Pierderea în greutate și menținerea sub control a acesteia pot părea un lucru greu de făcut, care durează mult timp și te îndeamnă să fii constant. Când încerci să slăbești este normal să te gândești că dietele care funcționează rapid sunt calea cea mai bună de urmat. Rapid și ușor, multe diete promit o pierdere maximă în greutate în cel mai scurt timp. Însă realitatea este că o dietă care te ajută cu adevărat să scazi în greutate într-un mod sănătos, se întinde pe o perioadă lungă de timp și îți garantează o îmbunătățire radicală a sănătății.
Acest articol îți va prezenta un set de alimente incredibile pentru sănătatea și dieta ta. Aceste alimente nu doar că te vor ajuta să slăbești, însă îți vor sprijini metabolismul în procesul de pierdere în greutate.
Ce vei afla în acest articol
Alimentele minune, beneficii și modul lor de preparare
Făina de konjac
Făina de konjac și-a câștigat atenția de-a lungul anilor datorită unor valențe care o deosebesc de restul tipurilor de făină. Konjac este o plantă străveche ce crește în anumite părți din Asia. Este o plantă perenă și are un rizom tuberculos în formă de sferă, foarte mare.
În Asia, în special în Japonia, konjacul este folosit în foarte multe mâncăruri tradiționale. În Europa începe să fie tot mai cunoscut, cele mai utilizate forme în care se găsește fiind făina și pastele. Beneficiile acestui tip de aliment sunt următoarele:
- Ajută la pierderea în greutate.
- Scade colesterolul.
- Reduce greutatea corporală.
- Reduce zahărul din sânge.
- Previne constipația.
- Este cea mai bogată sursă naturală de fibre.
- Este un inhibitor al apetitului.
- Oferă o senzație de sațietate.
- Influențează nivelul trigliceridelor și, prin urmare, sănătatea și condiția noastră fizică.
- Încetinește absorbția zahărului, ajutând la reglarea glicemiei.
- Are un aport caloric aproape nul.
- Nu conține gluten.
- Furnizează vitamine și minerale.
Făina de konjac nu funcționează ca substitut al făinii de grâu, putând fi adăugată în amestecuri de făină pentru prepararea produselor de panificație. Principala ei folosință este dată de rolul de gelifiant și agent de îngroșare în sosuri, budinci, supe creme. Aceasta se combină cu apă rece, după care se toarnă în preparat, amestecând conștiincios.
Pastele de konjac pot avea un ușor miros de pește la deschiderea ambalajului. Se clătesc într-o sită înainte de folosire. Pastele nu au gust, însă absorb foarte ușor aroma de condimente adăugate și alte ingrediente. Pe lângă senzația de sațietate și numărul foarte scăzut de calorii pe care îl au, acestea se și prepară foarte repede.
Quinoa
Quinoa a devenit cunoscută în ultimii ani drept un adevărat superaliment, plin de nutrienți, cu puține contraindicații și foarte ușor de inclus în orice dietă, indiferent cât de restrictivă ar fi. Vechii incași numeau quinoa mama tuturor cerealelor, sau „chisaya mama”, iar plantațiile de quinoa erau considerate sacre. Quinoa este un ingredient cu o valoare nutritivă ridicată, ce câștigă din ce în ce mai mult teren în bucătăriile românești.
Pe lângă faptul că nu conține gluten, quinoa are și o altă serie de beneficii:
- Conține 9 aminoacizi esențiali unei dezvoltări armonioase a organismului.
- Prezența mare a vitaminei B2, te va ajuta să ai o circulație sanguină optimă și un metabolism de invidiat.
- Quinoa poate îmbunătăți starea inimii.
- Ele contribuie și la absorbția colesterolului.
- Datorită faptului că are un conținut caloric scăzut, poate fi folosită și de către cei care doresc să piardă în greutate, dar se recomandă să urmeze sfaturile unui nutriționist, pentru a se asigura că dieta respectivă este echilibrată.
- Este posibil să amelioreze simptomele gastrointestinale.
- Quinoa oferă o cantitate ridicată de vitamine și fibre, printre care se află și cele solubile, fapt ce sprijină buna funcționare a digestiei.
Cea mai iubită modalitate de a consuma quinoa este în salate. Aceasta se poate combina cu o varietate foarte largă de ingrediente. Salata cu quinoa este foarte gustoasă, plină de nutrienți, sățioasă și foarte slabă în calorii.
Înainte de a o găti, se clătesc bine boabele de quinoa cu apă – asta va îndepărta eventualul gust amărui. Quinoa se gătește la fel că și orezul doar că într-un timp mai scurt. Pentru un plus de aromă, puteți fierbe quinoa în supa în loc de apă. Iar dacă doriți un aspect mai deosebit, puteți folosi quinoa tricoloră.
Bine de știut este că 1 cană de quinoa uscată reprezintă aproximativ 3 căni de quinoa gătită (sau 4-6 porții). Timpul de fierbere este undeva între 15 și 20 de minute.
Hrișca
Hrișca face parte din categoria pseudocerealelor. Se comercializează sub formă crudă sau coaptă, boabe sau tărâțe.
