Dacă încă nu ați apucat să pregătiți toate bunătățile pentru Paște, noi dorim să vă ajutăm cu 3 rețete vegane care pot înlocui cu brio clasicele preparate din această perioadă: Sarmale cu quinoa și legume în frunze de viță de vie, Drob vegan cu hrișcă și nelipsitul Cozonac vegan.

Un Meniu de Paste pentru vegani poate fi la fel de spectaculos și deosebit ca unul tradițional, cu condiția ca bucatele aduse pe masa să fie cât mai colorate, aranjate festiv și cu gust.

Ce poți să faci pentru ca nimic să nu îți strice bucuria de a petrece câteva zile libere alături de cei dragi? Simplu: spune NU excesului și pune pe masa de sărbătoare feluri de mâncare cu ingrediente naturale și pline de beneficii. Chiar dacă stilul tău de viață nu este unul vegetarian sau vegan, înlocuind măcar o parte dintre preparatele cu carne cu unele vegane, te vei simți mai ușor și mai plin de energie.

Sarmale cu quinoa și legume in frunze de viță de vie

Ingrediente necesare:

  • 225 grame quinoa fiartă și scursă bine;
  • 2 morcovi medii;
  • 1 gulie mică;
  • 1 ceapa mică;
  • 75 grame sos de roșii;
  • 25 ml ulei;
  • 1 linguriță din amestec de cimbru, oregano și maghiran sau orice condimente preferați;
  • sare, piper după gust.
  • foi de viță de vie

Mod de preparare:

  1. Frunzele de viță se desfac cu grijă și se clătesc cu apă rece, apoi se scurg cu ajutorul unei site;
  2. Se curăță morcovul și se rade pe răzătoarea mare; la fel se procedează și cu gulia;
  3. Se curăță ceapa și se toacă;
  4. Într-un bol încăpător se așază quinoa fiartă, se adaugă sosul de roșii, uleiul, legumele de mai sus și condimentele;
  5. Se omogenizează totul;
  6. Se întinde cate o frunză de viță de vie, într-unul din capete se așează 1/2 lingură din compoziția de quinoa cu legume și se rulează foaia de viță, iar capetele laterale se închid în interiorul ruloului proaspăt format (nu se strâng tare, deoarece frunzele sunt foarte fragile și vor pocni); dacă frunzele de viță sunt prea mari, iar sarmalele riscă să iasă gigantice, atunci foile se rup în jumătate;
  7. Se așează sarmalele crude într-un vas, se adaugă apă atât cât să acopere sarmalele pe 2/3, se așază capacul și se introduce vasul în cuptor;
  8. Se pornește cuptorul la 180 de grade; sarmalele de quinoa cu legume în foi de viță se gătesc repede, mai ales având în vedere că avem deja fiartă quinoa;
  9. Se servesc calde.

Drob vegan cu hrișcă

Ingrediente necesare:

  • 200gr hrișcă (se ține la hidratat timp de 2 ore);
  • 150gr linte roșie (se ține la hidratat timp de 2 ore);
  • ulei măsline;
  • 150gr ceapă verde tocată (aproximativ 10 fire);
  • 100gr usturoi verde tocăt (aproximativ 7 fire);
  • 150gr morcovi rași (aproximativ 2 bucăți);
  • 3  lingurițe de semințe de in;
  • 80gr țelină rasă (1 țelină mică);
  • 2 legături pătrunjel tocat;
  • 2 legături de mărar tocat;
  • sare și piper dupa gust;
  • 3 linguri de făină de năut;
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat.

Mod de preparere:

  1. Se clătește hrișca și lintea apoi se pune la hidratat, fiecare într-un vas separate;
  2. Se râșnesc semințele de in apoi se adăugă 6 linguri de apă și se lăsă să stea deoparte 20 de minute;
  3. Într-un wok se pune uleiul și se călește puțin cepa și usturoiul verde tocat;
  4. Se adăugă morcovul și țelina rase și se mai călește 2-3 minute;
  5. Nu este nevoie să le lăsați mult pe foc deoarece vor sta și la cuptor;
  6. Se ia wok-ul de pe foc, se adaugă sare, piper, pătrunjelul si mărarul tocat, cimbru și se amestecă.
  7. Se adaugă și semințele de in râșnite cu apă, cele 3 linguri de faină de năut și se amestecă;
  8. În 2 cratițe separate se pune apa cu puțină sare la fiert și se aduagă hrișca și lintea;
  9. Lintea fierbe în aproximativ 8 minute iar hrișca în 13-15 minute;
  10. Odată fierte, se pasează puțin lintea și se lăsă amândouă la răcit;
  11. Când sunt bine răcite, se transferă într-un castron mare, unde se adăugă și compoziția din wok și se amestecă bine;
  12. Compoziția se răstoarnă într-o tavă de 30×12 cm tapetată cu hârtie de copt apoi se introduce în cuptorul preâncălzit la temperatura de 200 de grade;
  13. După acest timp se oprește cuptorul și se mai lasă tava încă 30 minute cu usa usor deschisa;
  14. Se lasă drobul în tavă până când se răcește, apoi se scoate din tavă.

Cozonac vegan

Ingrediente aluat:

Ingrediente umplutură:

Mod de preparere:

  1. Se încălzește puțin laptele de cocos, se adaugă jumătate din îndulcitor și drojdia, se amestecă bine și se lasă la căldură 10 minute.
  2. Într-un vas, se pune făina si restul ingredientelor, se amestecă și se adaugă apoi laptele cu drojdie, încorporând totul cu o lingură de lemn. Când aluatul se întărește, se amestecă cu mâna până când se încorporează totul, iar aluatul devine elastic.
  3. Se lasă la dospit, la căldură, pentru o oră.
  4. Pentru umplutură, se amestecă siropul de agave cu karobul, apoi se adaugă miezul de nucă și stafidele.
  5. Se întind două foi din aluat, se pune umplutura și se rulează. Se împletește cozonacul și se pune în tava cu hârtie de copt, după care se lasă la dospit, la căldură, pentru o oră.
  6. Se încălzește cuptorul la 180 de grade și se lasă cozonacul pentru 40 de minute.
  7. După ce este gata, se unge cu puțină apă cu miere.

 

Așa cum vedeți, soluții pentru a mânca responsabil și gustos există, chiar și în meniurile de sărbătoare. Important este să vreți să faceți o schimbare în viața dumneavoastră și să întelegeți cât este de vital acest lucru pentru sănătatea dumneavoastră.

Noi sperăm să aveți grijă de sănătatea dumneavostră si vă urăm în avans Sărbători Fricite!