Astăzi vom vorbi despre câteva remedii naturale pentru păr și despre îngrijirea acestuia în funcție de fiecare tip de păr în parte.

Părul nostru spune multe despre noi și reprezintă un aspect important al aspectului nostru fizic. De aceea, trebuie să avem grijă de părul nostru în fiecare zi.

Un păr fericit îți schimbă starea de spirit în bine, îți pune în evidență trăsăturile și se asortează perfect la orice ținută.

Sfaturi utile de îngrijire a părului

Îngrijirea părului este o sarcină destul de simplă. Dificultatea constă în faptul că este o sarcină ce trebuie făcută în fiecare zi. Scopul nostru final ar trebui să fie obținerea unui păr puternic și hidratat, care își păstrează strălucirea și elasticitatea. În continuare vă vom prezenta câteva sfaturi despre cum se poate obține acest lucru.

  • Nu vă spălați părul prea des. Este recomandat să ne spălăm părul o dată la 2-3 zile.
  • Evitați apa foarte caldă. Aceasta poate deteriora scalpul și foliculii.
  • Masați blând scalpul în timpul spălării. Nu confundați masajul cu frecarea abuzivă, care deteriorează rădăcinile.
  • La uscarea părului folosind un prosop, nu frecați scalpul, pentru a evita deteriorarea rădăcinilor. Apăsați părul cu prosopul, astfel încât să poată absorbi cea mai mare parte a umezelii.
  • Utilizați uscătorul doar de la o distanță minimă de 25 de centimetri.
  • După ce părul a fost spălat și uscat în mod corespunzător, o periere a acestuia poate ajuta la stimularea circulației sângelui la nivelul scalpului.
  • Utilizați produsele corespunzătoare de îngrijire a părului, în funcție de tipul acestuia. Șamponul și balsamul sunt produsele de bază pentru o îngrijire zilnică. Alegeți un șampon care respectă PH-ul scalpului și care nu conține siliconi sau parabeni.
  • Folosiți o mască de păr o dată pe săptămână.
  • Dacă vă doriți să vă vopsiți părul, alegeți coloranți care nu conțin amoniac sau nichel și cu cât mai multe ingrediente naturale.

remedii naturale pentru fiecare tip de par

Remedii naturale pentru fiecare tip de păr

Produsele pentru îngrijirea părului trebuie alese în funcție de tipul și textura firului de păr, pentru a oferi rezultate maxime. Îngrijirea părului începe cu spălarea acestuia, însă ritualul de înfrumusețare nu se oprește aici, mai ales dacă îți dorești un păr strălucitor și sănătos. Iată care sunt tipurile de păr și cum trebuie îngrijit fiecare în parte.

Remedii naturale pentru păr normal

Un păr normal este caracterizat de o secreție echilibrată de sebum și un nivel corect de hidratare. Nu are nevoie de o atenție specială deoarece nu se deteriorează atât de ușor, însă este important să ţineţi cont de câteva recomandări.

Părul normal nu are nevoie de tratamente speciale, însă se poate aplica ulei de cocos o dată pe săptămână pentru un plus de vitalitate și strălucire.

Recomandări privind îngrijirea părului normal

  • Clătiţi părul punând jetul de apă în direcţia rădăcină-vârf şi evitaţi manipularea lui cu mâna.
  • Nu exageraţi cu uscătorul de păr.
  • Limitaţi pieptănarea părului, mai ales dacă acesta este ud, pentru e evita ruperea lui.
  • Evitaţi produsele de styling care agresează firul de păr.

Remedii naturale pentru păr mixt

Părul mixt este o combinație între părul gras și părul uscat. Acesta este gras la rădăcină și fragil și uscat la vârfuri.

Se pot utiliza remedii naturale pentru păr uscat, pe care urmează să le prezentăm, pe vârfuri și tratamente pentru păr gras pe scalp și la rădăcini.

