună cu o dietă echilibrată, te poate ajuta să slăbești mai repede și mai sănătos. De altfel, cantitatea mare de fibre din acai ajută la îmbunătățirea digestiei, la asimilarea substanțelor nutritive și previne constipația.
  4. Stimulează sistemul imunitar. Unul dintre cele mai mari beneficii ale fructelor de acai este capacitatea lor de a stimula și întări sistemul imunitar. Acestea luptă împotriva radicalilor liberi și îți protejează corpul de boli și infecții. Acestea sunt, de asemenea, bogate în carbohidrați, proteine ​​și grăsimi bune, care ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie.
  5. Fac minuni pentru pielea ta. Fructele de acai sunt o sursă importantă de nutrienți și antioxidanți, care ajută la vindecarea rănilor și contribuie la întârzierea semnelelor îmbătrânirii. Aceste proprietăți le fac un ingredient perfect pentru cremele anti-îmbătrânire pentru față și corp. Sunt benefice pentru tratarea hiperpigmentării și a acneei și hidratează din plin pielea și buzele.
  6. Întăresc firul de păr. Fructele de acai întăresc firul de păr de la rădăcină. Datorită conținutului de zinc și acid folic, acestea îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul scalpului și ajută la regenerarea celulelor, prevenind căderea și contribuind la creșterea părului.

fructe de acai consum

Cum să consumi fructe de acai

Ca și afinele și alte fructe de pădure, fructele de acai proaspete au o durată scurtă de valabilitate. Tocmai din acest motiv, sunt exportate în principal în trei forme: piure, pulbere și suc.

Sucul de acai este încărcat cu antioxidanți, dar are și cel mai mare conținut de zahăr și o cantitate mai mică de fibre.

Pulberea de acai are cea mai concentrată cantitate de nutrienți, oferindu-ți fibre și grăsimi, precum și compuși din plante. Poți prepara, de asemenea, o gustare folosind pudră de acai. Amestec-o în rețeta preferată de smoothie, apoi adaugă ingredientele preferate.

Toppingurile pentru piureul de acai pot include fructe feliate sau fructe de pădure, fulgi de nucă de cocos, unturi de nuci, cacao sau semințe de chia.

fructe de acai retete

Rețete cu fructe de acai

Smoothie cu fructe de acai, granola și lapte de migdale

Ingrediente:

Mod de preparare:

Mixează căpșunile congelate, pudra de acai și laptele de migdale. După aceea, pune feliile de banană și de kiwi.

Smoothie cu banane, chia, cânepă

Ingrediente:

Mod de preparare:

Amestecați toate ingredientele într-un blender.

De asemenea, puteți pune smoothie-ul la congelator și să îl transformați în înghețată.

Iaurt cu fructe

Ingrediente:

Mod de preparare:

Amestecă pudra de acai cu laptele de migdale, până când obții consistența dorită. Taie mango în cuburi, kumquat în jumătate și fructul dragonului în felii triunghiulare. Adaugă-le în iaurt împreună cu restul ingredientelor.

Sursă foto: Freepik