Știm cu toții că în această perioadă a anului suntem în plin sezon al răcelii. În acest articol vă vom prezenta câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni această afecțiune sezonieră, dar și câteva remedii naturiste pentru răceală, în cazul în care ați reușit totuși să vă îmbolnăviți.

Cauze

Răceala poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri. Aceasta se poate transmite pe calea aerului, prin tuse și strănut, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate.

Răceala afectează gâtul și nasul.

remedii naturiste pentru raceala prevenire

Cum poate fi prevenită răceala

Există, bineînțeles, lucruri simple pe care le puteți face pentru a reduce riscul de apariție a afecțiunilor sezoniere, precum:

  • Spălați-vă mâinile cu fiecare ocazie. Utilizați săpun și apă și curățați-vă mâinile timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Dormiți suficient. Lipsa somnului vă poate face mai vulnerabili în fața răcelii.
  • Faceți sport în mod regulat. Activitatea fizică vă întărește corpul și vă poate reduce simptomele de răceală.
  • Evitați pe cât posibil stresul. Acesta slăbește sistemul imunitar.
  • Evitați contactul cu persoanele bolnave.
  • Consumați alimente bogate în nutrienți și vitamina C.

remedii naturiste pentru raceala miere

Remedii naturiste pentru răceală

Totuși, chiar dacă faceți o parte din lucrurile de mai sus, există posibilitatea să fiți prinși pe nepregătite și să vă îmbolnăviți. Iată 9 remedii naturiste pentru răceala:

  • Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru tratarea răcelii. Aceasta se găsește în lămâi, portocale, grapefruit, legume verzi, etc. Băuturile pe bază de citrice pot contribui la ameliorarea infecțiilor tractului respirator superior.

Noi vă recomandăm câteva variante de vitamina C:

remedii naturiste pentru răceală vitamina c dr greenVitamina C naturală 90 cps Dr. Green – este un nutrient esențial vieții, obținut din portocală amară și acerola. Acerola este recunoscută ca fiind printre fructele cu cel mai mare și mai stabil conținut de vitamina C.

 

vitamina c greennaturalVitamina C Alcalină Concentrată 60 cps Greennatural – contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la reducerea oboselii și extenuării. Este adjuvantă în afecțiuni virale și microbiene.

 

remedii naturiste pentru raceala vitamina cVitamina C 1000mg Greennatural – cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este unul dintre cei mai siguri și mai eficienți nutrienți. Aromă de zmeură îi conferă un plus de savoare.

 

  • Gargară cu apă sărată

Gargara cu apă sărată poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii superioare și poate scădea severitatea simptomelor răcelii. De exemplu, poate ușura durerea în gât și congestia nazală. Folosiți 1/2 linguriță de sare dizolvată într-un pahar de apă caldă, o dată sau de 2 ori pe zi.

  • Miere

Probabil că mierea este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste pentru răceală. Aceasta poate calma mucoasele iritate, ajutând la ameliorarea durerilor de gât, dar și la diminuarea tusei. De asemenea, puteți adăuga mierea în ceaiul cu lămâie.

Noi vă recomandăm câteva variante de miere:

miere de tei soriaMiere de Albine Tei 400g Soria – face parte din categoria celor mai bune și apreciate sortimente de miere, fiind bogată în vitamine și aminoacizi. Mierea de tei este utilizată în principal ca diaforetic în tratarea răceliilor și a febrei. Calitatea antibacteriană a mierii de tei o face ideală pentru controlul inflamației organelor respiratorii.

miere cu propolis verdeMiere de cimbru cu propolis verde 200g Famille Mary – este un apărător de nădejde al sănătăţii. Cimbrul este o plantă medicinală cu proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene, fiind un remediu miraculos pentru bolile respiratorii. Propolisul verde are un conținut unic, bogat în polifenoli, care contribuie la creșterea rezistenței naturale a organismului împotriva stresului oxidativ.

miere manukaMiere de Manuka 200+ MGO 250 g KaiOra – are o consistență mai groasă și o culoarea mai maronie decât mierea obișnuită și are un gust aromat și intens. Este recunoscută de la calmarea durerilor de gât și a tulburărilor digestive până la vindecarea infecțiilor stafilococice sau a gingivitei. Are efecte antibacteriene, antimicrobiene și antivirale și este un remediu cu rol antibiotic.

miere viosMiere de cimbru 325g Vios – obținută din cimbrul sălbatic ce crește în munții Cretei, recunoscută pentru aroma sa intensă și gust puternic. Efectele terapeutice ale mierii cu cimbru sunt multiple, cele mai cunoscute fiind tratarea infecţiilor respiratorii şi bolile de plămâni. Cimbrul are în compoziţie vitamina A, tocoferol şi niacin, precum şi minerale precum: zinc, potasiu și calciu.

