Uleiul Esențial de Rozmarin – Secretele unui păr bogat 

 

  Te confrunți cu un păr slab, rar sau chiar cu căderea acestuia?   Cauzele pot varia, însă cu acest lucru se confruntă din ce în ce mai multe persoane. În acest articol vom vorbi despre efectele miraculoase ale uleiului de rozmarin și modul în care acesta nu doar previne, ci și ajută la remedierea căderii părului.

   Stresul, poluarea, apa care conține multe substanțe toxice sau mâncarea procesată pot afecta buna funcționare a corpului nostru și implicit, a modului în care arătăm. Părul slab, rar și un scalp iritat sunt câteva din lucrurile de care încercăm să ne îndepărtăm. Studiile arată că acest lucru poate apărea în orice moment al vieții noastre, din copilărie până la bătrânețe, însă adulții, predominant persoanele de sex masculin, sunt cele mai afectate de căderea părului.

   Ce este rozmarinul și cum îl putem folosi?

Salvia Rosmarinus, sau simplu, rozmarinul, este o plantă culinară și medicinală, nativă din regiunea Mediteraneană, unde a fost folosită ca și mâncare și medicament timp de secole.

   Similară cu oregano, menta și scortișoara, rozmarinul e ferecvent folosit sub forma de ulei esențial. Uleiurile esențiale sunt realizate prin distilare, fiind extrem de concentrate. Acestea sunt folosite la prepararea mâncărurilor, la curățenie, cosmetică și sănătate.

   În antichitatea greacă și romană, școlarii obișnuiau să poarte câte o coroniță de rozmarin împletit pe capete pentru a-i ajuta cu memoria în timpul examenelor. Napoleon Bonaparte  purta un parfum făcut din esență de rozmarin, de altfel, această plantă a fost subiectul multor poezii, fiind menționată în cinci dintre operele lui Shakespeare.

 

Poate uleiul de rozmarin să prevină și să stopeze căderea parului?

     În anii trecuți, a început să circule un zvon precum că uleiul esențial de rozmarin face minuni pentru creșterea părului. Bazat pe tradiții străvechi, unde culturile Mediteraneene foloseau ceaiul de rozmarin pentru a-și clăti scalpul, acest zvon pare a fi adevărat. Uleiul esențial de rozmarin nu doar ca previne, ci și remediază pierdera părului, reprezentând un antioxidant extrem de puternic, anti-inflamator, cât și un aliat al unei memoriii puternice.   

     Beneficiile rozmarinuilui, nu doar sub forma de ulei, ci și sub alte forme precum ceai, sau doar simplu folosit ca un condiment în mâncare, sunt confirmate de numeroase studii care au constat că:

  • Rozmarinul are proprietăți antiinflamatoare
  • Încurajează creșterea activității nervilor pielii
  • Îmbunătățește circulația

  Uleiul de rozmarin are proprietatea de a stimula circulația pielii. Ca rezultat, foliculii parului ajung să devină puternic hrăniți de către buna circulație a sângelui, iar astfel firul părului va crește.

  În afara faptului că uleiul esențial de rozmarin stimuleaza creșterea părului, acesta previne încărunțirea prematură, mătreața și poate calma iritația scalpului.

Ce spun studiile?

 Conform mai multor studii, rozmarinul beneficiază multe funcții în corpul uman. 

Un studiu realizat în 2015, a confirmat faptul că un ingredient crucial al rozmarinului, numit acid carnosic, ajuta la vindecarea țesuturilor și nervilor pielii. Acest studiu a comparat efectele uleiului esențial de rozmarin cu cele ale unei substanțe numite minoxidil, un medicament folosit pentru tratarea căderii părului. Ambele substanțe au fost folosite pe subiecți umani care suferă de alopecia (căderea părului).

Rezultatele au fost chiar surprinzătoare. Uleiul de rozmarin a oferit rezultate la fel de bune precum minoxidilul. De-a lungul procesului, uleiul esențial de rozmarin a vindecat iritația scalpului mult mai mult decat minoxidilul.

 

Cum trebuie să folosim uleiul de rozmarin?

     Vom enumera mai multe modalități prin care veți putea utiliza corect uleiul esențial de rozmarin. Noi recomandăm să folosiți următoarele tehnici cel puțin o dată pe săptămâna, dar niciodată mai mult de patru, cinci ori pe săptămână.

  1. Uleiul esențial de rozmarin nu trebuie folosit de unul singur. Acesta este foarte concentrat și poate irita scalpul. El trebuie combinat cu mai multe uleiuri, de exemplu cea mai bună pereche o va face cu uleiul de argan sau de ricin. Folosiți câteva picături din fiecare și masați circular. După câteva minute clătiți cu apă caldă.
  2. Cea mai utilizată metodă și mai benefică  o costituie combinarea ceaiului de rozmarin și a uleiul esențial de rozmarin. Fierbeți în jur de un litru de apă, împreună cu câteva crenguțe de rozmarin. După ce ceaiul s-a răcit puțin, adăugați 4 – 5 picături de ulei esențial de rozmarin. Aceasta este cea mai eficientă metodă pentru combaterea căderii părului.
  3. Adăugarea câtorva picături de ulei esențial de rozmarin în șamponul dumneavoastră va fî cea mai de lungă durată metoda pentru combaterea căderii părului. De altfel, uleiul esențial de rozmarin poate fi adăugat și în balsamul de păr, pentru un efect maxim de hrănire și regenerare a părului.

 

      Uleiul esențial de rozmarin poate fi un tratament natural pentru căderea părului și pentru părul slab. Rozmarinul este renumit pentru numeroasele sale beneficii, inclusiv proprietățile sale antiinflamatoare și stimularea circulației. Uleiul esențial de rozmarin poate stimula circulația scalpului și poate oferi umiditate firului de păr, prevenind astfel despicarea vârfurilor și umezeala excesivă. In plus, uleiul ajută la hidratarea scalpului, crescând elasticitatea foliculelor care generează firele de păr și stimulează producția adecvată de sebum. Prin urmare, uleiul esențial de rozmarin joacă un rol cheie în prevenirea caderii parului si in hidratarea si hranirea scalpului.