Poate nu mulți ați auzit despre konjac, deși, acesta este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este cunoscut în întreaga lume pentru proprietățile sale benefice de slăbire.
Astăzi vă vom vorbi despre această plantă minune, vom afla ce beneficii are și cum poate fi consumată.
Ce vei afla în acest articol
Ce este konjac?
Konjac este o plantă străveche ce crește în anumite părți din Asia. Este o plantă perenă și are un rizom tuberculos în formă de sferă, foarte mare.
În Asia, în special în Japonia, konjacul este folosit în foarte multe mâncăruri tradiționale. În Europa începe să fie tot mai cunoscut, cele mai utilizate forme în care se găsește fiind făina și pastele.
Produsele alimentare sunt obținute din rădăcină, fiind cea mai valoroasă parte a plantei datorită abundenței în fibre. Rădăcina conține glucomannan, o substanță care are capacitatea de a absorbi de până la o sută de ori volumul său în apă. De asemenea, este și bogată în fibre.
Ce beneficii are?
După cum vă spuneam, konjacul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, având multe beneficii pentru orice dietă:
- Ajută la pierderea în greutate;
- Scade colesterolul;
- Reduce greutatea corporală;
- Reduce zahărul din sânge;
- Previne constipația;
- Este cea mai bogată sursă naturală de fibre;
- Este un inhibitor al apetitului;
- Oferă o senzație de sațietate;
- Influențează nivelul trigliceridelor și, prin urmare, sănătatea și condiția noastră fizică;
- Încetinește absorbția zahărului, ajutând la reglarea glicemiei;
- Are un aport caloric aproape nul;
- Nu conține gluten;
- Furnizează vitamine și minerale.
Cum poate fi consumat?
În primul rând, când consumați konjac, este esențial să beți multă apă, atât înainte, în timpul, cât și după consum. Acesta are nevoie de apă pentru a-și activa proprietățile. De asemenea, consumul apei ajută la limitarea riscului de obstrucție a tractului digestiv.
Utilizările konjacului sunt destul de diverse, mai ales în lumea culinară. Indiferent de forma sa, konjacul este gătit în apă clocotită. Tăițeii konjac și alte produse trebuie clătite bine înainte de utilizare.
Făina de konjac
Făina de konjac nu funcționează ca substitut al făinii de grâu, putând fi adăugată în amestecuri de făină pentru prepararea produselor de panificație.
Principala ei folosință este dată de rolul de gelifiant și agent de îngroșare în sosuri, budinci, supe creme. Aceasta se amestecă cu niște lichid rece, după care se toarnă în preparat, amestecând conștiincios.
Pastele konjac
Pastele pot avea un ușor miros de pește la deschiderea ambalajului. Se clătesc într-o sită înainte de folosire.
Pastele nu au gust, însă absorb foarte ușor aroma de condimente adăugate și alte ingrediente. Pe lângă senzația de sațietate și numărul foarte scăzut de calorii pe care îl au, acestea se și prepară foarte repede.
Pastele se găsesc sub diferite forme precum tăiței, spaghete, tagliatele, penne, etc.
Orezul konjac
Orezul konjac este, de asemenea, foarte rapid de preparat, sărac în calorii și sățios, fiind potrivit pentru orice dietă.
De asemenea, konjacul se găsește și sub formă de suplimente alimentare.
Nu uitați că ceea ce mâncați determină în mare măsură sănătatea voastră. Asigurați-vă că veți consuma konjac în proporții rezonabile și cu multă apă. Și, ca întotdeauna, favorizați o dietă sănătoasă și echilibrată, însoțită de activitate fizică regulată.
Sursă foto: Freepik