  • Ghimbir

Ghimbirul este antiinflamator și antibacterian. Acesta ajută la decongestionare, greață, răceală și febră. Îl puteți consuma proaspăt, confiat, sub formă de ceai sau sirop, cu care să vă preparați un suc natural.

Noi vă recomandăm câteva variante în care puteți consuma ghimbirul:

ghimbir macinat Bio PlanetGhimbir măcinat bio 200g BioPlanet – se foloseşte ca şi condiment pentru supe, ciorbe, carne de porc prăjită şi miel. Adaugă un gust delicat bucatelor de orez, deserturilor dulci, compoturilor, diverselor dulciuri. Ghimbirul se poate adăuga la castraveţi muraţi şi la dovlecei muraţi.

 

ghimbir confiatGhimbir confiat bio 100g Bio Planet – Este un ajutor prețios în sezonul rece pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi durerilor de gât, dar şi pe tot parcursul anului pentru ameliorarea asteniei fizice şi psihice, a convalescenței şi a indigestiei. Poate fi consumat ca atare, sau ca ingredient în diferite preparate culinare ca: limonadă, ceai, prăjituri, mâncăruri sau supe.

Ceai Ghimbir 50g RoTearemedii naturiste pentru răceală ceai ghimbir – Rădăcina de ghimbir este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice. Ceaiul de ghimbir are numeroase proprietăți precum: antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamator, antibacterian.

  • Propolis

Propolisul este substanța pe care albinele o folosesc pentru a-și sigila stupii. Acesta este antiviral și antibacterian. Este perfect pentru a lupta împotriva răcelii.

Noi vă recomandăm câteva variante de suplimente alimentare cu propolis:

capsule curcumin si propolisCurcuma și propolis bio 60 capsule Famille Mary – Combinația dintre curcuma și propolis este ideală în lupta cu răceala. Curcuminul are efect antiinflamator și antiviral, iar propolisul întărește la rândul său sistemul imunitar și fortifică capacitatea organismului de a face față factorilor externi.

 

Propolis & Vitamina C 60 capsule Naturlineremedii naturiste pentru răceală propolis si vitamina c – Capsulele cu propolis și vitamina C sunt combinația perfectă împotriva răcelii. Propolisul este un bun remediu pentru infecțiile sau bolile respiratorii, deoarece acționează ca un antibiotic natural cu spectru larg, iar despre vitamina C știm deja că este cea mai importantă pentru sistemul imunitar.

  • Uleiuri esențiale

Există multe uleiuri esențiale potrivite pentru răceală, dar vă recomandăm uleiul de eucalipt, care are proprietăți antivirale și antimicrobiene și uleiul de mentă, care este folosit ca un decongestionant natural și un reducător de febră.

Noi vă recomandăm uleiurile esențiale de la Essence:

ulei_esential_eucalipt racealaUlei esențial Eucalipt 10 ml Essence – este folosit în problemele respiratorii precum tusea, nasul înfundat, dureri în gât, astm, congestie nazală, bronșită și sinuzite. Intern, se administrează la recomandarea medicului specialist, iar extern, ca uz cosmetic, aromaterapie, masaj, inhalații.

 

Ulei esențial de Mentă 10 ml Essenceremedii naturiste pentru răceală ulei esential de mentacrește imunitatea față de boli, prevenind apariția a diverse afecțiuni. Intern, se administrează la recomandarea medicului specialist, iar extern, ca uz cosmetic, aromaterapie, masaj, inhalații.

 

  • Usturoiul

Usturoiul este un antioxidant puternic cu proprietăți antimicrobiene, antivirale și antibiotice. Usturoiul este bogat în minerale, enzime, vitamina C, sulf și seleniu, care ajută la răceală.

  • Baia de oțet la picioare

Șosetele înmuiate în oțet sau frecțiile cu acesta sunt printre cele mai vechi leacuri din lume. Această metodă este ideală pentru scăderea febrei și pentru scurtarea perioadei cu simptome puternice. Trebuie să amestecați 3-4 pahare de oțet de mere cu 3-4 pahare de apă caldă, în care să țineți picioarele pentru câteva minute.

  • Băi calde

Uneori puteți reduce febra cu o baie caldă. Băile calde pot reduce, de asemenea, simptomele de răceală și gripă.

Nu uitați, atât pentru prevenirea, cât și pentru diminuarea simptomelor în cazul răcelii și gripei, este important să introduceți în alimentație fructe și legume bogate în vitamina C, dar și suplimente care pot asigura necesarul de vitamina C. De asemenea, vă sfătuim să încercați și alte remedii naturiste pentru răceală din cele prezentate.

Sursă foto: Freepik