Semințele de Chia sunt recoltate de la o plantă cu flori din familia mentei (Lamiaceae), cunoscută sub numele de Salvia hispanica, originară din Mexic și Guatemala.
Semințele de Chia sunt considerate un super-aliment și reprezintă o sursă excelentă de fibre.

Sunt bogate în proteine, acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, antioxidanți, aminoacizi, vitamine și minerale.

Ele au devenit un aliment foarte popular, însă trebuie știut că sunt una dintre cele mai vechi forme de nutriție, fiind consumate de vechii azteci și mayasi. Astăzi, semințele de chia sunt adăugate în lapte, iaurturi, budinci, supe, smoothie-uri, salate, fiind consumate crude sau prăjite.

Aceste semințe minuscule, atunci când sunt înmuiate în apă, își măresc volumul chiar și de până la 10 ori greutatea lor, dezvoltând o textură gelatinoasă. Sunt ușor de amestecat în alte preparate. În plus, pentru că sunt bogate în fibre solubile au avantajul de a oferi senzația de sațietate, fiind utilizate cu succes în diete.

 

Ce cantitate de semințe de chia se consumă zilnic?

Conform specialiștilor din domeniu, un adult cu o greutate de peste 80 de kg, ar trebui să consume maxim 3 linguri de semințe de chia pe zi. Astfel, pentru persoanele sub această greutate este recomandat consumul de maxim 2 linguri de semințe de chia.

Chiar dacă nu au multe vitamine, semințele de chia au un conținut bogat de minerale. Astfel, 100 de grame de semințe de chia conține 31 de grame de grăsimi (în principal acizi grași Omega 3 și Omega 6), 42 de grame de carbohidrați, 17 grame de proteine, 16 mg de sodiu, 407 mg de potasiu, 631 mg de calciu, magneziu, fier, fosfor și aminoacizi, precum arginină, alanine, lizină, triptofan.

Beneficiile uimitoare ale consumului de semințe de chia

1. Ajută tranzitul intestinal

Bogate în fibre, semințele de chia ajută la reglarea tranzitului intestinal. Odată ajunse în stomac, acestea se vor transforma într-o masă gelatinoasă, mărindu-și astfel volumul. Din acest motiv, semințele de chia vor funcționa precum un prebiotic, ajutând și la o mai bună hidratare.

2. Are efect puternic antioxidant

Fie că ne referim la prevenție sau la tratare, semințele de chia contribuie la starea de bine a organismului, ajutându-l să se recupereze. Avantajul oferit de antioxidanți este că încetinesc semnele de îmbătrânire, pentru că luptă împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor corpului; antioxidanții contribuie astfel la o piele cu aspect mai tânăr, păr mai sănătos, având și un rol important în funcționarea creierului.

3. Sunt o sursă de proteină

Semințele de chia sunt ideale pentru persoanele care nu mănâncă carne; 14% din conținut este proteină. Un alt avantaj este reprezentat de faptul că sunt sățioase, ajutând la pierderea în greutate; în plus, pentru că au un conținut atât de mare de proteine, contribuie la formarea masei musculare.

4. Crește performanța sportivă

Bogate în proteine, semințele de chia devin aliatul celor care își doresc creșterea musculaturii, fiind principala sursă de proteină vegetală. Mai mult de atât, oferă și energia necesară în desfășurarea antrenamentelor.

5. Întărește inima

Aceste semințe furnizează o cantitate impresionantă de acizi grași Omega 3, ajutând astfel la reducerea tensiunii arteriale. În plus, introduce în dieta zilnică, acestea ajută la reglarea colesterolului și, deci la întărirea vaselor de sânge.

6. Ajută în sănătatea dentară

Deoarece semințele de chia conțin mult calciu, fosfor, vitamina A și zinc, acestea au un rol important în sănătatea dentară. Zincul previne formarea tartrului și are un efect antibacterial ce ajută la păstrarea unei respirații cât mai proaspete, în timp ce vitamina A și fosforul sunt importante pentru a avea dinți puternici.

Moduri de utilizare

Daca vrei sa beneficiezi de acest aliment nutritiv, cel mai probabil te întrebi cum să consumi semințele de Chia. Cu un gust neutru (spre deosebire de semințele de dovleac sau de cânepă), ele pot fi combinate cu o serie de alimente, fiind ușor de integrat în alimentație:

1. Pot fi mâncate crude, înmuiate în suc, adăugate la budinci, sau la mâncăruri gătite. Le poți presară peste cereale, în iaurt sau în mâncăruri cu legume sau orez. Un exemplu de preparat sunt batoanele proteice cu chia și nuci. Acestea pot fi servite la micul dejun sau ca gustări reci și pot fi păstrate în pungi de hârtie sau borcane din sticlă.

2. Datorită capacității lor de a absorbi atât apă cât și grăsimea, pot fi folosite pentru îngroșarea sosurilor, sau chiar că înlocuitor de ouă în rețete.

3. Pot fi amestecate cu apă pentru a le face gelatinoase. Pentru un mic dejun cât mai sănătos poți lăsa 2 lingurițe de chia în lapte sau în apă, adaugă puțin zahăr, o linguriță de curcuma și puțin piper măcinat.

Contraindicații

  • nu se recomandă a fi consumate de persoanele cu alergie la semințele de muștar,
  • a fi evitate de cei care au hipotensiune,
  • a fi evitate de cei care se pregătesc pentru o operație sau care un fac un tratament de lungă durată cu aspirină,
  • un consum mare de semințe de chia poate duce la disconfort gastric.