Chiar dacă pare greu de crezut, nu cafeaua este băutura cu cea mai mare răspândire în lume, ci ceaiul. Ceaiurile sunt consumate atât pentru plăcere, cât și ca niște remedii simple care ajută la vindecarea organismului. Există zeci de sortimente de ceaiuri și multe ritualuri de servire.

Dacă tot a început sezonul rece, este perioada ideală pentru a consuma această băutură. În acest articol, te invităm să descoperi cele mai bune ceaiuri pentru creșterea imunității.

Cum se prepară și cum se consumă ceaiul?

Pentru a ameliora o afecțiune, trebuie să bei 2 sau 3 căni de ceai pe zi, pentru ca tratamentul să fie eficient. În general, poți servi o cană la micul dejun, una în jurul prânzului și una spre seară. Excepția o fac cazurile în care consumi o infuzie pentru un motiv anume: pentru a stimula digestia, după masa, iar pentru a combate insomnia, înainte de culcare.

Ceaiurile medicinale reprezintă o sursă de interes terapeutic, ameliorând o gamă variată de afecţiuni. Acestea conţin produse vegetale care se prelucrează la nevoie, prin diferite procedee.

ceaiuri pentru intarirea imunitatii metode

Metode de preparare în funcţie de produsul vegetal

Este important ca ceaiul să fie preparat corect, în funcţie de produsul vegetal pe care îl conţine. Ceaiurile medicinale obţinute din una sau mai multe plante pot fi preparate prin trei procedee:

  • decocţie – se obţin soluţii apoase numite decocturi;
  • infuzie – se obţin soluţii apoase numite infuzii;
  • macerare – se obţin soluţii apoase numite macerate.

În general, pentru a prepara un ceai medicinal din produse vegetale de tip frunze sau flori, se utilizează infuzia, în timp ce decocţia şi macerarea sunt procedee utilizate în cazul rizomilor, rădăcinilor sau a scoarţei.

Cea mai simplă şi cea mai populară metodă de preparare a ceaiului este infuzia, care presupune extragerea substanţelor active din plantele medicinale prin turnarea peste acestea a apei clocotite. Se acoperă recipientul şi se respectă timpul de infuzare (5-15 minute). Ulterior, soluţia se filtrează şi se consumă ca atare. Infuzia este metoda de preparare a majorităţii ceaiurilor medicinale. Infuzia propriu-zisă poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră. Unele plante pot fi preparate doar prin intermediul acestei metode: menta, roiniţa, florile de tei şi cele de muşeţel.

Decocturile sunt preparate lichide, obținute prin adăugarea unei cantităţi corespunzătoare de apă rece peste produsul vegetal, apa fiind apoi adusă la fierbere, împreună cu acesta aproximativ 15-20 de minute. Amestecul obţinut se strecoară cât este fierbinte, iar la nevoie se completează cu apă caldă. Acest procedeu de decocţie se aplică produselor vegetale din care se extrag mai greu principiile active, din cauza durităţii unor ţesuturi: scoarţă, coji, rădăcini sau muguri.

Procesul de macerare se realizează la temperatura camerei. Produsul vegetal, mărunţit dacă este nevoie, se introduce în apa aflată la temperatura camerei, unde se lasă să se odihnească aproximativ 24 de ore. Această metodă este utilizată în cazul produselor vegetale care conţin principii active termolabile, care se degradează prin fierbere sau se evaporă. Două exemple de plante care se prepară doar prin procesul de macerare sunt seminţele de in şi rădăcina de nalbă.

ceaiuri pentru cresterea imunitatii exemple

Cele mai bune ceaiuri pentru creșterea imunității

În sezonul rece, toată lumea își dorește să aibă o imunitate puternică, pentru a se putea feri ușor de gripă și răceală. Cum în acest sezon ne putem încălzi cu o cană bună de ceai, de ce să nu profităm și să alegem acele ceaiuri pentru creșterea imunității?

1. Ceaiul de tei 

Ceaiul de tei este cunoscut pentru capacitatea de a ne calma și ajuta să avem un somn mai bun, mai liniștit. Ceea ce nu multă lume știe este faptul că acest ceai ne poate ajuta să ne întărim sistemul imunitar. Datorită proprietăților sale calmante, ceaiul de tei vă va scăpa de stres, acesta fiind un factor care determină slăbirea și scăderea sistemului imunitar.

Mai mult decât atât, dacă răceala a început deja să se instaleze în organismul vostru, ceaiul de tei o poate alunga.

Ceaiul de tei este bun atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii.

ceai de echinacea2. Ceaiul de echinacea

Echinacea este una dintre cele mai bune plante atunci când vine vorba de întărirea sistemului imunitar. Aceasta stimulează producerea de globule albe, care au rolul de a ne apăra organismul împotriva infecțiilor cu virusuri și bacterii. Ceaiul de echinacea previne scăderea imunității și fortifică organismul.

ceaiuri pentru intarirea imunitatii3. Ceaiul de soc

Socul este o plantă care poate preveni o mulțime de afecțiuni. De la soc se folosesc atât florile, cât și fructele, iar cu ajutorul acestei plante se pot trata până și problemele reumatice. Ceaiul de soc este cunoscut pentru proprietățile sale detoxifiante. Are puterea de a purifica sângele și de a întări sistemul imunitar. Acesta este foarte bun și pentru persoanele care tușesc, reușind să calmeze și să amelioreze tusea.

ceai de macese pentru imunitate4. Ceaiul de măceșe

Măceșele sunt bogate în vitamina C. Pe lângă faptul că pot preveni o mulțime de probleme de sănătate, acestea au și proprietăți curative.

Ceaiul de măceșe ajută la formarea anticorpilor. Este potrivit și pentru cei mici.

ceai de catina5. Ceaiul de cătină

Ceaiul de cătină are aproximativ aceleași proprietăți ca cel de măceșe, în ceea ce privește beneficiile aduse sistemului imunitar.

Și acest ceai poate fi consumat de copii.

Bineînțeles, ceaiul de cătină are multiple alte utilizări benefice organismului nostru.

ceai de musetel6. Ceaiul de mușețel

Mușețelul este folosit pentru a trata diverse probleme de sănătate.

Ajută la întărirea imunității, deoarece conține un amestec de substanțe imuno-stimulatoare, substanțe care ajută organismul să elimine foarte repede sursele unei infecții din organism.

ceai de ginseng7. Ginsengul 

Considerat planta minune a lumii, ginsengul a fost folosit și apreciat încă din cele mai vechi timpuri. Acesta previne virozele respiratorii, încetinește procesul de îmbătrânire, oferă un boost de energie, reglează colesterolul și îmbunătățește memoria și atenția.

Până la următorul articol, întăriți-vă imunitatea savurând câte o ceașcă de ceai.

Sursă foto: Freepik.