Majoritatea oamenilor susțin că vara este anotimpul lor preferat. Într-adevăr, cine nu iubește vara? Zile lungi și pline de soare, vacanțe, concedii, înghețată, însă aceasta vine la pachet și cu câteva probleme: insecte și o căldură foarte mare, care provoacă neplăceri pentru mulți oameni, făcându-i să se confrunte cu transpirația excesivă.

Acum două săptămâni am vorbit despre prima problemă, insectele, iar astăzi ne vom îndrepta atenția spre câteva remedii naturiste pentru transpirație.

Ce este transpirația excesivă?

Transpirația este procesul prin care organismul își păstrează o temperatură constantă. Excesul de săruri și toxinele din corp sunt eliminate prin intermediul acesteia. De obicei, transpirăm în exces atunci când afară este foarte cald sau când facem mișcare fizică intensă.

Transpirația excesivă, numită și hiperhidroză, este o problemă a glandelor sudoripare, care sunt stimulate mai mult decât în mod normal. Hiperhidroza poate afecta în egală măsură ambele sexe.

Transpirația excesivă reprezintă mai degrabă un disconfort fizic sau psihic decât o problemă majoră de sănătate. Persoanele afectate se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate din cauza acesteia. Deseori, hiperhidroza poate determina scăderea încrederii de sine sau lipsa de socializare.

Hiperhidroza poate apărea și în momentul în care o persoană este tensionată și anxioasă. Până la un anumit punct, transpirația este un proces natural și sănătos, însă unele persoane transpiră foarte mult fără să facă niciun fel de efort, iar odată cu transpirația, apare și mirosul neplăcut, produs de bacteriile de pe suprafața pielii, care intră în contact cu lichidul produs de glandele apocrine.

Cele mai predispuse zone vizate de hiperhidroză sunt axilele, tălpile și palmele. În unele cazuri, transpiraţia este localizată doar pe anumite porţiuni de corp, cum ar fi capul sau mâinile, în timp ce alte persoane transpiră pe întreaga suprafaţă a corpului.

transpiratie excesiva cauze

Cauzele transpirației excesive

Transpirația excesivă poate fi un fenomen fără o cauză medicală bine stabilită, cu o anume transmitere genetică, ce apare odată cu perioada pubertății și se ameliorează treptat sau poate fi secundară unor afecțiuni de sănătate precum.

Cauza apariţiei hiperhidrozei este una destul de complexă. Poate fi cauzată de:

  • Stres;
  • Dereglări hormonale;
  • Obezitate;
  • Fumat;
  • Alimentație necorespunzătoare;
  • Menopauză;
  • Hipertiroidism;
  • Diabet;
  • Hipoglicemie;
  • Boli infecțioase;
  • Alți factori.

transpiratia excesiva regim de viata

Remedii naturiste pentru transpirația excesivă

În ceea ce urmează vă vom prezenta câteva soluții pentru transpirația excesivă.

Regimul de viață

Bineînțeles, ca în orice altă afecțiune, un regim de viață sănătos joacă un rol foarte important. Acesta este primul spre care trebuie să vă îndreptați atenția.

Se recomandă să renunțați la tutun, alcool și cafea și să evitați stresul. Înlocuiți carbohidraţii complecşi, optând în schimb pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, lapte cu cât mai puţine grăsimi și limitați drastic cantitatea de sare şi de condimente. De asemenea, este important să consumați alimente bogate în calciu, multe legume și fructe și să evitaţi alimentele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei.

Hidratarea este și ea foarte importantă. Trebuie să consumați cât mai multe lichide, de preferat apă, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă temperatura corpului.

Pe lângă ceea ce consumați, este recomandat să purtați haine de bumbac, care să lase pielea să respire și să faceți dușuri zilnice.

transpiratie excesiva remedii

Remedii naturiste

Remediile naturale sunt un sprijin demn de luat în seamă în tratamentul hiperhidrozei deoarece, prin acţiunea lor, pot ajuta sistemul nervos să reacţioneze corespunzător și, astfel, cantitatea de sudoare este mult diminuată. Câteva dintre acestea sunt:

  • Ceaiul de salvie; Acesta este deosebit de util în combaterea transpirației excesive. Se consumă o cană pe zi, dimineața, pe stomacul gol, timp de maxim o lună.
  • Uleiul de lavandă; Se adaugă în apa de baie și se fac spălături în zonele afectate timp de 15-20 de minute.
  • Bicarbonatul de sodiu; Acesta se poate adăuga în apa de baie sau să fie aplicat pe zonele cu probleme chiar după duş, având efect răcoritor şi neutralizând acizii care dau mirosul neplăcut.
  • Zincul ajută la combaterea mirosului neplăcut al transpirației, dar și la eliminarea transpirației excesive. Se poate administra sub formă de suplimente sau din surse naturale: fructe de mare, germeni de grâu, semințe de dovleac.
  • Deodorantul din piatră de alaun; Este extrem de eficient împotriva transpiraţiei şi a mirosurilor neplăcute şi, mai presus de toate, nu acoperă mirosul, ci împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile cu apariţia acestuia. Nu are în compoziţie parfum, este 100% natural şi se aplică pe zonele cu probleme, umezind puţin în prealabil piatra. Este inodor și conține acid sulfuric, aluminiu și potasiu.
  • Oţetul din cidru de mere; Se poate aplica local înainte de a merge la culcare sau poate fi băut, dar se recomandă a fi îndulcit cu miere. Acesta are efect astringent, iar folosirea regulată timp de mai multe zile poate reduce semnificativ cantitatea de sudoare.
  • Magneziu; Adeseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp.
  • Tinctura de brusture; Brusturele este o plantă cu puternic efect astringent şi ajută la purificarea sângelui şi a fluidelor corporale. Tinctura se aplică pe zonele afectate.

Așadar, există o serie de leacuri naturale pentru a scăpa de transpirația excesivă sau a ameliora simptomele acesteia. Este important să alegeți produse de îngrijire cu ingrediente bio sau organice, deoarece acestea sunt blânde cu pielea. Dacă totuși problema persistă, este recomandat să consultați un medic.

Sursă foto: Freepik