Sistemul imunitar este cel care protejează organismul împotriva infecțiilor. Persoanele cu un sistem imunitar slab prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu infecții frecvente și cu simptome mai severe. Bineînțeles, există anumite categorii de persoane, precum copiii și vârstnicii, care sunt mai predispuse în a avea o imunitate slăbită. Acestea trebuie să acorde o atenție mai mare în sporirea imunității. Din fericire, există multe remedii naturiste pentru sistemul imunitar.
Ce este imunitatea?
Imunitatea este însușirea organismului de a opune rezistență în fața activității microbilor și a substanțelor toxice.
Există 2 tipuri de imunitate: cea înnăscută și cea dobândită. Prin imunitatea dobândită apare capacitatea organismului de a învăța și de a-și aminti fiecare antigen întâlnit și cum să lupte împotriva acestuia.
Sistemul imunitar este capabil să recunoască și să distrugă o mulțime de intruși, însă adeseori virusurile și bacteriile reușesc să îi spargă barierele de apărare.
Cum se manifestă o imunitate scăzută?
Celulele albe din sânge, anticorpii și alte componente, inclusiv organele și ganglionii limfatici, alcătuiesc sistemul imunitar. Multe tulburări, mai slabe sau mai severe, pot slăbi sistemul imunitar.
Simptomele unui sistem imunitar slăbit pot fi foarte variate. De altfel, și sistemul imunitar este diferit la fiecare persoană în parte. Menținerea unei imunități puternice este esențială pentru păstrarea sănătății generale a organismului.
Cele mai frecvente simptome ale unei imunități scăzute sunt:
- infecțiile frecvente;
- reacțiile alergice;
- stările de epuizare;
- insomniile;
- lipsa poftei de mâncare;
- lipsa concentrării;
Pe lângă acestea, există și alte semne ale unui sistem imunitar slăbit, precum:
- diareea;
- depresia;
- infecțiile de piele;
- umflarea ganglionilor limfatici;
- infecțiile urinare repetate;
- micozele vaginale și bucale;
- oscilațiile extreme de greutate.
Ca întotdeauna, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, puteți restabili un sistem imunitar deficitar. Așadar, trebuie să aveți în vedere să faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, să aveți o alimentație echilibrată, să renunțați la obiceiurile nocive, să evitați stresul și să vă mențineți o gândire și o atitudine pozitivă.
Remedii naturiste pentru sistemul imunitar
Există multe remedii naturiste care contribuie la întărirea sistemului imunitar.
- Vitamina C este, după cum probabil știți, unul dintre cei mai importanți stimulenți ai sistemului imunitar. Aceasta are proprietăți antioxidante, antiinfecțioase și este implicată direct în neutralizarea radicalilor acizi. Vitamina C se găsește în fructe, precum: portocale, struguri, aronia și legume: ardei, pătrunjel, broccoli sau sub formă de supliment alimentar.
- Vitamina E este esențială pentru un sistem imunitar care funcționează în parametri optimi, deoarece luptă în mod natural împotriva celulelor canceroase.
- Zincul este recomandat pentru reducerea manifestărilor neplăcute asociate răcelii. Un nivel scăzut de zinc poate favoriza creșterea susceptibilității de apariție a infecțiilor. Acesta se găsește în fructe: caju, migdale, ananas, legume: broccoli, sfeclă roșie, salată verde, produse lactate, carne roșie și sub formă de suplimente alimentare.
- Peștele gras (somon, ton, sardine) este bogat în acizi grași esențiali omega 3, care stimulează procesele imunitare prin rolul antiinflamator.
- Semințele de floarea soarelui conțin acizi grași esențiali omega 6, vitamina E și proteine, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Betacarotenul este un antioxidant; protejează celulele împotriva modificărilor nocive produse de radicalii liberi. Ardeiul gras și morcovii conțin cantități mari de betacaroten. De asemenea, conțin provitamina A, care stimulează producția de anticorpi.
- Măceșele sunt bogate în minerale, vitamine (C, A, E, B) și antioxidanți, care ajută la creșterea imunității și la menținerea sănătății întregului organism. Se folosesc atât sub formă de ceai, cât și sub formă de pudră din fructe uscate. Cătina are proprietăți asemănătoare măceșelor.
- Propolisul este cel mai puternic medicament natural antiinfecțios, antibacterian și antiviral, precum și potențiator al sistemului imunitar.
- Ceaiul verde conține o substanță numită L-theanină, care poate crește de cinci ori capacitatea de apărare a organismului.
Pe lângă acestea, contribuie la întărirea sistemului imunitar și fructele de acai, usturoiul și ceapa, ginsengul panax, mugurii de brad, echinacea, arnica, țelina, ghimbir, etc.
Unele dintre aceste remedii naturiste pentru sistemul imunitar pot fi punctul de pornire pentru prepararea unor sucuri delicioase, ideale pentru întărirea imunității, însă despre acestea vom discuta în articolul următor.
Sursă foto: Freepik