Probabil majoritatea ați auzit de astenia de primăvară. Știați însă că există și astenia de toamnă?
Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă. Aceasta afectează un număr mare de persoane, chiar dacă multe dintre acestea nici nu realizează acest lucru. Toamna marchează o modificare, o revenire la o rutină mai agitată, care include noi programe într-un timp relativ mai scurt, din cauza numărului mai mic de ore cu lumină.
Ce vei afla în acest articol
Ce este astenia de toamnă?
Astenia de toamnă nu are o condiție oficial diagnosticabilă, însă aceasta este în creştere cu fiecare an, în special în rândul persoanelor care se confruntă cu anxietatea în general. Aceasta poate apărea odată cu începutul anului şcolar, în perioada sărbătorilor sau ca urmare a regretelor că nu am putut face tot ce ne-am propus pe timpul verii.
Astenia de toamnă se manifestă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are diferite simptome, în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia.
Spre deosebire de alte tipuri de anxietate, aceasta are un declanşator extern destul de evident şi tinde să apară anual.
Pentru a evita pe cât posibil stările specifice asteniei, este important să acordați atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi minerale, să fiți activi şi să respectați un program regulat de somn.
Cauze ale asteniei de toamnă
Principala cauză care declanșează astenia de toamnă este reducerea luminii soarelui. Lipsa luminii se corelează cu starea psihică și cu ceasul nostru biologic. Tranziția de la vară la toamna poate aduce stări de somnolență, stres, depresie și anxietate. Lipsa luminii duce și la scăderea nivelului de serotonină, hormonul care ne afectează dispoziţia, apetitul şi somnul.
Alte cauze ale asteniei pot fi schimbarea programului, în general în unul mai aglomerat, sau îngrijorările și acumularea a prea multe poveri.
Uneori, chiar și predispoziția la răceli și infecții poate fi o cauză a stărilor de anxietate.
Schimbarea temperaturii, ploile, căderea frunzelor și culorile toamnei pot favoriza apariția anxietății.
Puteți afla mai multe despre stările de anxietate din articolul nostru: Anxietatea și remediile naturiste împotriva acesteia.
Simptome ale asteniei de toamnă
După cum spuneam, simptomele pot să difere în funcție de persoană, însă în general sunt:
- Proastă dispoziție și iritabilitate;
- Probleme de odihnă; Multe persoane adorm tot mai greu sau au un somn întrerupt. De asemenea, nu reușesc să se odihnească, indiferent de numărul de ore dormite.
- Îngrijorare excesivă; Persoanele au tendința să maximizeze orice problemă și să o vadă ca pe o catastrofă, să se frământe, agite și enerveze în mod exagerat.
- Atacuri de panică; Acestea sunt reprezentate printr-o senzaţie bruscă de frică, care rămâne impregnată pentru mai multe minute. Este însoţită de manifestări fizice precum: dificultăţi de respiraţie, bătăi puternice ale inimii, agitaţie, mâini amorţite, transpiraţie abundentă, ameţeală, dureri în piept şi de stomac, senzaţie puternică de frig sau de cald.
- Indigestie;
- Autocritică şi teamă, duse la extreme;
- Slăbiciune fizică și lipsa energiei;
- Melancolie;
- Lipsa concentrării;
- Evitarea socializării și a lucrurilor care vă plăceau;
- Lipsa speranței.
Remedii naturiste pentru astenia de toamnă
Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos. Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos. Acesta are un efect de uşor sedativ şi este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi a anxietăţii. De asemenea, dovleacul este o sursă importantă de betacaroten şi conţine complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv în menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.
Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului.
Citricele conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanţi, nutrienţi şi asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic, ținând răceala la distanță.
Cătina ajută la stimularea funcțiilor organismului, fiind opțiunea potrivită în caz de astenie, dificultăți de concentrare, anemie, oboseală sau stres.
Lăptișorul de matcă; Având în compoziţia sa cele mai importante substanţe nutritive necesare organismului nostru, acesta activează, reglează şi stimulează reacţiile biologice, fiind un aliat foarte important în prevenirea şi tratarea asteniei.
Există și alte remedii naturiste pentru astenie. Puteți găsi mai multe în articolul 8 simptome ale asteniei de primăvară și 8 remedii naturiste.
Bineînțeles, cel mai bun lucru pe care îl puteți face în cazul asteniei este să nu vă faceți griji cu privire la lucrurile pe care nu le puteți controla. Încercați să luați lucrurile încet, fără grabă, pentru a evita pe cât posibil stresul. Pe lângă aceasta, pentru a vă menține anxietatea sub control în timpul acestui sezon, puteți încerca să faceți exerciții de respirație, să vă încărcați corpul cu vitamina D și magneziu, să ieşiți cât mai des din casă, în special în intervalul când încă e soare, să abordați o dietă sănătoasă și plină de vitamine și minerale, alături de exerciții fizice și să începeți noi proiecte și activități care vă fac plăcere .
Sperăm că v-a fost util acest articol și că vă veți bucura de frumusețea pe care o are de oferit toamna.
Sursă foto: Freepik