produse_apicole

Albinele sunt printre cele mai active insecte care contribuie semnificativ la dezvoltarea naturii, fiind răspunzătoare de polenizarea a 75% din plantele pe care le cultivăm. Acestea sunt răspândite pe tot globul, mai puțin în regiunile polare. Există multe specii de albine, aproximativ 15.000 însă, doar 5% sunt cele care trăiesc în roiuri. Cea mai cunoscută specie este albina de miere.

Albinele trăiesc în stupi, aceștia sunt formați din trei tipuri de albine: lucrătoare, trântori și matca (regina). În stup avem: 90% albine lucrătoare, 10% trântori și o singură regină. Principalul rol al reginei este acela de a face ouă, fiind și singura ființă din stup care se hrănește cu lăptișor de matcă, un ingredient apicol minune care este produs de albinele lucrătoare. Pentru simplul fapt că regina se hrănește cu lăptișor de matcă, aceasta trăiește de cincizeci de ori mai mult decât o albină lucrătoare. Astfel de la o familie de albine putem consuma următoarele:

• Mierea – este un produs apicol obținut prin prelucrarea și transformarea nectarului de către albine, fiind depozitat în celulele fagurelui pentru a servi drept hrană pentru albinele din stup. Mierea a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind cel mai cunoscut produs al stupului. Există mai multe tipuri de miere: de salcâm, tei, polifloră, rapiță, floarea-soarelui, mană, castan, brad. Mierea are următoarele beneficii: este un îndulcitor sănătos în comparație cu zahărul, îmbunătățește somnul, stimulează energia (o lingură de miere conține 64 de calorii), îmbunătățește performanțele sportivilor, menține glicemia la un nivel normal, îmbunătățește memoria, este bogată în vitamine și minerale (vitamina C, calciu și fier), are proprietăți antiseptice, antifungice și antioxidante, grăbește vindecarea rănilor.

• Polenul – este produsul apicol care este considerat un „aliment complet”. Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentarea care conțin 22 de nutrienți. Polenul conține: aminoacizi (care accelerează funcționarea ficatului și implicit detoxifierea organismului), grăsimi și acizi grași nesaturați (acid arahidonic – având un rol important în prevenirea arterosclerozei), hormoni, vitamine, flavonoizi, necesari organismului, vitamina și provitamina A (care este în concentrație de 20 de ori mai mare decât în morcov), vitamina E ( care reduce parțial afecțiunile provocate de dioxidul de carbon și de sulf),  minerale (fier și magneziu), lecitină și nu în ultimul rând acizi nucleici.

• Păstura –  mai este denumită și pâinea albinelor, fiind un polen superior, îmbogățit cu enzime, miere, nectar și microorganisme. După ce polenul recoltat de către albine este lăsat la fermentat timp de 3 luni acesta devină păstură. Aceasta este hrana de bază a albinelor. În lipsa păsturii scade producția de miere, ceară și lăptișor de matcă. Păstura conține 27 de minerale esențiale corpului uman, este un aliment complet care ajută la rezistența generală a organismlui. Formele în care apare păstura sunt: în fagure, sub formă de pastă și granulată.

• Propolisul – este unul dintre cele mai bune antiboitice naturale, fiind folosit în scopuri terapeutice încă din cele mai vechi timpuri. De asemenea, acesta este considerat ca fiind cel mai puternic medicament antiinfecțios cunonscut, care este esențial în tratarea gripei sau a răcelii. Beneficiile propolisului sunt: întărește sistemul imunitar, tratează răceala și durerile în gât, elimină și ameliorează probleme ale cavității bucale, tratează afecțiunile gastro-intestinale, ajută la vindecarea arsurilor, previne și tratează otita, vindecă herpesul.

• Lăptișorul de matcă – este bogat în vitamine și colagen, mai este numit și „elixirul tinereții” fiind deosebit de apreciat în medicina naturistă, dar și în industria cosmeticelor. Acesta este un ingredient esențial pentru toate persoanele care vor să se mențină tinere. Lăptișorul de matcă este un aliment puternic care conține: acetilcolină (cu rol în transmiterea influxului nervos), aminoacizi, lipide, acizi grași esențiali, minerale, oligoelemente, complexul de vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12). Datorită concentrației mari de vitamina B, lăptișorul de matcă ajută la prevenirea Alzheimer-ului.

Surse foto: Freepik.