Astăzi vom discuta despre tipurile de ten și vom veni în ajutorul vostru cu câteva măști naturale potrivite pentru fiecare tip de ten în parte.

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, tenul trebuie să reprezinte o parte importantă a corpului, căreia să îi acorde o mare atenție și să o îngrijească în mod permanent.

Tipuri de ten

Cunoașterea tipului de ten pe care îl ai este esențială pentru a fi sigur că îi vei oferi îngrijirea de care are nevoie.

Toate produsele utilizate, atât pentru curățare, îngrijire, cât și pentru machiaj trebuie să se potrivească tipului de ten pe care îl ai. Modul în care ne îngrijim tenul ne poate influența nu doar sănătatea și aspectul, ci chiar și starea de spirit din fiecare zi.

După cum probabil știi deja, există mai multe tipuri de ten:

  1. Tenul normal. Acesta reprezintă tenul ideal, datorită faptului că nu necesită o atenție prea mare, însă este destul de rar întâlnit. Caracteristicile lui sunt o piele echilibrată, nici prea uscată, dar nici prea grasă, fără coșuri sau puncte negre.
  2. Tenul uscat. Acesta se caracterizează, după cum îi spune și numele, prin anumite părți uscate ale pielii: senzația de piele care strânge, ridurile din jurul ochilor mai pronunțate. Acest tip de ten necesită o hidratare suplimentară.
  3. Tenul mixt. Acesta reprezintă un echilibru între tenul uscat și cel gras. De regulă, acesta este ușor de recunoscut în funcție de cum se prezintă „zona T”: în a doua jumătate a zilei, bărbia, nasul și fruntea capătă un aspect ușor lucios, însă restul feței nu prezintă modificări.
  4. Tenul gras. Acesta este foarte ușor de recunoscut deoarece capătă destul de rapid un aspect lucios din cauza excesului de sebum, iar, de cele mai multe ori, persoanele care au acest tip de ten se confruntă cu apariția coșurilor și a punctelor negre.

Pe lângă tipurile de ten amintite, putem să includem și tenul sensibil. În această categorie sunt persoanele ale căror ten prezintă probleme destul de mari și care sunt alergice la anumite produse cosmetice sau de îngrijire.

Este important de reținut faptul că tenul poate suferi transformări și poate fi influențat de vreme și de mediul înconjurător sau de anumite schimbări din organism. Acordă atenție tuturor transformărilor sale și îngrijește-l în funcție de acestea.

tip de ten probleme

Cele mai frecvente probleme ale tenului

  • Tenul acneic. Acneea este ușor de recunoscut prin apariția punctelor negre, prin punctele albe sau prin coșuri. În cazul unei forme avansate de acnee și a netratării acesteia, poți rămâne cu diverse semne pe suprafața pielii.
  • Punctele negre reprezintă o altă problemă foarte des întâlnită, atât în rândul femeilor, cât și a bărbaților. Punctele negre se manifestă printr-o acumulare a celulelor moarte și a sebumului la nivelul porilor.
  • Porii dilatați sunt de asemenea o problemă a tenului, însă nu multe persoane îi acordă aceeași atenție ca în cazul primelor două situații. Aceștia se manifestă prin pierderea elasticității naturale, ca urmare a unei secreții mult prea mari a glandelor sebacee, care duce la blocarea porilor.
  • Petele sau pistruii la nivelul tenului apar în special în urma expunerii excesive și neprotejate la soare. Cele mai predispuse persoane la aceste tipuri de probleme sunt cele ale căror pielea este mai deschisă la culoare.
  • Cearcănele, care apar într-o formă pronunțată, mai ales după o anumită vârstă, reprezintă o reacție a feței tale atunci când corpul tău simte stresul prea mare și lipsa somnului.

