seminte

Sunt peste tot. Mai mari sau mai mici, de toate formele și culorile. Este vorba despre semințe. Semințele reprezintă sursa vieții vegetale, așa că nu e de mirare să aflăm că sunt un izvor de nutrienți și antioxidanți, de minerale și vitamine. Indiferent dacă ne referim la semințele de in, de susan sau cânepă, acestea sunt foarte versatile atunci când vine vorba să le includem în dieta zilnică.

Super-semințe potrivite pentru consumul zilnic

În ziua de astăzi găsim tot felul de semințe: de chia sau de mac, sărate sau fără adaos de sare sau zahăr, crude sau prăjite. Puși în fața unei alegeri, deseori nu știm care este cea mai bună alternativă. De aceea suntem aici. Mai jos ți-am pregătit o listă cu câteva semințe care au nenumărate beneficii asupra sănătății și pe care e bine să le ai mereu prin bucătărie. De asemenea, o să-ți mai povestim cum să le consumi pentru a beneficia de toți nutrienții pe care acestea le dețin.

Semințele de chia

 Reprezintă una dintre cele mai importante surse de fibre, fiind bogate în mangan, fosfor, calciu și Omega 3. Printre cele mai importante beneficii ale lor se numără:

→  Scăderea nivelului de zahăr din sânge;
→  Ajută la menţinerea microbiomului intestinal sănătos;
→  Combat constipația, fiind o sursă importantă de fibre;
→  Ajută la scăderea în greutate.

Cum să consumi semințele de chia?

Semințele de chia sunt un aliment ușor de inclus în numeroase alimente și deserturi. Acestea pot fi presărate peste cerealele de la micul dejun, pot fi adăugate în smoothie sau iaurt. De asemenea, pot reprezenta un mic dejun de sine stătător. Astfel, poți prepara o budincă delicioasă de chia, pe care o asezonezi cu câteva fructe și o linguriță de miere și  voilà ai un mic dejun delicios și foarte sățios.

Semințele de in

Ajută la suprimarea apetitului și promovează scăderea în greutate. Asemenea semințelor de chia și semințele de in sunt bogate în fibre, acizi grași nesaturați Omega 3, acid alfa linoleic și reprezintă și o sursă importantă de Vitamina B12. Printre principalele beneficii ale acestora se numără:

→  Diminuează creșterea nivelului de grăsimi din sânge;
→  Ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge;
→  Contribuie la sănătatea inimii;
→  Previn apariția constipației;
→  Pot reduce riscul de cancer.

Cum să consumi semințele de in?

Specialiștii recomandă ca semințele de in să fie măcinate înainte de a se consuma pentru a fi mai ușor digerate și pentru ca tu să te bucuri de toți nutrienții pe care le oferă. Totuși, dacă alegi să le consumi întregi le poți adăuga în iaurt, în lapte sau presărate peste chifle sau pâine înainte să le bagi la cuptor. Nu în ultimul rând, semințele de in se pot adăuga și în preparate dulci precum brioșe sau biscuiți.

Semințele de cânepă

Sunt o sursă excelentă de Omega 3 și de asemenea, conțin vitamine importante precum: vitaminele A, C, D, E, B6 și K, dar și cantități ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan, aminoacizi și antioxidanți. Aceste te pot ajuta în:

→  Eliminarea kilogramelor în plus;
→  Menținerea unui tract digestiv sănătos;
→  Protejarea creierului de stresul oxidativ;
→  Ajută la reglarea nivelului hormonal.

Cum să consumi semințele de cânepă?

Acestea pot fi consumate atât ca atare sau incluse în diverse preparate precum: salate și smoothie. De asemenea, la fel ca celelalte tipuri de semințe, semințele de cânepă pot fi incluse în preparate culinare sau de panificație. Mai mult, le poți include în diverse dressing-uri pentru un plus de savoare. Totodată, poți apela și la o pudră proteică din semințe de cânepă, iar o singură lingură cu pudră conține opt grame de fibre și două grame de Omega 3.

Semințele de dovleac

Sunt bogate în magneziu, fosfor, zinc și cupru. Pentru a  beneficia de nutrienții lor, cel mai bine e să consumi semințe de dovleac crude și fără adaos de sare. Consumate regulat, semințele de dovleac crude sunt cele mai eficiente când vine vorba despre a ajută corpul să ajungă la un pH alcalin, conțin clorofilă, fitosteroli și le crește conținutul de proteine odată cu timpul. Pe lângă aceste aspecte, semințele de dovleac sunt benefice în:

→  Ameliorarea durerilor asociate artritei;
→  Ajută la menținerea sănătății prostatei;
→  Ajută la reglarea nivelului de insulină din organism și prevenirea complicațiilor diabetice.
→  Ajută la buna funcționare a ficatului.

Cum să consumi semințele de dovleac?

Semințele de dovleac reprezintă o gustare sățioasă și nutritivă dintre mese. De asemenea, semințele de dovleac pot fi adăugate în iaurt sau în salate pentru a oferi o senzație crocantă. Nu în ultimul rând, poți presăra semințe de dovleac peste preparate de panificație, înainte de a le introduce în cuptor.

Mugurii de pin

Conțin numeroase vitamine, antioxidanți și minerale. Aceștia sunt o sursă importantă de proteine, în special pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană. Au un conținut ridicat de fibre, zinc și fosfor. Printre vitaminele pe care le conțin se numără: vitamina E, C și A. Semințele de pin sunt importante pentru dieta zilnică deoarece:

→  Combat starea de oboseală și îi oferă organismului un nivel ridicat de energie.
→  Previn îmbătrânirea prematură.
→  Ajută la îmbunătățirea vederii datorită nivelului ridicat de luteină din compoziție.
→  Sunt eficiente în curele de slăbire.

Cum să consumi mugurii de pin ?

 Semințele de pin pot fi incluse în foarte multe preparate culinare: de la salate și paste, la deliciosul sos pesto genovez. Alege să incluzi câțiva muguri de pin de fiecare dată când ai ocazia și bucură-te de un gust delicios și beneficii pe măsură.

Sursă foto: Freepik.