Recomandări privind îngrijirea părului mixt

  • Acest tip de păr are nevoie de o îngrijire separată pentru vârfuri și scalp.
  • Produsele pentru păr uscat trebuie aplicate doar pe vârfuri, iar șamponul pentru păr gras trebuie folosit doar pentru rădăcina firului de păr.

remedii naturale pentru par uscat

Remedii naturale pentru păr uscat

Părul uscat se manifestă prin lipsa luciului și o textură aspră. Este greu de pieptănat, se încurcă și își pierde elasticitatea naturală. De regulă, părul uscat este rebel după spălare și nu se poate coafa mai deloc. În continuare vă vom prezenta câteva remedii naturale pentru păr uscat:

  • Uleiul de măsline. Uleiul de măsline poate fi folosit pentru fortificarea firului de păr, pentru un plus de strălucire sau pentru hidratarea părului foarte uscat. Pune într-un castron suficient ulei cât să poți acoperi tot părul și încălzește uleiul ușor la microunde, apoi aplică-l pe pielea capului și pe toată lungimea părului, masând ușor timp de 10 minute. Acoperă capul cu un prosop cald și lasă uleiul să acționeze 30 de minute, apoi spală-te ca de obicei folosind un șampon și un balsam pentru păr uscat. Folosește acest tratament o dată pe săptămână.
  • Banană, ulei de migdale și miere. Curăță și pasează bine o banană foarte coaptă și adaugă o lingură de ulei de migdale și 2 linguri de miere. Amestecă bine până obții o pastă omogenă fină. Aplica masca pe păr, de la rădăcină spre vârfuri și las-o să acționeze 30 de minute, apoi clatește cu apă călduță. Folosește masca o dată pe săptămână.
  • Uleiul de santal. Amestecă o lingură de ulei de santal cu o lingură de ulei de măsline și o lingură de ulei de jojoba. Aplică amestecul pe întreaga lungime a părului, masând ușor părul în palme. Pune-ți o cască de duș și lasă uleiurile să acționeze o oră, apoi spală-te cu șampon.

Recomandări privind îngrijirea părului uscat

  • Spălați părul o dată pe săptămână.
  • Încercați să limitați cât de mult este posibil tratamentele termice și mecanice ale părului.
  • Folosiți balsam de fiecare dată și o mască hidratantă o dată pe săptămână.
  • Puteți opta pentru uleiuri și seruri pentru părul tern.

remedii naturale pentru par vopsit

Remedii naturale pentru păr vopsit

Părul vopsit suferă, în general, de deshidratare, de luciu insuficient sau de decolorare a vopselei. Din fericire, există câteva remedii naturale pentru păr vopsit, care redau strălucirea și ajută la menținerea culorii:

  • Avocado și banană. Bananele şi avocado conţin nutrienţii necesari procesului de vindecare şi de calmare a părului vopsit şi uscat. Pentru o mască, alege întotdeauna fructele foarte coapte. Pasează-le manual sau la blender, apoi aplică produsul obţinut pe tot părul și lasă-l să acționeze 15 minute.
  • Oţetul. Acesta este una dintre cele mai eficiente soluţii naturale de eliminare a murdăriei de la nivelul părului, care fac părul să devină tern şi uscat. Culoarea se împrospătează şi capătă din nou accente frumoase. Pentru acest tratament, trebuie să amesteci o parte de oţet cu două părţi de apă, pentru a mai elimina din aciditatea oţetului şi pentru a avea un efect mai blând asupra scalpului. Soluţia poate fi pusă într-o sticlă cu pulverizator şi aplicată pe păr după spălarea acestuia.
  • Uleiul de măsline. Uleiul de măsline face minuni pentru părul vopsit: îl hidratează, îl face mai maleabil şi îi redă strălucirea pierdută. Acest remediu natural se aplică în cantitate mică în apă, urmând a fi pus pe toată suprafaţa părului în prealabil şamponat. După cinci minute poţi clăti părul.

