Astăzi vom vorbi despre aloe vera. Cu siguranță ai auzit de planta supranumită „elixirul tinereții” și de proprietățile sale uimitoare.

Aloe Vera este originară din nordul Africii, însă s-a răspândit în întreaga lume prin intermediul marinarilor și a exploratorilor, încă de acum mii de ani.

Ce este aloe vera?

Aloe vera este o plantă suculentă, care face parte din familia Asphodelaceae, cu multiple utilizări în medicina alternativă și în cosmetică.

Frunza de aloe vera conține mai mult de 75 de substanțe active, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: aminoacizi, minerale, vitamine, proteine, enzime, polizaharide.

Care sunt proprietățile plantei de aloe vera?

Aloe vera este bogată în vitamine:

  • Vitamina A- produce pigmentul responsabil pentru vederea crepusculară și nocturnă, pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților;
  • Vitamina B4 – influențează pozitiv dezvoltarea creierului și îmbunătățește memoria;
  • Vitamina B9 – crește șansele de concepție;
  • Vitamina B12- previne anemia;
  • Vitamina C– ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar, a vaselor de sânge, a sistemului osos și a pielii;
  • Vitamina E- sprijină sistemul imunitar și are grijă de sănătatea epidermei.

Planta de aloe vera conține si numeroase minerale, precum:

  • Calciu
  • Cupru
  • Crom
  • Seleniu
  • Magneziu
  • Mangan
  • Potasiu
  • Sodiu
  • Zinc

Aloe vera conține 6 agenți antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli și sulf, aceștia având o acțiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor și virusurilor.

Aloe Vera Utilizări

Care sunt beneficiile plantei aloe vera?

Beneficiile acestei plante sunt multiple, fiind utilizată atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Printre aceste beneficii, se numără:

  1. Îmbunătățește digestia și combate constipația: asigură o mai bună absorbție a nutrienților, îmbunătățește starea cauzată de sindromul colonului iritabil, combate constipația și este folosită ca tratament pentru multe afecțiuni gastro-intestinale. Având proprietăți adaptogene foarte importante, aloe vera este benefică pentru o digestie corectă
  2. Îmbunătățește sistemul imunitar: sucul de aloe este foarte eficient pentru curățarea sistemului digestiv și circulator.
  3. Ameliorează durerile articulare și musculare: aplicarea gelurilor si produselor din aloe vera s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru reducerea inflamațiilor articulațiilor. De asemenea, sucul poate fi consumat pentru reducerea inflamației în organism.
  4. Îmbunătățește funcția cardiovasculară: accelerează circulația sângelui și îl purifică.
  5. Previne stresul oxidativ: gelul ajută la menținerea sistemul defensiv al organismului și scade riscul apariției stresului oxidativ.
  6. Încetinește procesul de îmbătrânire: substanțele active încetinesc schimbările degenerative ale pielii și stimulează producția de colagen și de elastină.
  7. Menține sănătatea orală: efectele antiinflamatoare, analgezice și antiseptice sunt de mare ajutor în menținerea sănătății orale. Produsele pentru igiena dentară ajută la eliberarea cavității bucale de bacterii și alți agenți patogeni și au un efect pozitiv în prevenirea afecțiunilor gingivale.
  8. Ajută la îmbunătățirea memoriei: contribuie la îmbunătățirea funcției cerebrale și cognitive.
  9. Protejează sau reface pielea: gelul din frunze are rol hidratant și favorizează vindecarea pielii. Aloe vera este benefică pentru ameliorarea arsurilor, calmarea iritațiilor, protecția împotriva razelor UV și protecția pielii în timpul tratamentelor cu radiații. Este utilizată chiar și pentru tratarea acneei.
  10. Sprijină sănătatea scalpului: previne și îndepărtează mătreața, hidratează pielea capului, reglează secreția de sebum de la nivelul scalpului, întărește, regenerează si stimulează creșterea firelor de păr.

Aloe vera beneficii

Utilizarea plantei de aloe vera

Planta de aloe vera poate fi folosită în mai multe forme, atât intern, cât și extern, de la gelul din interiorul frunzelor  prelucrat, până la capsulele cu extract din aloe vera, creme și sucul din aceasta. Această planta este folosită atât în industria alimentară, cât și în industria cosmetică.

  • În alimentație

Suplimentele alimentare cu aloe vera sunt de obicei sub formă de capsule, dar se găsesc și sub formă de geluri sau sucuri. Sucul este utilizat la scară largă pentru terapii de detoxifiere. Aloe vera se folosește și sub formă de macerat, sirop, tinctură sau ceai.

  • În industria cosmetică

Aloe vera este un ingredient utilizat de majoritatea producătorilor de cosmetice. Cremele hidratante, loțiunile antiacneice si serurile pentru prevenirea ridurilor sunt câteva dintre produsele cosmetice în care se utilizează. Aloe vera are și un efect benefic în tratarea unor afecțiuni dermatologice precum psoriazis și dermatita. De asemenea, multe produse pentru păr, precum șampoane, balsamuri și măști au în compoziție extract de aloe vera.

În articolul următor, vom discuta pe larg despre utilizarea și beneficiile produselor cosmetice pe bază de aloe vera. Până atunci, te așteptăm pe site-ul nostru, unde vei găsi o gamă variată de produse pe bază de aloe vera.

Știați că?

… vechii egipteni o numeau „planta nemuririi” și o puneau printre darurile funerare înmormântate împreună cu faraonii, pentru a asigura sănătatea spiritului faraonului?

… aloe vera preferă clima blândă, dar este cultivată și în România în medii controlate: sere și solare?

Sursă foto: Freepik