5 remedii naturiste pentru tulburările de somn

În articolul de față vă vom prezenta 5 remedii naturiste pentru tulburările de somn ca un mijloc de a le combate cu cât mai puține efecte secundare.

Somnul este o activitate indispensabilă omului dar încă plină de întrebări care își așteaptă răspunsul. În articolul de față vom face doar o scurtă introducere în problema somnului și a tulburărilor sale și vom arăta remediile naturale.

5 remedii naturiste pentru tulburările de somn

Ce este somnul

Somnul este pentru creier o etapă care se definește ca o stare a conștiinței, o inhibare a activității senzoriale și lipsa de activitate a aproape tuturor mușchilor voluntari. Somnul limitează în același timp interacțiunea persoanei cu mediul.

Deși încă nu știm totul despre somn și rolul său, știm cât de important este pentru oameni și animale. Studiile științifice  făcute pe animale au arătat ca lipsa somnului duce la decesul lor.  La oameni studiile au arătat că cei ce dorm sub 6 ore sau mai mult de 9 ore pe noapte, au o rată de mortalitate cu 30% mai mare decât a celor ce dorm 7-8 ore.

În trecut se credea ca somnul este o stare pasivă pur și simplu în care corpul și mintea se odihnesc, o perioadă lipsită de importanță așa cum spunea și Aristotel. Studiile moderne au infirmat aceste credințe și au arătat importanța extraordinară a somnului pentru om.

Somnul este un proces fiziologic esențial atât pentru om cât și pentru animale.

Importanța somnului

Putem să ne dăm seama cât de important este pentru om somnul prin studiile făcute asupra celor cu și a celor cu tulburări ale lui sau care nu dorm suficient. S-a observat că lipsa somnului  duce la următoarele probleme:

  • afectează indicele masei musculare
  • afectează programele de slăbire
  • reduce performanța antrenamentelor
  • crește riscul apariției accidentărilor
  • crește riscul apariției bolilor cardiovasculare
  • scade nivelul de energie
  • afectează grav nivelul de motivație
  • afectează sistemul imunitar

Tipuri de somn

La om se cunosc două tipuri de somn care apar pe rând de fiecare când persoana doarme:

Somnul lent numit și faza non-REM) – este partea somnului în care se produc o serie de modificări atât funcționale. Dintre acestea amintim: scăderea frecvenței respirației, creșterea ușoară a debitului sanguin cerebral, scăderea fluxului sanguin renal, scăderea tensiunii arteriale etc.

Somnul paradoxal (numit și faza REM -rapid eyes movement) alternează cu perioadele de somn lent, apar la 80-120 de minute, sunt regulate și durează între 5 și 30 de minute, mai scurte în prima parte a nopții și mai lungi spre dimineață. Este momentul când visăm și conform unor studii este momentul când ne consolidăm memoria. Visele sunt dovada că somnul nu este o stare total lipsită de conștiință cum este narcoza și coma . În timpul somnului paradoxal se produc o serie de modificări în corpul uman dintre care amintim: creștere ușoară a presiunii arteriale, vasoconstricție periferică, diminuare motilității, modificări ale respirației și a ritmului cardiac etc.

5 remedii naturiste pentru tulburările de somn

Tulburările de somn

Se cunosc o serie de tulburări ale somnului cu efecte foarte importante asupra sănătății fizice și psihice a celui ce suferă de aceste probleme. Tulburările de somn se împart în 3 categorii:

  • disomnii (din aceasta făcând parte insomniile, tulburările de somn datorită dependenței de medicamente și alcool, narcolepsia, sindroamele apneice în somn, mișcarea membrelor etc)
  • parasomnii (somnabulism, visele terifiante, bruxismul nocturn etc)
  • tulburări de somn asociate cu tulburări medicale -apar în cazul pacienților cu tulburări neurologice sau psihiatrice sau afecțiuni medicale.

Insomnia

Cea mai frecventă tulburare de somn rămâne insomnia. Ea se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn agitat , stare de iritabilitate, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate.

