vitamina_c_alcalina

Ultima perioadă ne-a arătat cât de mult contează să avem un sistem imunitar puternic și cât de important este să acordăm un interes sporit față de acest subiect. Un sistem imunitar este extrem de complex fiind format din mecanisme de apărare, care au rolul de a ține la distanță bacterii, viruși, toxine și paraziți.

Astfel, deși ne naștem cu o imunitatea naturală, pe parcursul vieții aceasta se poate modifica din cauza stilului de viață pe care îl ducem. Modul în care ne alimentăm, atenția acordată mișcării fizice, odihnei, dar și nivelul de stres resimțit în viața de zi cu zi, influențează capacitatea de autoapărare a organismului. De aceea, este important să ne găsim aliați eficienți care să ne ajute să ne întărim sistemul imunitar, pentru a putea face față numeroaselor boli și afecțiuni, în special cele legate de tractul respirator și gastrointestinal.

Stilul de viață reprezintă temelia unei vieți echilibrate și unei imunități naturale puternice. Alimentația este principala sursă de unde preluăm vitamine, minerale, antioxidanți și așa mai departe. Este deci subînțeles că printr-o alimentație corectă putem regla procesele ce ajută organismul să lupte împotriva bolilor. Este totuși o alimentație corectă unicul ingredient care ne conduce către o imunitate puternică?

Din păcate nu. În societatea contemporană a devenit destul de greu să ne asigurăm necesarul de nutrienți doar din alimente. În plus, dacă adăugăm faptul că mișcarea fizică este uneori limitată, sau faptul că stresul și tensiunea zilnică ating uneori cote maxime, este de înțeles că trebuie să apelăm și la alte surse care au rolul de a completa aportul de vitamine, minerale și antioxidanți atât de necesari organismului.

Un supliment alimentar de care am auzit cu toții că ar fi potrivit pentru întărirea sistemului imunitar este vitamina C. Vitamina C este un supliment complex care este dovedit că are efecte importante asupra sănătății. Un studiu realizat în anul 2013 a arătat că persoanele care iau zilnic cel puțin 200 mg de vitamina C, și-au scăzut riscul de a răci la jumătate. În plus, administrarea zilnică a unei doze de cel puțin 200 mg de vitamina C reduce durata simptomelor răcelii în medie cu 8% la adulți și 14% la copii, adică, aproximativ 1 zi în minus de boală.

Beneficiile Vitaminei C Alcaline

Vitamina C prezintă deci multe beneficii importante pentru sănătatea fizică și mintală. Astfel, aceasta contribuie:

          • La funcționarea normală a sistemului nervos, mai exact, protejează memoria și gândirea, datorită faptului că este un antioxidant puternic.

          • La menținerea sănătății psihice. Aceasta sintetizează neurohormoni importanți precum: noradrenalină, adrenalină, dopamină, produși în sistemul nervos sau în glandele suprarenale, care ne ajută să ne menținem sănătoși atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Mai mult, unele dezechilibre hormonale pot indică și o deficiență de vitamina C, deoarece această stimulează și protejează glanda hipofiză, care secretă hormonii responsabili de sexualitate, psihic, creștere și de funcționare a tiroidei.

          • La funcționarea normală a sistemului imunitar. Vitamina C are un rol important în dezvoltarea imunității, contribuind la bună funcționarea globulelor albe, întărind sistemul de apărare al pielii și ajutând rănile se se vindece mai repede.

          • La protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la reducerea oboselii și extenuării datorită concentrației mari de antioxidanți care împiedică acțiunea radicalilor liberi.

Multe beneficii într-o singură capsulă, nu?

Dar, (pentru că în viață cele mai multe lucruri au și anumite condiții), este important să alegem un supliment de Vitamina C de o concentrație ridicată pentru a ne putea bucura de beneficiile amintite și, de ce nu, să alegem o formă de vitamina C alcalină, care să nu ne creeze un disconfort gastric în cazul în care perioada de administrare este mai lungă.

Doza zilnică recomandată

În mod normal, o persoană poate lua în siguranță între 500 mg-1200 mg de vitamina C pentru a putea beneficia de toate proprietățile sale. Totuși, să ținem cont că există momente în care organismul are nevoie crescută de vitamina C, mai exact: atunci când ești răcit sau ai febra, ai anumite inflamații, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine sau arsuri. De asemenea, persoanele care fumează au nevoie de o doză mai mare de vitamina C decât una care nu fumează. Atenție! Este important să iei o doză moderată și să nu depășești doza zilnică de 2000 mg.

Reacții adverse ale excesului de vitamina C

După cum spuneam, doza maximă acceptată este de 2000 mg pe zi. În cazul în care se depășește această doză, vitamina C poate conduce la reacții adverse precum: diaree, urinare în exces, crampe abdominale și dureri de cap.

Sursă Foto: Freepik.