protectie_solara

Odată cu venirea verii și a căldurii, radiațiile solare devin din ce în ce mai puternice, așa că, este important să fii foarte precaută în momentele în care te hotărăști că vrei să mergi la plajă. Totuși, există și împrejurări în care din cauza expunerii prelungite, dar și a faptului că nu reaplici destul de des crema cu protecție solară, pielea se înroșește și începe să te mănânce. Acesta este momentul în care conștientizezi că te-ai pricopsit cu arsuri solare. Arsurile solare reprezintă o afecțiune serioasă a pielii care se manifestă prin înroșirea locală și prezența durerii și usturimii. Acestea pot să dureze de la câteva ore până la câteva zile.

Ce faci când îți dai seama că ești ghinionista care s-a ales cu așa ceva? Baia în iaurt, oricât de tentant ar suna, este puțin cam nerealistă, așa că ți-am pregătit câteva sfaturi pentru momentele în care ți-ai uitat loțiunea de plajă acasă. Așa că, după ce îți promiți că este ultima dată când mergi la plajă fără să te îmbibi în protecție solară cu factor de protecție cel puțin 30, poți face câteva lucruri pentru a-ți ameliora starea și pentru a accelera vindecarea pielii.

Remedii naturiste pentru arsuri solare:

Hidratează-te corespunzător – Hidratarea este un remediu minune pentru foarte multe probleme. Și în cazul de față, hidratarea ajută în procesul de regenerare al pielii. Așa că te îndemnăm ca în momentul în care observi înroșirea pielii să bei câteva pahare de apă la temperatura camerei. Acestea te vor ajuta să grăbești vindecarea.

Apelează la comprese locale – Compresele locale pot fi un real ajutor atunci când vine vorba de inflamații cauzate de radiațiile solare. Compresele cu apă rece aplicate exact pe arsură calmează senzația de usturime și durerea specifice acestora. Totodată, poți adăuga câteva picături de ulei de mușețel sau gălbenele pe compresa rece. Acestea au un efect antiinflamator care te vor ajuta la calmarea pielii. Compresele pot fi păstrate pe locurile afectate una-două ore. Nu uita că e important ca după apariția arsurilor să te protejezi de soare în zilele următoare. Este dovedit faptul că vindecarea completă a acestora poate să dureze de la câteva ore până la o săptămână.

Ia suplimente de vitamina E – Vitamina E are un rol antioxidant, astfel că ajută la reducerea inflamației. Poți lua câteva suplimente alimentare de 2 ori pe zi pentru câteva zile pentru a accelera vindecarea.

Alege uleiul de cocos – uleiul de cocos este un ingredient „bun la toate”, așa că este recomandat să păstrezi un borcan pentru momente de „criză”, cum sunt arsurile solare. În urma arsurilor solare, pielea devine uscată și deshidratată, iar uleiul de cocos este un bun emolient. Pe lângă faptul că acesta hidratează foarte bine mai ajută la prevenirea eczemelor și la refacerea zonelor înroșite. Aplică un strat generos de ulei de cocos de două ori pe zi și lasă-l să acționeze asupra pileii tale.

Gelul de aloe vera, ingredient minune – Gelul de aloe vera conține aproximativ 200 de substanțe bio active, dar cel mai important are în compoziție vitaminele A, C și E, vitamine cu efecte benefice în protecția cutanată. Extractul de aloe vera calmează pielea, hidratează în profunzime, are proprietăți reparatoare și regeneratoare, ajutând la vindecarea arsurilor solare.

Scapă de mâncărime cu ulei volatil de mentă – Uleiul de mentă are proprietăți astringente astfel că te ajută să scapi de senzația de iritație și mâncărime cu care te confrunți după expunerea prelungită la soare. Bonus, acesta conține mentol care dă senzația de răcorire. Totuși, îți recomandăm să fii atentă deoarece acesta trebuie să fie combinat cu un ulei mai gras (de măsline, de cocos) pentru a putea fi tolerat bine de pielea sensibilizată. Adaugă câteva picături de ulei volatil de mentă într-un ulei gras și aplică mixtura pe pielea curată și uscată.

Când este cazul să mergi la medic?

• Când arsurile sunt severe și ți-au apărut beșici pline de lichid pe o suprafață mare din corp.

• Când arsurile solare declanșează și febră, dureri de cap severe, greață și frisoane.

• Când nu se ameliorează deloc după câteva zile de îngrijire la domiciliu.

Cum prevenim arsurile solare?

• Se recomandă evitarea expunerii solare între 10:00-17:00 deoarece în acest interval radiațiile solare sunt foarte puternice.

• Folosirea regulată a cremei cu protecție solare. În perioada de vara este indicat să folosim cremă cu protecție solară cu factor de protecție minim 30. De asemenea, când mergem la plajă este recomandat ca loțiunea folosită să fie rezistentă la apă și transpirație și aceasta să fie reaplicată la două ore sau de fiecare dată când ieșiți din apă.

• Alege și alte metode de protecție solară precum pălărie și ochelari de soare.

Surse foto: Freepik.