A sosit mult așteptata perioadă a anului: perioada concediilor. După mai bine de un an de pandemie, lucrurile încep să revină încet, încet la normalitatea de altă dată. Probabil, te afli printre cei cărora le-a lipsit o vacanță la mare sau la piscină și ai deja planificată cel puțin o astfel de ieșire.

Deja de câțiva zeci de ani, pielea bronzată este un trend, iar bronzul a devenit unul din obiectivele unei excursii la mare. Însă, dacă nu ne expunem corespunzător la soare, în locul unui bronz de invidiat, ne vom alege cu arsuri și alte probleme.

În articolul de astăzi vom vorbi despre cum putem obține un bronz sănătos prin metode naturale.

Ce înseamnă un bronz sănătos?

Bronzul apare atunci când lumina soarelui sau razele ultraviolete artificiale ajung la nivelul pielii, determinând formarea unui pigment numit melanină. Melanina este responsabilă pentru nuanța ciocolatie a pielii, pe care noi o asociem cu bronzul. Bronzul reprezintă, în același timp, modul prin care pielea se protejează împotriva daunelor razelor UV.

Bronzul poate fi obținut prin expunerea la soare, prin utilizarea altor metode dermatocosmetice, prin utilizarea solarului etc. Dintre acestea, bronzul rezultat prin expunerea la soare este cel mai recomandat, însă doar dacă este făcut corespunzător.

Bineînțeles, există mai multe tipuri de piele, iar bronzul este influențat de aceasta. O persoană cu piele mai închisă la culoare va obține un bronz frumos cu un minim de efort, pe când o persoană cu pielea foarte albă nu va ajunge la aceeași nuanță, în ciuda tuturor eforturilor depuse.

Un bronz sănătos se obține prin respectarea a câțiva pași esențiali, pe care îi vom prezenta în acest articol.

bronz sanatos ingrijirea pielii

Îngrijirea potrivită pentru un bronz sănătos

Toată lumea își dorește un bronz intens și de lungă durată, iar sănătatea trebuie să fie pe primul loc chiar și în îndeplinirea acestei dorințe.

Înainte de a vorbi despre ce trebuie să faci înainte de plajă, la plajă și după aceasta, trebuie să luăm aminte la două elemente importante: alimentația și timpul potrivit.

Deși poate părea greu de crezut, chiar și ceea ce mâncam contribuie la bronzarea pielii. Betacarotenul stimulează producția de melanină, hormonul responsabil de culoarea pielii, așa că este recomandat consumul de produse vegetale de culoare galben-portocalie și roșie, dar și frunzele verzi ale legumelor. De asemenea, uleiurile vegetale conțin vitamina E, esențială menținerii sănătății și frumuseții pielii.

Expunerea controlată la soare este unul din secretele bronzului uniform și de lungă durată. Evitați statul la plajă între orele 11:00 și 16:00, deoarece razele sunt extrem de violente și pot cauza arsuri grave. De asemenea, expuneți-vă treptat, pentru a lăsa pielea să se obișnuiască cu razele și să prindă astfel o nuanță naturală.

bronz sanatos la plaja

Înainte de plajă

Înainte de expunerea la soare, este necesar ca pielea să fie exfoliată, atât pe față, cât și pe întreg corpul. Astfel, veți îndepărta celulele moarte depuse, care pot bloca razele solare. Apelați la scruburi sau creme exfoliante ușoare, care să nu agreseze pielea.

Folosiți protecție solară. Aceasta trebuie aleasă în funcție de tipul de piele. Cu cât pielea este mai sensibilă și mai deschisă la culoare, cu atât protecția trebuie să fie mai mare:

  • copiii sub 14 ani și persoanele cu pielea albă, care se înroșesc imediat: factor de protecție 40-50;
  • copiii de peste 14 ani și adulții cu pielea normală, nici prea deschisă, nici prea închisă, care se bronzează, dar se și înroșesc ușor: factor de protecție 30;
  • copiii peste 14 ani și adulții cu pielea măslinie, puțin mai închisă la culoare, care se bronzează ușor și se înroșesc rar: factor de protecție 20.

Uleiurile de plajă se folosesc numai dacă ai stat deja la soare câteva zile și te-ai bronzat fără arsuri, si numai la orele la care soarele este blând.

Protecția solară se aplică cu aproximativ o oră înainte de a merge la plajă și se reaplică pe parcurs.

Puteți afla mai multe despre protecția solară în acest articol.

La plajă

În timpul expunerii la soare, organismul resimte o nevoie mare de hidratare, motiv pentru care este absolut obligatoriu sa beți multă apă.

Încearcă să urmărești cursul soarelui pe cer și poziționează-te în așa fel încât să te bronzezi uniform, expunând fiecare parte a corpului în mod egal.

Reaplică protecția solară la interval de 2-3 ore și de fiecare dată după ce ieși din apă.