În România 50% din populație  doarme mai puțin de 7-8 ore pe noapte și 75% suferă de epuizare. Insomnia este una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne. Lăsată netratată poate afecta sistemul circulator, scădea puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.

Insomnia poate avea mai multe cauze dintre care amintim:

  • existența unei afecțiuni fizice sau psihice
  • unele medicamente
  • tulburările hormonale
  • consumul de cafeina
  • temperaturile extreme
  • schimbări legate de călătorii sau loc de muncă (alternarea programului de lucru de zi cu cel de noapte) sau călătoriile cu schimbarea fusului orar.

Diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn

Tulburările de somn se investighează de medic prin discuții cu pacientul, examinare fizică și dacă se consideră necesar, testarea cu aparatul de polisomnografie

Tratamentul tulburărilor de somn se poate face fie medicamentos , fie prin psihoterapie. În general dintre medicamente se recomandă

  • somniferele
  • antidepresivele
  • melatonina
  • antihistamice

În plus, modificări în programul zilei poate combate problemele somnului:

  • adoptarea unei rutine a somnului
  • crearea unui spațiu de odihnă relaxant
  • cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi
  • reducerea consumului de cafeină
  • reducerea porțiilor de mâncare seara

Tratamentul cu remedii naturiste în tulburările de somn

Remediile naturiste sunt o alternativă pentru reducerea și prevenirea problemelor de somn. În articolul acesta vom prezenta  5 remedii naturiste foarte imprtante pentru somn. Pentru alte ceaiuri calmante în caz de stări de anxietate sau agitație poți citi și acest articol.

Melatonina 3mg NatLife 30cps

Ce este melatonina ?

Melatonina este un hormon natural produs de o glandă mică localizată între cele 2 emisfere cerebrale numită glandă pineală. Melatonina a fost descoperită la sfârșitul anilor 50. Deși glanda pineală este principalul producător, melatonina mai poate fi secretă și de alte țesuturi cum ar de exemplu  măduva osoasă, tractul gastrointestinal, retina etc.

Melatonia are o importnță uriașă pentru corp. Este numit hormonul întunericului fiind eliberată pe timp de noapte și practic îî spune organismului când trebuie să doarmă.

Când soarele apune, hipotalamusul activează glanda pineală care secretă melatonina și organismul începe să se pregătească de somn. Cantitatea de melatonina este ridicată pe tot parcursul nopții și scade odată cu apropierea dimineții.

Odată cu evoluția tehnologiei au început să apară și probleme legate de melatonină și implicit s-a ajuns la tulburările de somn. Primul factor este lumina artificială care a dus la posibilitatea unei lumini constante în case indiferent de întunericul de afară.  Ori lumina duce la inhibarea producției de melatonină.

Al doilea factor este lumina albastră care afectează producția de melatonină mai mult decât oricare lumină. Aceasta provine de la tablete, e ereaders, smartphone-uri, televizoare, laptopuri și  monitoare. Acțiunea acesteia asupra corpului uman este foarte puternică și practic suprimă producția de melatonină. Lumina albastră îi spune glandei pineale că este zi și să nu secrete melatonină.  Aceasta i-a făcut pe cercetători să o facă responsabilă de multe cazuri de tulburări de somn, obezitate, boli de inimă și chiar unele forme de cancer.

Melatonina 3mg NatLife 30cps

5 remedii naturiste pentru tulburările de somnMelatonina capsule Natlife combate aceste efecte prin luarea unei tablete înainte de somn. În acest fel acest preparat ne va ajuta să adormim.

Melatonina capsule nu se recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează și nici copiilor sub 3 ani.

În plus poate afecta reflexele conducătorilor auto, deci nu se recomandă acestora sau a celor ce manipulează utilaje în primele 5 ore de la administrare.

Totodată nu este indicată o doză mai mare zilnică.

Ceaiul de valeriană

Valeriana (științific numită Valeriana officinalis) denumită este o plantă care crește în Europa, Asia și America de Nord. În scop terapeutic este utilizată rădăcina plantei.

