Când vine vorba de prevenirea și ameliorarea simptomelor răcelii și gripei într-un timp cât mai scurt, remediile naturale îți sunt totdeauna la îndemână.

În timp ce auzim adesea că cel mai bun lucru de făcut este să te odihnești și să bei multe lichide, exista câteva remedii naturale rapide care te-ar putea ajuta să te pui pe picioare! În acest articol, vom discuta despre cele mai eficiente remedii naturale care te pot ajuta să scapi de răceală.

 

1.Ceaiurile

Ceaiurile din plante infuzate ajută la calmarea durerilor de gât și la reducerea congestiei. 4 dintre ceaiurile care au un puternic efect asupra combaterii răcelii sunt:

Ceaiul de ghimbir este un remediu natural popular pentru cei care suferă de răceală comună. Acesta oferă o varietate de beneficii datorită calităților sale antiinflamatorii și antioxidante, făcând minuni în tratarea unor simptome precum tusea, durerile de gât, durerile de cap și sinusurile blocate.

Ceaiul de mușețel este un bun tratament pentru durerile de gât.

Ceaiul de mentă poate reduce senzația de iritare, datorită proprietăților antispasmodice de tuse. Relaxează sistemul respirator și sinusurile. Prin relaxarea musculaturii gâtului și a pieptului, poate reduce simptomele de răceală și gripă.

Ceaiul de tei este un ceai excelent în cazul bolilor tractului respirator și a stărilor febrile. Teiul stimulează transpirația și poate ajuta la scăderea febrei.

Cum să procedezi:

Pentru a avea un efect cât mai rapid în ameliorarea răcelii, bea între 3-5 căni de ceai pe zi. Prepararea ceaiurilor este ușoară: tot ce trebuie să faci este să adaugi o linguriță din planta dorită (tei uscat, musețel, ghimbir, mentă) în 200- 250 ml apă fierbinte sau să folosești pliculețele de ceai găsite în farmacii sau magazine naturiste. Lași la infuzat timp de 5-10 minute, apoi filtrezi și bei.

 

2.Alimentația sănătoasă

O alimentație sănătoasă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Nutriția joacă un rol esențial în menținerea unei sănătăți fizice și mentale puternice, precum și în gestionarea greutății. Cunoașterea substanțelor nutritive care sunt benefice, precum și consumul acestora în cantitatea și combinația potrivită pot ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor și bolilor cronice. O dietă echilibrată ar trebui să includă o varietate de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și multe fructe și legume pentru a satisface toate nevoile nutriționale.

Cum să procedezi:

Dacă te simți rău, supa de pui de modă veche te poate ajuta să remedieze disconfortul respirator. Studiile au arătat că legumele gătite pot îmbunătăți, de asemenea, digestia, iar alimentele antiinflamatorii bogate în omega 3, cum ar fi tonul și somonul, vor stimula imunitatea.

Pe lângă ingredientele clasice pentru supa de pui, ai nevoie de trei ierburi aromatice proaspete, care vor ajuta organismul să lupte.

Rozmarinul este un dezinfectant oral, astfel că va elimina agenții patogeni care se regăsesc în gură. În plus, calmează durerile de cap și ajută la reducerea febrei, așa că îl poți consuma cu încredere.

Cimbrul este un alt condiment sănătos, care ajută la înlăturarea tusei și la reducerea inflamației căilor respiratorii. În plus, este o sursă importantă de vitamina C, astfel că ajută la întărirea sistemului imunitar.

Oregano este al treilea ingredient pe care trebuie să îl incluzi, când prepari supa de pui pentru răceală. Acest condiment reduce tusea și calmează bronhiile. În plus, uleiurile eliberate de această plantă calmează și durerile de sinusuri.

 

3.Vitaminele

Administrarea de vitamine pentru răceală este o modalitate excelentă de a oferi sistemului dumneavoastră imunitar un impuls suplimentar împotriva virusurilor de răceală și gripă. Unele suplimente pentru răceală conțin ingrediente esențiale, cum ar fi vitamina C, zinc și echinacea; aceste ingrediente naturale pot ajuta la reducerea efectelor simptomelor răcelii, cum ar fi congestia și durerile de gât, făcând răcelile mai puțin severe și, în cele din urmă, mai scurte.

 

Cum să procedezi:

Vitamina B2 susține metabolismul și întărește sistemul imunitar, fiind o vitamină excelentă pentru reproducerea celulelor, în special a globulelor roșii. De asemenea, vitamina B2 ajută la absorbția fierului și la asimilarea vitaminelor A si B1. Aceasta se găsește în carne, lactate, cereale integrale și fructe uscate.

Cel mai bun moment al zilei pentru a lua aceste vitamine este imediat după trezire, pe stomacul gol. În felul acesta sunt mai ușor absorbite.

Vitamina D este produsă în organism prin lumina soarelui, reglând sistemul imunitar. Cercetările recente arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de riscurile mai mari de răceală, gripă și infecții respiratorii.

Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar, are efect antimicrobian și detoxifiant. O găsiți în diverse fructe și legume: lămâi, portocale, kiwi, ardei gras, broccoli, papaya, conopidă, ananas, mango, afine.

De asemenea, vitamina C contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la reducerea oboselii și a extenuării.