Este recomandat să stai și la umbră. Faptul că faci pauze de la expunerea la soare va reduce intensitatea radiațiilor UV și îți va reduce riscul de a suferi arsuri solare, ceea ce înseamnă că vei avea un bronz sănătos și că pigmentul va rezista mai mult.

După plajă

După expunerea la soare, faceți un duș rece pentru a revitaliza pielea și pentru a forța porii să se închidă, astfel încât bronzul să devină mai rezistent.

După duș, puteți calma pielea utilizând apă termală sau o loțiune calmantă și hidratantă.

bronz sanatos accelerare

Accelerarea bronzului

Sezonul bronzului natural a început de ceva vreme. Dacă nu ai avut încă timp pentru acesta și vrei să recuperezi, nu încerca să grăbești procesul stând ore întregi la plajă, în special la orele de vârf. Un bronz frumos trebuie să fie și sănătos, iar o piele maronie, dar foarte uscată sau cu arsuri nu va fi deloc frumoasă. În plus, nu sta peste limita admisă. Trebuie să știi că zilnic există o anumită „cantitate” de raze la care te poți expune fără pericol.

Iată câteva soluții naturale, care te vor ajuta să ai un bronz sănătos și de invidiat, în timp record:

morcovi1. Uleiul de morcovi

Uleiul de morcovi este ideal pentru accelerarea bronzului. Acesta este bogat în antioxidanți, betacaroten și oferă strălucire pielii. Datorită conținutului mare de provitamina A, uleiul de morcovi stimulează procesul de sinteză a melaninei.

Pentru a obține rezultate cât mai bune, se recomandă utilizarea zilnică a uleiului de morcovi, chiar dinainte cu câteva săptămâni de a te expune la soare, preferabil pe pielea umedă. Pentru că este foarte concentrat, diluează-l cu un alt ulei, cum ar fi cel de cocos.

Este foarte important de reținut faptul că uleiul de morcovi nu îți oferă protecție solară, ceea ce înseamnă că trebuie să aplici peste acesta și o cremă protectoare.

ulei de masline2. Uleiul extravirgin de măsline

Uleiul de măsline a devenit unul dintre cele mai populare soluții naturale pentru accelerarea bronzului. Înainte de a te expune însă la soare, protejează-ți pielea cu o cremă protectoare, apoi dă-te cu ulei de măsline. Să ai grijă ca porțiunea de piele pe care vei aplica uleiul să fie complet uscată înainte de a-l întinde pe ea.

Singura condiție este să nu abuzezi de acest truc. Dacă ai pielea sensibilă și deschisă la culoare este recomandat să te expui la soare pentru maxim 20 de minute, după ce ai aplicat pe piele o cremă protectoare și te-ai uns cu ulei de măsline. Dacă tenul tău are o nuanță mai închisă, poți să te bucuri de razele solare 30 de minute. După acest timp, te poți întoarce pe partea cealaltă și mai poți sta tot atât timp.

Pentru a scăpa de surplusul de ulei de pe piele, este suficient să folosești apă și săpun.

Astfel, te vei bronza extrem de repede, fără să ai de-a face cu arsurile solare, iar pielea ta va fi puternic hidratată.

ulei de cocos3. Uleiul de cocos

Trebuie să folosești ulei de cocos de uz cosmetic, nerafinat sau virgin. Acesta creează o barieră de grăsimi saturate la suprafața pielii, pe care o apără de acțiunea razelor solare, dar și în profunzimea ei, unde menține hidratarea și previne crăparea sau uscarea pielii.

Este recomandat ca atunci când utilizezi uleiul de cocos pentru a te bronza, sa folosești o cantitate mare de ulei și să reaplici câte un strat mai subțire din 10 în 10 minute, pe care să îl masezi pe piele până este absorbit. Nu este indicat sa petreci mai mult de 3 ore la soare, deoarece uleiul de cocos nu te poate proteja în totalitate de razele UV.

Mai pot fi utilizate uleiuri de avocado, de argan, de germeni de grâu.

bronz sanatos pastrare

Păstrarea unui bronz sănătos

În general, bronzul obținut prin expunerea la razele soarelui se menține, în medie, de la 7 la 10 zile, înainte ca stratul exterior al pielii să înceapă să se exfolieze în mod natural. Iată ce soluții se pot aplica pentru ca bronzul să dureze mai mult:

1. Aplică cremă de protecție solară din plin;

2. Fă dușuri reci;

3. Hidratează pielea în fiecare zi;

4. Exfoliază pielea o dată pe săptămână;

5. Folosește ulei de corp;

6. Consumă alimente bogate în betacaroten;

7. Evită epilarea cu ceară;

Dacă nu ai respectat cele spuse mai sus și te-ai ales cu câteva arsuri, îți recomandăm să citești acest articol.

Vă dorim o vacanță plăcută, să vă bucurați de soare și sperăm să luați aminte la sfaturile noastre.

Sursă foto: Freepik