sistem_imunitar_copii

Știi sezonul lui „dimineața geacă și după-masa tricou”? Când se întâmplă să vedem la semafor un băiat cu geacă și unul cu pantaloni scurți știm că a venit toamna. Toamna…anotimpul în care vremea e schimbătoare, în care soarele nu mai strălucește atât de tare și natura începe încet să își schimbe culorile în nuanțe calde de galben și arămiu.

Toamna e și anotimpul în care cei mici se întorc la școală, anul acesta într-un format puțin mai atipic. Reîntoarcerea lor pe băncile școlii nu înseamnă doar bucuria revederii după o pauză atât de lungă, ci și mai multe riscuri legate de gripă, răceală sau virusuri, pentru că știm cu toții că toamna este și sezonul lor.

Cum întărim imunitatea celor mici?

Pentru că organismul nostru este atât de complex, suntem conștienți că nu există un ingredient miraculos care să ne garanteze o imunitate de fier. În schimb, la fel ca într-o rețetă, avem nevoie de mai multe ingrediente pentru a ajunge la un rezultat mulțumitor.

Iată deci câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe cel mic să aibă un sistem imunitar mai puternic:

Ai grijă la alimentație

Alimentația este fundamentul de bază pentru un organism sănătos și implicit pentru un sistem imunitar puternic. O alimentaţie adecvată poate să îi ajute pe cei mici să se ferească mai ușor de virusuri, gripă sau boli. De aceea, este important ca mesele celor mici să conține alimente cât mai variate, fructele și legumele să fie mereu prezente la mesele principale sau gustări. Totodată, un lucru de reținut, încercați să evitați să le oferiți celor mici alimente procesate, produse cu adaos mare de sare sau zahăr sau alimente grase și prăjite.

Deși recomandăm ca dieta celui mic să fie cât mai variată, există și anumite alimente care contribuie la o imunitate propice. În acest sens, lactatele, care au în conținut bacterii benefice (probiotice), dar și alimente precum roșiile, usturoiul, ceapă, sparanghelul sau anghinarea pot contribui la întărirea sistemului imun în copilărie. Nu uita și de fructe bogate în vitamia C și antioxidanți precum citricele și fructele de pădure.

Igiena și somnul, doi aliați de nădejde

Este important ca cel mic să cunoască regulile de igienă. Nu uita să îi remintești cât de important este să se spele cât mai des pe mâini și să aibe mereu la îndemână o batistă pentru a-și acoperi gura și nasul în momentele în care strănută sau tușește. Mai mult, ar fi recomandat să aibă întotdeaua la el o sticluță cu dezinfectant de mâini, pentru momentele în care atinge suprafețe străine.

Totodată, un somn odihnitor poate face diferența între un organism slăbit și unul sănătos. Somnul insuficient e corelat cu o mai mare vulnerabilitate în fața bolilor, deoarece conduce la reducerea numărului de celule ale sistemului imunitar care atacă microbii.  Așa că, ai grijă ca cel mic să se odihnească cât și cum trebuie.

Activitate fizică în aer liber

Pe lângă faptul că îi ajută să își descarce energia și îi face mai fericiți, exercițiile fizice moderate îi ajută pe cei mici să se păstreze sănătoși. Încercați să ieșiți la plimbare sau cu bicicleta măcar jumătate de oră pe zi. Veți vedea că vă veți simți mai relaxați, vă veți odihni mai bine și veți avea o imunitate mai puternică.

Remedii naturale pentru sporirea imunității

Câteva remedii care ajută la întărirea sistemului imunitar sunt:

         • Vitamina C cu Propolis –  este un supliment important, beneficiile sale fiind numeroase și cu acțiune la

nivelul întregului organism. Acesta favorizează apărarea naturală a organismului, sporește imunitatea, mărește protecția organismului față de radicalii liberi și are efect antiviral.

         • Siropul de cătină cu miere – cătina este un fruct cu nenumărate beneficii pentru organism. Siropul de cătină are o cantitate mare de vitamina C, beta-caroten și antioxidanți cu rol în susținerea sistemului imunitar și protecția organismului împotriva multor boli.

         • Echinaceea – Are un rol benefic în prevenirea infecţiilor virale şi respiratorii şi este foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Se poate administra copiilor sub forma de ceai sau pulbere, iar la recomandarea medicului şi sub formă de sirop.

         • Mierea de Manuka și alte produse apicole – Mierea de Manuka conține o substanță numită metiglioxal (MGO) care o face atât de eficientă în lupta cu virusuri și infecții de tot felul. Aceasta conține și o gamă largă de compuși fenolici și flavonoizi care pot proteja și stimula sistemul imunitar să acționeze cât mai eficient. În plus, fiind dulce și cremoasă este un supliment la care nici cel mai pretețios copil nu va putea spune nu.

Ne luăm rămas bun cu un ultim sfat. Deși treceți printr-o perioadă stresantă, atât voi, cât și cei mici, încercați să vă gasiți ocupații care să vă ajute să vă relaxați împreună. Nu uitați, stresul afectează și el organismul, așa că e bine să încercați să-l evitați (pe cât posibil). 

Surse foto: Freepik.