În afară de lipsa glutenului, hrișca aduce și ea o serie de beneficii organismului. Fiind bogată în fibre alimentare, hrișca controlează nivelul glicemiei din organism. Aportul sărac în calorii, vor face din hrișcă aliatul tău pentru a slăbi.
- Ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.
- Previne și împiedică apariția ischemiei cardiace și a tromboflebitei.
- Contribuie la curățarea ficatului.
- Ajută bila să se curețe de toxine.
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
- Ajută la scăderea presiunii arteriale.
- Elimină excesul de apă din organism.
- Ajută la controlul nivelului glicemiei.
- Înlătură îmbătrânirea prematură și ajută celulele să se regenereze.
- Îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv.
- Benefică în dietele de slăbit și în încercările de menținere a unei greutăți ideale.
- Îmbunătățește funcțiile cognitive, precum capacitatea de concentrare și memoria.
- Este anticancerigenă, în special contra formelor de cancer dezvoltate în colul rectal, zona gastrică și esofag.
Hrișcă poate fi înmuiată în apă sau lapte, poate fi gătită sau poate fi coaptă la cuptor. Este minunată alături de legume și are un rol aparte în organism atunci când este consumată împreună cu iaurturi. Pe lângă prepararea ei, mai puteți găsi produse de panificație din hrișcă, cu un conținut caloric mult mai scăzut decât panificația normală.
Micro-Algele: Spirulina și Chlorella
Spirulina și Chlorella sunt două alge minune, ambele suplimente alimentare produse din cele mai vechi alge existente pe Terra, considerate superalimente datorită beneficiilor pe care le aduc organismului uman.
- Spirulina conține mai multe proteine decât carnea și are toți cei 8 aminoacizi esențiali corpului uman.
- Spirulina este un supliment alimentar care acționează atât din interior, dacă este administrată sub formă de capsule sau pulbere, cât și din exterior, intrând în componența rețetelor cosmetice pentru ten, cu rol regenerant și revitalizant demonstrat.
- Chlorella este un supliment alimentar bogat în proteine, în stare uscată fiind compusă din proteine (50-60%), conține acizi grași Omega-3.
- Chlorella conține minerale – calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc.
- Ambele tipuri de alge sunt bogate în vitamine (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) și fibre.
- Sprijină funcționarea hormonală corectă.
- Detoxifică și scad efectele negative ale radiațiilor și chimioterapiei.
- Scad tensiunea arterială.
- Au efect antioxidant și antiinflamator.
- Conțin clorofilă, Vitamina C, licopen, beta-caroten, luteină.
- Pot oferi protecție împotriva unor boli cronice, cred specialiștii: cancer, diabet, boli pulmonare, artrită.
- Chlorella și Spirulina îți reglează digestia, ajutandu-te să slăbești.
- Ajută la scăderea colesterolului.
Spirulina și Chlorella se pot cumpăra sub forma unor capsule sau sub formă de pudră care se poate adăuga în băuturi precum apă, fresh-uri, sau în smoothies.
Semințele de Cânepă
Semințele de cânepă se încadrează în categoria nucilor sau fructelor oleaginoase și pot fi consumate ca atare sau sub formă de suplimente nutritive. Gustul lor este asemănător cu cel al semințelor de pin sau de floarea soarelui, iar miezul este cremos și fin.
Semințele pot fi găsite sub două forme: decorticate și nedecorticate. Semințele de cânepă decorticate sunt mai ușor de digerat deoarece 65% din conținutul total de proteine conține edestină, care este digerată ușor de sistemul digestiv, așa cum ne arată studiile de specialitate.
- Ajută în curele de slăbire – semințele de cânepă sunt bogate în fibre, motiv pentru care produc senzația de sațietate și reduc pofta de mâncare pentru mai mult timp.
- Datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile, acestea ne ajuta să ne păstrăm sănătatea sistemului digestiv și, în același timp, pot trata constipația atunci când sunt consumate în cantități de aproximativ 7.5 grame.
- Întăresc sistemul imunitar – datorită acizilor grași Omega 3 și Omega 6, semințele de cânepă previn apariția inflamațiilor și protejează sistemul imunitar.
- Pot preveni și apariția unor forme de cancer, precum cel mamar, arată un studiu efectuat de Breast Cancer Research and Treatment.
- Mențin sănătatea inimii -semințele de cânepă pot îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular și reglează tensiunea arteriala, iar nutrienții ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
- Reglează nivelul hormonal.
Semințele de cânepă se pot consuma prin adăugarea lor la micul dejun, în iaurturi, budinci din ovăz, sau cel mai recomandat, să fie consumate crude, pe stomacul gol. În fiecare dimineață, după un pahar de apă, unii specialiști recomandă să consumăm patru linguri de semințe de cânepă, astfel încât să beneficiem de aceste proprietăți.
Pierderea în greutate poate fi un proces dificil, așa că nu te grăbi să adopți primele diete pe care le găsești. Dacă vrei să ai garanția că vei slăbi în siguranță, optează pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, în care sunt incluse toate elementele nutritive necesare pentru organism. Fii constant cu acest mod alimentar, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.