Recomandări privind îngrijirea părului vopsit:

  • Folosiți produse pentru păr vopsit, deoarece vă ajută să vă mențineți culoarea și strălucirea părului cât mai multă vreme.
  • Folosiți, pe lângă șampon, care evidențiază culoarea părului, balsam sau o mască.
  • Pentru un plus de strălucire și de protecție termică, folosiți tratamente sub formă de uleiuri.

remedii naturale pentru păr gras

Remedii naturale pentru păr gras

Părul gras este poate cel mai dificil de întreținut. Acesta nu are volum, este greu de coafat și are un aspect neglijent. Are tendința de a se îngrășa foarte repede și a se aglomera în șuvițe inestetice, necesitând spălare zilnică. Venim în ajutorul vostru cu câteva remedii naturale pentru păr gras:

  • Ceaiul de mentă. Pune apă clocotită într-o cană şi apoi 1-2 linguriţe de mentă uscată sau 1 plic de ceai. Lasă ceaiul la infuzat câteva minute, apoi scoate menta sau plicul. Adaugă 2 linguri de oţet de mere. După ce s-a răcit ceaiul, masează scalpul cu acesta. Nu necesită clătire.
  • Oţetul. Oțetul alb elimină uleiul de pe scalp şi păr. Amestecă 1/2 cană de apă cu o ceaşcă de oţet alb. Aplică pe scalp şi lasă părul să se usuce natural. Aplică ulei de lavandă pentru a scăpa de mirosul de oţet. După uscarea completă, spală părul cu apă călduţă.
  • Bicarbonatul de sodiu. Amestecă 3 linguriţe cu puţină apă, până se formează o pastă. Se aplică doar pe scalp şi se masează încet, timp de 5 minute. Se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se spală părul cu apă rece şi şampon.
  • Zeama de lămâie. Se storc 3 lămâi, se strecoară sucul şi se amestecă cu apă caldă. Se clăteşte foarte bine părul cu ea.

Recomandări privind îngrijirea părului gras

  • Șamponul dedicat acestui tip de păr nu irită scalpul și nu-l usucă, prevenind astfel producția excesivă de sebum.
  • Este bine ca, din când în când, să folosiți o mască cu argilă, care absoarbe eficient sebumul în exces.
  • Dacă nu reușiți să spălați părul atât de des pe cât ar fi necesar, apelați la un șampon uscat.

remedii naturale pentru par deteriorat

Remedii naturale pentru păr deteriorat

Părul supus pe termen lung la proceduri și tratamente mecanice și chimice își pierde suplețea naturală, are un aspect mat și devine fragil, chiar cu tendință de rupere, așa că sunt recomandate unele remedii naturale:

  • Ulei de cocos, zahăr brun și uleiuri esențiale. Acest tratament este destinat revigorării părului deteriorat și acționează ca un scrub, revigorând scalpul și hidratând lungimile în profunzime. Într-un bol mic, amestecă bine 2 linguri de ulei de cocos nerafinat, 4 lingurițe de zahăr brun, 5 picături de ulei esențial de mentă și 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai, până când obții o pastă omogenă. Cu ajutorul degetelor, aplică amestecul treptat, pe toată suprafața scalpului, apoi masează-l cu blândețe, timp de 3 minute. Ce rămâne din amestec, aplică pe lungimea părului. Prinde-ți părul într-un prosop și lasă-l să acționeze 15 minute, după care te poți spăla cu produsele de păr pe care le folosești.
  • Miere de albine, oțet de mere și ulei de cocos. Tratamentul cu miere, oțet și ulei de cocos hidratează în profunzime părul deteriorat, oferindu-i strălucire și elasticitate. Amestecă bine într-un vas încălzit 2 linguri de miere de albine, 2 linguri de oțet de mere și 2 linguri de ulei de cocos, până obții o pastă omogenă. Aplică tratamentul de la scalp, pe toată lungimea firului de păr, după ce ți-ai umezit părul în prealabil. Înfășoară părul într-un prosop și lasă tratamentul să acționeze cel puțin 20 de minute, după care te poți spăla cu produsele de păr pe care le folosești de obicei.
  • Ceai verde și oțet de mere. Amestecă o ceașcă de ceai verde rece cu o lingură de oțet de mere, apoi aplică tratamentul pe scalp și masează-l cu blândețe. Restul amestecului pune-l pe toată lungimea sa. Clătește părul după 5 minute de la aplicare.

