Nu ar fi de mirare dacă este pentru prima dată când auziţi de teff, mai ales în cazul în care nu aţi avut contact până acum cu bucătăria etiopiană.

Teff-ul este o cereală antică, fiind cultivată şi folosită în alimentaţie de mii de ani, însă abia recent a fost redescoperită de lumea modernă.

Ce vei afla în acest articol

Ce este teff?

Teff-ul, fiind numit și mei etiopian, este o pseudocereală originară din Etiopia, după cum îi spune și denumirea. Acesta are beneficii fantastice pentru sănătate.

Teff-ul are o textură asemănătoare cu cea a amarantului, o dimensiune comparabilă cu cea a seminței de mac și un iz fin de nucă.

Din păcate, este o cereală puțin cunoscută la noi, chiar dacă are proprietăți remarcabile.

teff proprietati

Proprietăți

Dimensiunile sale extrem de reduse nu sunt nicidecum proporţionale cu calităţile sale nutriționale şi beneficiile pe care le poate aduce organismului, fiind o sursă importantă de minerale şi vitamine.

În general, semințele de teff sunt extrem de rezistente la umiditate, căldură, mucegai și deshidratare.

Din punct de vedere nutrițional, teff-ul conține în principal carbohidrați complecși, este bogat în fibre, calciu, potasiu și fier. Proprietatea cea mai importantă a acestuia este conținutul ridicat de proteine ​​și cei opt aminoacizi esențiali.

Conţinutul ridicat de proteine, uşurinţa şi rapiditatea cu care se pregăteşte, concentraţia mare de substanţe nutritive, precum şi versatilitatea teff-ului, fac din el un înlocuitor ideal pentru cerealele cu gluten.

teff beneficii

Beneficii

După cum am amintit deja, teff-ul are o multitudine de beneficii pentru organism, precum:

  • reprezintă o importantă sursă de magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan și vitaminele B1, B2, B3, B5 şi B6;
  • este o excelentă sursă de aminoacizi esențiali, în special lizină;
  • are în compoziție amidon rezistent, care are o influență semnificativă asupra nivelului de zahăr din sânge şi a sănătăţii intestinului subţire;
  • reduce simptomele asociate sindromului premenstrual;
  • ajută la reglarea greutăţii corporale;
  • întărește oasele şi sistemul imunitar;
  • contribuie la optimizarea digestiei şi a circulaţiei sângelui;
  • ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi menţinerea sănătăţii inimii;
  • nu conține gluten;
  • conține fibre insolubile în proporție de 20-40%;
  • are un indice glicemic mic;
  • contribuie la reglarea tranzitului intestinal și menținerea sănătoasă a aparatului digestiv;
  • conține foarte puține grăsimi saturate;

teff consum

Consumul de teff

Deși pare un aliment simplu, teff-ul poate fi consumat în mai multe moduri.

Acesta poate substitui cu ușurință nucile sau susanul și poate fi amestecat cu legume și tofu pentru prepararea mâncărurilor vegetariene, precum chiftelele. Semințele sunt, de asemenea, ideale în salate.

Pe lângă semințe, meiul etiopian se găsește sub formă de fulgi, paste, făină și biscuiți.

Făină de teff

Făina de teff se poate amesteca cu alte tipuri de făină pentru a prepara pâine, pizza, biscuiți, brioșe, clătite, budinci și orice alte tipuri de dulciuri. Poate fi folosită și ca un agent de îngroșare în supe, sosuri și terciuri.

Făina de mei poate acționa ca un liant pentru alte tipuri de făină fără gluten, oferind produselor coapte o textură moale și sfărâmicioasă.

Fulgii de teff

Fulgii de teff sunt bogați în substanțe nutritive. Aceștia pot fi gătiți sau adăugați direct în iaurturi, fulgi de ovăz, musli.

 

Ușor, revin în atenția noastră alimentele simple și sănătoase, cunoscute de strămoșii noștri.

Sursă foto: Freepik