Auzim tot mai des vorbindu-se despre detoxifiere. Detoxifierea este un proces prin care corpul elimină toxinele care au efecte negative asupra organismului nostru.

Felul în care ne raportăm la corpul nostru este foarte important, influențându-ne starea de sănătate. Atenția pe care o acordăm alimentației, odihnei, sportului sunt doar câteva lucruri pe care le putem face pentru a avea un stil de viață sănătos. Totuși, știm că respectarea cu strictețe a acestui stil de viață, pe termen lung, este o adevărată provocare, mai ales în anumite perioade. După astfel de perioade, detoxifierea organismului este mai mult decât bine venită. Una dintre acestea ar fi perioada imediat următoare Sărbătorilor Pascale, deoarece de sărbători apare tendința de a consuma o cantitate mai mare de alimente decât de obicei, fapt ce îngreunează digestia și determină acumularea toxinelor în corp.

În rândurile următoare îți vom prezenta de ce este importantă detoxifierea organismului, când este necesară și care sunt beneficiile ei. Ca bonus, îți vom furniza o metodă tradițională de detoxifiere: plasturii pentru detoxifiere și cum îi puteți pregăti acasă.

De ce este importantă detoxifierea și care sunt efectele acesteia asupra organismului?

Detoxifierea organismului este un proces necesar pentru buna funcționare a acestuia și pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Rezultatul unei curi de detoxifiere este o stare generală de bine, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Prin acest proces, organele principale responsabile cu eliminarea reziduurilor din organism, ficatul și rinichii, își vor putea îndeplini funcțiile la capacitate maximă. De asemenea, funcțiile sistemului imunitar vor fi îmbunătățite, oferind organismului rezistență în fața bolilor. Un alt beneficiu este reglarea tranzitului intestinal și curățarea colonului, aspecte care favorizează pierderea surplusului de kilograme. Totodată, calitatea somnului va crește surprinzător, iar pielea va căpăta un aspect luminos. Organismul se va bucura de un surplus de energie.

detoxifierea organismului alimente

Când este necesară o cură de detoxifiere?

Organismul vă transmite anumite semnale atunci când are nevoie de o cură de detoxifiere. Printre acestea se numără oboseala nejustificată, somnolența, lipsa energiei, stările de anxietate și nervozitate excesivă, tulburările gastrointestinale, precum balonarea, constipația sau diareea. Alte indicii care arată un nivel ridicat de toxine în corp este transpirația care capătă un miros neplăcut și aparitia pungilor sub ochi.

Procesul de detoxifiere devine necesar atunci când te simți copleșit de oboseală sau de epuizare, ai probleme digestive sau cu colesterolul. Totuși, este benefic să fie făcut o dată sau de două ori pe an, indiferent de semnalele transmise de organism. Însă, detoxifierea nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate, bătrânilor sau persoanelor anemice.

Beneficiile unei cure de detoxifiere

O cură de detoxifiere are o mulțime de beneficii, cele mai cunoscute dintre acestea fiind:

  • Creșterea nivelului de energie;
  • Eliminarea reziduurilor și a toxinelor din organism;
  • Facilitarea slăbirii în mod sănătos și natural;
  • Îmbunătățirea sistemului imunitar;
  • Odihnă de calitate;
  • Îmbunătățirea aspectului pielii;
  • Îmbunătățirea aspectului părului;
  • Dispariția mirosurilor corporale;
  • Creșterea acuității mentale.

detoxifierea organismului metode

Metode naturale pentru detoxifierea organismului

În primul rând, pentru a îmbunătăți starea de sănătate a organismului este benefică o dietă preponderent vegetală, bazată pe fructe, legume și cereale, evitarea alimentelor pline de grăsimi, a prăjelilor și a alcoolului, reducerea proteinelor de origine animală, hidratarea, somnul de calitate, mai multă mișcare, utilizarea produselor cosmetice naturale (deodorante, creme, șampoane etc.) care conțin mult mai puține chimicale și folosirea suplimentelor și remediilor naturiste cu acțiune detoxifiantă.

Alimentația joacă un rol important în detoxifiere, așa că este important să consumați următoarele alimente:

detoxifiere lamaiLămâia

Este recomandat să bei apă cu suc de lămâie dimineața, pentru a-ți pregăti sistemul digestiv pentru o nouă zi.