tip de ten ingrijire

Procesul de îngrijire a tenului

  1. Curățare și exfoliere. Orice proces de îngrijire a tenului pornește de la partea de curățare și exfoliere a acestuia. Bacteriile din aer care s-au depus pe piele de-a lungul zilei, precum și restul machiajului, trebuie îndepărtate cum trebuie. Acest proces este necesar să fie urmat în fiecare seară.
  2. Hidratarea tenului. Acest proces este deosebit de important în special în cazul în care ai un ten uscat, dar nu numai. De asemenea, dacă ai tenul mixt sau gras ai grijă să aplici produse de matifiere care să țină sub control excesul de sebum.
  3. Măști și tratamente naturiste. Aplică constant diverse măști și tratamente naturiste pentru un plus de îngrijire. În funcție de diversele probleme cu care te confrunți, astfel de tratamente te pot ajuta la ameliorarea sau chiar stoparea acestora. Pentru ca orice tratament să aibă rezultat, este necesar să îl urmezi o perioadă îndelungată de timp, într-un mod constant.

Îți reamintim că este important ca toate produsele utilizate, atât pentru curățarea, îngrijirea, cât și pentru machiajul tenului trebuie să se potrivească tipului de ten pe care îl ai.

tip de ten masti

Măști naturale pentru fiecare tip de ten

Cosmeticele din comerț sunt pline de substanțe chimice. Din această cauză, este necesar să încercăm ca măcar o parte dintre produsele de îngrijire pe care le folosim să fie naturale.

Măștile sunt o metodă foarte eficientă pentru a avea tenul dorit, însă și acestea trebuie alese în funcție de tipul de ten și aplicate corespunzător.

Înainte de aplicarea unei măști, ar fi recomandat să ai în vedere următoarele sfaturi:

  • Curăță bine fața cu o loțiune;
  • Strânge-ți bine părul la spate pentru a nu cădea peste mască;
  • Aplică masca pe toată suprafața feței, ocolind însă ochii și buzele;
  • Încearcă să nu miști deloc fața după aplicarea măștii;
  • Nu folosi produse de machiaj doar după 2-3 ore de la îndepărtarea măștii.

În continuare, îți vom prezenta câteva rețete de măști naturale foarte ușor de preparat, potrivite pentru fiecare tip de ten în parte.

ten uscat

Măști naturale pentru tenul uscat

  • Mască din cartofi

Ai nevoie de un cartof de dimensiuni mici, lapte fiert cu caimac și o linguriță de miere de albine. Se fierbe cartoful cu coajă cu tot, apoi se decojește și se pasează. Se adaugă puțin lapte cu caimac și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă o linguriță de miere și se amestecă bine. Pasta obținută se aplică în strat subțire pe față, gât și decolteu, bine curățate în prealabil. Se lasă să acționeze 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă caldă. Masca poate fi folosită de 2-3 ori pe săptămână.

  • Mască din banane

Amestecă două banane mai verzi cu o lingură de miere și o jumătate de pahar de iaurt și aplică mixtura pe față pentru 20 de minute, până se usucă. Îndepărteaz-o cu apă călduță.

  • Mască din albuș de ou

Bate un albuș de ou până se îngroașă și adaugă 1 linguriță de miere și una de ulei de floarea-soarelui;

ten normal

Măști naturale pentru tenul normal

  • Mască din citrice 

Fă o pastă dintr-un lime, o jumătate de portocală și un pahar cu lapte bătut. Aplică masca pe față pentru 20 de minute.

  • Mască tonifiantă

Toacă mărunt un castravete mic și amestecă-l cu o jumătate de pahar de iaurt proaspăt. Aplică pasta pe față pentru 5-10 minute și îndepărteaz-o cu apă din abundență.

  • Mască din ulei de măsline și miere

Ai nevoie de o mână de semințe de floarea-soarelui decojite și neprăjite, o linguriță de miere de albine și o linguriță de ulei de măsline. Semințele se zdrobesc în robot până se obține un terci, apoi se adaugă mierea puțin încălzită și uleiul de măsline. Se amestecă într-un vas de ceramică folosind o spatulă din lemn până se omogenizează. Masca se aplică pe față, gât și pe decolteu și se lasă să acționeze 20 de minute, după care se clătește cu apă caldă.

ten mixt

Măști naturale pentru tenul mixt

  • Mască din castraveți 

Ai nevoie de un castravete crud, o jumătate de linguriță de miere de albine și o jumătate de linguriță de cremă nutritivă de față. Se spală castravetele și se pasează cu blenderul, cu coajă cu tot. Piureul obținut se amestecă cu mierea și apoi cu crema. Se curăță perfect tenul și se aplică masca în strat gros pe față și pe gât. Se lasă să acționeze timp de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. Această mască se poate folosi de două ori pe săptămână.

