remedii_ficat_mărit

Steatoza hepatică, cunoscută mai degrabă sub denumirea de „ficat gras” este o problemă hepatică des întâlnită în societatea contemporană. Cauzele din care apare pot fi variate: cauze alcoolice sau non alcoolice (diabet zaharat, prediabet, obezitate, colesterol sau hipertensiune), iar tratamentele sunt mai degrabă neconvenționale.

Mai exact, pentru a trata simptomele de ficat gras nu putem apela la un tratament clar stabilit, ci mai degrabă trebuie să ne modificăm stilul de viață actual. Asta înseamnă mai mult sport, o alimentație mai echilibrată și alcool consumat cu măsură. De asemenea, boala este una reversibilă dacă nu se ajunge în stadii avansate. Totuși, este important să avem grijă la stilul de viață pe care îl avem, în momentul în care am fost diagnosticați cu această problemă.

Afecțiunea ficatului gras se manifestă printr-o acumulare de grăsimi la nivel hepatic, din cauza faptului că acesta nu mai reușește să descompună grăsimile în mod corect. Astfel, după un timp ficatul începe să se inflameze și să crească în volum. Ca și simptome ale acestei probleme de sănătate putem aminti:

          • senzație acută de oboseală,

          • lipsă de energie,

          • dureri în zona abdomenului,

          • dureri în zona subcostală,

          • inflamarea zonei din partea dreaptă a abdomenului,

          • apetit scăzut,

          • scăderea în greutate

          • senzație de greață.

Așa că, dacă simți că în ultima perioadă ai suferit de una sau mai multe simptome menționate, poate ar fi cazul să îți faci un control de rutină. În cazul în care se confirmă că suferi de ficat gras, medicul o să îți dea câteva indicații referitoare la dietă și activitatea fizică.

Pe lângă indicațiile oferite, pe care îți recomandăm să le respecți cu strictețe, există și câteva remedii naturiste care să te ajute să revii mai repede la vechiul și sănătosul tu.

Armurariu – indiferent dacă alegi să îl consumi sub formă de ceai, tinctură sau pastile, armurariu te ajută în protejarea și regenerarea celulelor hepatice. Datorită conținutului ridicat de flavonoizi antixodanți pe care îi conține, armurariu ajută la absorbția toxinelor și tonifierea ficatului. În plus, planta de armurariu ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi cauzați de intoxicația cu alcool, medicamente, chimioterapie și viruși. Semințele din planta de armurariu se folosesc pentru a face și capsulele de silimarină, un supliment alimentar care ajută la detoxifierea ficatului.

Ceaiul verde – este un campion atunci când vorbim de detoxifiere. Cu un conținut ridicat de catehine, ceaiul verde te ajută la neutralizarea și eliminarea toxinelor, la stimularea formării bilei, este benefic în secreția stomacului, în reglementarea metabolismului lipidic și nu în ultimul rând, normalizează conținutul de enzime. Pentru un rezultat eficient, se recomandă consumul a două cești de ceai pe zi pentru cel puțin o săptămână.

Ghimbirul – de cele mai multe ori, planta sau ceaiul de ghimbir este folosit pentru a trata probleme digestive. Totuși, ghimbirul are puternice proprietăți bactericide, lucru care îl face un aliment minune când vorbim despre detoxifiere. Îți recomandăm să consumi o infuzie de ghimbir timp de 15 zile, de preferat pe stomacul gol.

Anghinarea – la fel ca armurariu, este o plantă la care apelăm deseori când ne confruntăm cu probleme hepatice. Fiind bogată în didepside, flavonoide si acizi clorogenici, anghinarea ajută regenerarea și îmbunătățirea funcțiilor ficatului. În plus, sprijină procesele de escreție a toxinelor și a deșeurilor din organism, fiind și un bun diuretic. Se poate consuma sub formă de ceai sau capsule, pentru un  tratament de mai multe zile.

Ceaiul de păpădie – este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru problemele hepatice, acesta eliminând toxinele și grăsimile depozitate pe ficat. Această plantă, des întâlnită pe meleagurile românești are un efect tonic asupra celulelor hepatice, fiind un tratament potrivit și pentru persoanele care suferă de afecţiuni precum: hepatite, icter şi dischineziile biliare.
Pentru a beneficia de proprietățile pe care le oferă, se recomandă consumul a două cești de ceai pe zi, pentru minim 7 zile. Atenție, ceaiul se recomandă a fi consumat întotdeauna după una din mesele principale.

Alte remedii pe care le puteți încerca dacă descoperiți că suferiți de boala ficatului gras ar fi:

          • Consumul de semințe de in (de preferat ca acestea să fie râșnite pentru o absorbție mai rapidă).

          • Consumul de tărâțe de psyllium.

          •  Consumul regulat de apă cu lămâie.

          •  Consumul de pudră de spirulină.

          •  Hidratarea corespunzătoare.

          •  Activitate fizică zilnică.

          •  Odihnă.

 Surse foto: Freepik, Unsplash.