Recomandări privind îngrijirea părului deteriorat

  • Acesta are nevoie de tratamente blânde, de hidratare și de o nutriție completă. Produsele adecvate sunt cele cu conținut de cheratină, de vitamine sau de colagen.
  • Este recomandat un șampon regenerator și un balsam de re-texturare. Trebuie aplicate măști hidratante, cel puțin o dată pe săptămână.

remedii naturale pentru par matreata

Remedii naturale pentru mătreață

Formarea mătreții este un proces natural, de reînnoire cutanată. Dacă însă celulele cutanate sunt produse în exces sau prea rapid, devin vizibile. Din fericire, există câteva remedii naturale pentru combaterea mătreții:

  • Ulei de cocos și lămâie. Uleiul de cocos hrăneşte părul, în timp ce sucul de lămâie ajută la tratarea mătreţii fără a utiliza substanţe chimice nocive. Se încălzesc 2 linguri de ulei de cocos şi se amestecă cu cantităţi egale de suc de lămâie. Se masează uşor scalpul cu acest amestec. Lasă-l timp de 20 de minute înainte de a-l spăla normal, cu şampon.
  • Uleiul din arbore de ceai. Se toarnă câteva picături de ulei de arbore de ceai pe scalp şi se întinde uniform. Se lasă timp de 5 minute, apoi se clăteşte cu un şampon blând, destinat curăţării uşoare.
  • Oţetul de mere. Oţetul de mere este unul dintre cele mai bune remedii pentru mătreaţă şi căderea părului. Se amestecă părţi egale de oţet de mere şi apă şi se pune amestecul la îndemână. După spălarea obişnuită a părului, se aplică amestecul pe părul umed. Se masează bine scalpul şi se lasă timp de 15 minute să acţioneze, înainte de clătire.

Recomandări privind îngrijirea părului cu mătreață

  • Combinația corectă de produse poate elimina durabil mătreața. Este indicat ca, înainte de aplicarea șamponului, să folosiți un exfoliant pentru scalp, care înlătură celulele moarte și favorizează microcirculația.
  • Șampoanele antimătreață suprimă producția sa în exces și conțin substanțe care curăță delicat scalpul.

remedii naturale pentru par cu tendinta de cadere

Remedii naturale pentru căderea părului

Căderea părului poate fi o afecțiune sezonieră sau o manifestare a unor probleme complexe, legate de un dezechilibru hormonal sau de vitaminizarea insuficientă. Poate însă indica, pur și simplu, o îngrijire neadecvată a părului, acesta fiind fragil și slăbit. Pentru creșterea rezistenței părului, există câteva tratamente:

  • Aloe vera, salvie și rozmarin. Salvia este cea care îndesește părul, în timp ce rozmarinul și aloe vera stimulează creșterea sa. Pot fi folosite ca infuzie, pe care să o aplici cu ajutorul masajului pe scalp sau sub forma uleiurilor esențiale.
  • Ceai verde. Aplică o infuzie din 2 pliculețe de ceai la 200 ml de apă și lasă-l să acționeze o oră. Clătește cu apă călduță.

Recomandări împotriva căderii părului

  • Folosiți șampoane contra căderii părului, care stimulează activitatea rădăcinilor.
  • Tonicele și tratamentele pentru păr stimulează și hrănesc scalpul. Folosirea lor pe o perioadă îndelungată duce la creșterea densității și a volumului părului.

Sperăm să vă fie de folos sfaturile și remediile naturale de mai sus. Voi ce alte tratamente folosiți?

Sursă foto: Freepik