  • Mască din struguri și miere 

Ai nevoie de o linguriță de suc de lămâie, o linguriță de suc de struguri, o linguriță de miere puțin încălzită. Se strivesc câteva boabe de struguri cu pulpă cu tot, până se obține un suc. Se pun toate ingredientele într-un vas de ceramică și se amestecă folosind o spatulă de lemn. Amestecul rezultat se aplică pe zona T și se lasă să acționeze timp de 15 minute.

Această mască poate fi folosită și de persoanele cu ten gras, aplicându-se în acest caz pe întreaga față.

ten gras

Măști naturale pentru tenul gras

Înainte de a-ți prezenta câteva dintre cele mai eficiente măști naturale pentru tenul gras, trebuie să ai în vedere faptul că pentru un astfel de ten este extrem de importantă o curățare temeinică zilnică. Indicat este să folosești un gel de curățare natural, fără parfum puternic și fără alcool, de 2-3 ori pe zi.

  • Mască din tărâțe de grâu 

Ai nevoie de o lingură de tărâțe de grâu, o linguriță de miere, o lingură de lapte sau iaurt, o linguriță de amidon și o linguriță de ceai de mușețel. Se amestecă bine tărâțele, mierea și laptele. Se adaugă amidonul și ceaiul și amestecam pana la omogenizare. Masca se aplică pe față și se lasă să acționeze 20 de minute, după care se clătește tot cu ceai de mușețel.

  • Mască din suc de struguri

Ai nevoie de câteva boabe de struguri, un albuș de ou, o linguriță de zeamă de lămâie și o linguriță de miere lichidă. Dacă ai porii dilatați, poți adăuga puțină drojdie de bere. Se zdrobesc boabele de struguri până se obține o linguriță de suc, care se amestecă cu albușul de ou bătut spumă și cu zeama de lămâie. Apoi se adaugă și mierea, iar la final, dacă este cazul, drojdia de bere. Masca se aplică doar pe față, evitând zona ochilor. Se așteaptă 15 minute, după care se îndepărtează cu apă caldă.

  • Mască din castravete și mentă

Toacă mărunt o jumătate de castravete, până devine pastă, apoi amestecă-l cu un albuș de ou, o lingură de zeamă de lămâie și o linguriță de ceai de mentă. Aplică amestecul pe față și lasă-l să acționeze 15 minute, apoi clătește cu apă călduță și termină de curățat cu apă rece.

  • Mască din bicarbonat de sodiu

Amestecă 1-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu aceeași cantitate de apă pentru a obține o pastă și maseaz-o pe ten, lăsând-o apoi să acționeze câteva minute. Această mască este eficientă în special în îndepărtarea punctelor negre.

ten sensibil

Măști naturale pentru tenul sensibil

  • Mască din struguri

Ai nevoie de câteva boabe de struguri, 2 linguri de suc de măr și portocale. Strugurii ajută la curățarea pielii și la îndepărtarea impurităților. Zdrobește boabele de struguri și amestecă-le cu suc de mere și de portocale proaspăt scos din storcător. Întinde masca pe toată fața, mai puțin în zona ochilor. Las-o să acționeze zece minute, apoi clatește tenul cu apă rece.

Mască din banane

Ai nevoie de o banană foarte coaptă, 2 lingurițe de miere și o portocală sau o lămâie. Decojește banana și zdrobește-o până o faci piure. Adaugă mierea și câteva picături de portocală sau lămâie. Amestecă bine, apoi aplic-o pe toată fața, evitând zona ochilor. Las-o să acționeze 15 minute, apoi îndepărteaz-o cu un prosop înmuiat în apă.

Sper să te ajute aceste rețete de măști și să te răsfeți cât mai curând cu ele. De asemenea, nu uita că uleiurile presate la rece sunt și ele o alternativă foarte potrivită pentru îngrijirea oricărui tip de ten. Poți citi mai multe despre acestea în articolul nostru.

Sursă foto: Freepik