Avocado

Are un conținut ridicat de fibre și antioxidanți.

 

Varză

Sulful conținut de varză este benefic pentru sănătatea ficatului, scăzând în mod eficient colesterolul.

detoxifiere broccoliBroccoli

Antioxidanții din broccoli curăță organismul, în timp ce enzimele sale contribuie la funcționarea eficientă a sistemului digestiv.

detoxifiere sfeclaSfecla

Este benefică pentru sănătatea ficatului și a sistemului digestiv, conținând fibre, magneziu, calciu, fier, vitaminele A și C, niacină și acid folic. De asemenea, sfecla te poate ajuta să dai jos kilogramele în plus.

telina detoxifiereŢelina 

Ţelina este un bun diuretic si reduce concentraţia de acid uric din corp. Fiind un antioxidant, îmbunătățește starea de sănătate și metabolismul.

Usturoiul

Usturoiul contine sulf, așa că ajută la curățarea organismului.

grapefruit detoxifiereGrapefruitul

Grapefruitul este indicat pentru purificarea sistemului digestiv. În același timp, faptul că nu are zaharuri sau calorii îl face preferat în multe diete.

mar detoxifiereMărul

Mărul conține pectine, fibre solubile ce elimină metalele grele din alimente. În plus, mărul previne afecțiunile ficatului si ale pielii și elimină unele bacterii.

seminte floarea soareluiSemințele de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui acționează asupra ficatului și împiedică sporirea nivelului de colesterol din organism.

ceai detoxifiereCeai detoxifiant 

Ceaiurile detoxifiante sunt binevenite într-o cură de detoxifiere, având o cantitate semnificativă de antioxidanți. Printre beneficii se numără îmbunătățirea stării de sănătate a ficatului, întărirea sistemului digestiv, purificarea sângelui, creșterea imunității împotriva infecțiilor și a bolilor bacteriene. Printre ceaiurile cu rol detoxifiant se numără ceaiul verde, de ghimbir, de mușețel, de anghinare și de păpădie.

De asemenea, smoothie-urile sunt o alternativă perfectă pentru orice cură de detoxifiere. Puteți afla mai multe rețete de smoothie-uri în articolul nostru: „Rețete de smoothie-uri pentru detoxifierea organismului”.

Ce trebuie să eviți în perioada detoxifierii organismului?

Trebuie să ții cont de faptul că există o listă cu alimente care nu sunt recomandate în perioada de detoxifiere, printre care:

  • Alimente procesate
  • Lactatele
  • Produsele pe bază de grâu
  • Zahărul, îndulcitorii
  • Alcoolul
  • Carnea de porc sau de vită

Bonus: Cum poți prepara plasturi pentru detoxifiere acasă

Plasturii pentru detoxifiere fac parte din tradiția medicinei asiatice. Reziduurile toxice circulante se acumulează în sistemul circulator al picioarelor.

Aceștia contribuie la absorbția resturilor metabolice si metalelor grele din sistemul limfatic. Plasturii ajută și la stările de oboseală și de insomnie și oferă un plus de energie.

Mod de utilizare

Este recomandată utilizarea plasturilor în cure de 5 până la 30 de zile. Va trebui sa îi aplici pe tălpile picioarelor cu o oră înainte de culcare și să porți o pereche de șosete, urmând ca a doua zi de dimineață să îi îndepărtezi. Este recomandat să ții plasturii aplicați între 8 și 12 ore.

Plasturi detoxifiereIngrediente necesare:

        • o ceapă
        • o căpățână de usturoi
        • oțet de mere
        • tifon de la farmacie

Mod de preparare:

Pune oțetul de mere la fiert. Între timp, toacă mărunt ceapa și usturoiul. Adaugă-le în oțet când acesta începe sa clocotească și lasă-le să fiarbă timp de 10 minute. Lasă compoziția să ajungă la temperatura camerei. Toarnă apoi aceasta peste o bucată de tifon încet, picurat. Bucata respectivă trebuie așezată în centrul tălpii, iar ulterior, trebuie înfășurat piciorul cu tifon, ca un pansament, ca să susțină plasturele.

Contraindicații

Este contraindicat să aplici plasturii dacă ai răni sau iritații pe tălpi.