Raceala

Antiviralele sunt medicamente (sub formă de comprimate/ sirop / pulbere pentru inhalaţii/uleiuri) active asupra virusurilor gripale. Atunci când sunt utilizate în tratamentul gripei, aceste medicamente ameliorează simptomele şi scurtează durata bolii cu 1-2 zile. În același timp, antiviralele pot preveni apariţia complicaţiilor severe ale gripei.

Ne putem folosi și de rolul antiviral al unor remedii naturale, pentru a ajuta organismul să facă față diferitelor virusuri sau posibile riscuri din mediul extern. Printre acestea, se numără:

1. Astragalusul – este o plantă din familia Leguminoaselor, binecunoscută din vechime ca tonic imunitar și un aliat în lupta contra bolilor. Acesta stimulează sistemul imunitar, combate răceala şi infecţiile virale, fiind un real adjuvant pentru pacienţii cardiaci, lipsiţi de energie. De asemenea, are rol antioxidant și se găsește sub formă de ceai, capsule, tinctură. Astragalusul este numit adaptogen, ceea ce înseamnă ca ajută și la protejarea organismului împotriva diferitelor forme de stres, inclusiv a stresului fizic, mental sau emoțional.

2. Citromicina – este extractul din sâmburi de grapefruit, utilizat atât de copii, cât și de adulți și vârstnici, ce contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Aceasta are rol antiviral, fiind considerat chiar antibiotic natural ce ameliorează simptomele și menifestările gripelor, virozelor, răcelilor, ori chiar amigdalitei, bronșitei, tuberculozei, laringitei, pneumoniei. Conține flavonoizi (pigmenți) care distrug bacteriile, virușii și s-a dovedit eficientă în cazul a peste 60 de feluri de bacterii şi 20 de feluri de ciuperci (Candida albicans, chlamydia, salmonella, staphylococcus).

3. Mierea de Manuka – este recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice, fiind extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar și ameliorarea diverselor tipuri de afecțiuni cu care ne confruntăm, fiind recomandată atât pentru tulburări digestive, cât și pentru afecțiuni respiratorii, infecții cu stafilococ sau răni și arsuri la nivel cutanat. Este un antibiotic natural, aliat eficient în prevenirea, ameliorarea și tratatea celor mai grave probleme ce indică un sistem imunitar slăbit. Ea generează o stare generală de bine de care se bucură întregul organism și calmează deopotrivă simple dureri în gât, ori primele semne ale unei răceli și afecțiuni respiratorii precum sinuzită cronică, rinită, astm, tuse cronică/tabagică, pneumonie, bronșită cronică/acută.

4. Uleiul de oregano – este un ulei esențial puternic antiviral și antibacterian, fiind considerat un antibiotic natural de excepție. Acțiunea antiseptică, antibacteriană, antifungică și antivirală a uleiul esențial de oregano se datorează concentrației mari de carvacol din compoziție. De asemenea, are rol mucolitic și expectorant și se poate folosi ca inhalant în ameliorarea sinusurilor afectate, ori în rutina zilnică, adăugat în aromaterapie și difuzoare, pentru a curăța aerul din locuință. Ca inhalant se recomandă 2-3 picaturi de ulei de oregano la 1 litru de apă clocotită, pentru bronșită, tuse seacă, sinuzită și astm.

5. Propolisul – este unul dintre remediile stupului, toate produsele apicole fiind extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Chiar și acesta are rol antiviral, fiind privit ca un antibiotic natural, remediu străvechi pentru diferite afecțiuni, atât cu uz intern, cât și extern. Totodată, are proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene, stimulează formarea de anticorpi, ajută la absorbția nutrienților în organism și este extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar. Propolisul este eficient în tratarea febrei, răcelii și gripei, virozelor respiratorii, tusei, bronșitei, pneumoniei, faringitei, sinuzitei, iar studiile recente sunt de părere că propolisul poate distruge 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și alte 30 de tipuri de virusuri.

Astfel, într-o perioadă agitată în care semnele de gripă, viroze și răceli sunt adesea întâlnite, trebuie să fim precauți, să respectăm normele de igienă și să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jur. Pentru ameliorarea manifestărilor acestora, apelați cu încredere la remedii naturale și oferiți-vă timpul necesar pentru odihnă și refacere.

Surse foto: Freepik.