Valeriana a fost folosită încă din Grecia și Roma antică , Hipocrate fiind cel care i-a descris proprietățile. În perioada aceasta a și început să fie folosită pentru tratarea insomniei.

În prezent se consideră că efectele terapeutice ale valerianei se datorează conținutului de acid gamma aminobutiric (GABA).  S-a observat în numeroase studii că există o legătură între conținutul scăzut de GABA și stressul cronic, anxietatea și cu tulburarile somnului.

Valeriana mai are și alți compuși dovediți cu eficiență în ameliorarea anxieității și insomniei cum sunt acidul valeric, acidul isovaleric și o serie de antioxidanți cu este de exemplu hesperidina care  are și un efect sedativ.

 tulburările de somn valerianaCeaiul de valeriană valorifică proprietățile valerianei și oferă astfel o serie de beneficii dintre care amintim:

        • reducerea insomniei
        • reducerea stărilor de agitație
        • sporirea memoriei și a funcției cognitive
        • reduce apariția amețelilor

Ceaiul se prepară prin infuzie – 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit 10-15 minute apoi se strecoară.

 

Ceaiul noapte bună

 noapte buna tulburările de somnCeaiul noapte bună  este format dintr-o serie de plante -sunătoare, roiniță, rădăcină de valeriană, conuri de hamei, sulfina, maghiran, flori de tei, pasiflora și flori de lavandă. La recomandarea medicului, o cură de ceai poate dura 3-4 săptămâni,  câte 1-2 căni seara.

Ceaiul are un efect sedativ, relaxant și calmant  datorită compoziției sale. Sunătoarea de exemplu are un efect calmant. Hipericina are un efect antidepresiv. Roinița, rădăcina de valerină,  conurile de hamei și passiflora au un efect sedativ asupra sistemul nervos central, asigură o bună calitate a somnului și mențin un tonus ridicat peste zi.

Ceaiul noapte bună este recomandat în insomnii, stări depresive, distonii neuro-vegetative sau migrene. Se prepară prin turnarea a 200ml de apă clocotită peste 1-2 lingurițe de amestec de plante. Se lasă acoperit 10-15 minute apoi se strecoară.

Ceaiul nu are efecte secundare, se recomandă doar precauție la femeile care alăptează sau sunt însărcinate.

Griffonia Forte 60 capsule Naturline

5 remedii naturiste pentru tulburările de somnGriffonia este o plantă medicinală din Africa de Vest și  este o alternativă fără efecte secundare la antidepresivele chimice.  Acest lucru se datorează conținutului mare de hidroxitripofan (5-HTP) o moleculă pe care organismul o transformă în serotonină.

Această combinație o face pe griffonia cu un rol benefic în depresie, atacul de panică , stările de agitație și neliniște. În plus ajută la controlul senzației de foame și susține procesul de pierdere în greutate.

Griffonia Forte 60 capsule Naturline îmbunătățeste calitatea somnului în cazul apneelor de somn (probleme de respirație  în timpul somnului) prin reducerea duratei și frecvenței lor.

Administrarea Griffoniei Forte se face 1-2 capsule pe zi de 2 ori pe zi. Nu se cunosc efecte secundare ale acestor capsule.

Complex Serenitate ( 60 capsule)

5 remedii naturiste pentru tulburările de somn

Complex Serenitate este o combinație între extractul de Passiflora, lăptișor de matcă, stearat de magneziu, extract de mac, extract de propolis , siliciu și vitamina B6.

Este o combinație deosebit de reușită deoarece combină efectele benefice ale tuturor ingredientelor într-unul care le potențează beneficiile.

Passiflora are proprietăți sedative, extractul de mac – prin conținutul de alcaloizi – are un efect sedativ, lăptișorul de matcă contribuie la ameliorarea și îndepărtarea stărilor depresive. mai multe informații despre lăptișorul de matcă poți găsi și în acest articol

Unite în Complex serenitate, aceste ingrediente au următoarele efecte:

  • îmbunătățesc somnul și oferă odihnă
  • ameliorează gastrite, colite, nevralgii, mai ales pe fond nervos
  • reglează metabolismul
  • ameliorează și reduc stările depresive