Alimentele bogate în vitamina C sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. Nu numai că vitamina C ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, dar este, de asemenea, necesară pentru creșterea și repararea țesutului conjunctiv, a oaselor și a dinților.

Colagenul, care este produs de vitamina C, este la rândul său componenta principală din numeroase țesuturi, precum tendoane, ligamente, piele, cornee, cartilaje, oase, intestine și vase de sânge. În plus, aproximativ 2% din țesutul muscular conține colagen.

Vitamina C sau acidul absorbic, este un compus organic, solubil în apă. Acest lucru înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, ci este nevoie să luăm doza zilnică prin suplimente alimentare sau consumul de alimente care o conțin.

1.Afinele

Aceste fructe mici și gustoase sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru.

2.Căpșunile

Căpșunile sunt o forță când vine vorba de nutriție. Pline de vitamina C și de mai mulți antioxidanți benefici, acestea sunt o alegere excelentă pentru a vă menține organismul sănătos. De asemenea, ele conțin mai mult potasiu decât majoritatea celorlalte fructe de pădure, precum și acizi grași omega-3 și magneziu, care ajută la menținerea inimii puternice și la funcționarea normală a metabolismului. Căpșunile au proprietăți antiinflamatorii care pot fi utile în reducerea riscului de accident vascular cerebral, îmbunătățirea nivelului de colesterol și scăderea hipertensiunii.

3.Broccoli

Dintre legumele bogate în vitamina C, broccoli ocupă primul loc, având o concentrație egală cu cea a fructului kiwi.

Textura și gustul său îl fac să fie un adaos grozav la multe feluri de mâncare. Plin de vitamina C și fibre alimentare, broccoli a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă, cancer și alte boli cronice, datorită nivelului ridicat de antioxidanți. Nu numai că broccoli poate fi gătit la aburi sau înăbușit, dar îl puteți adăuga și crud în salate pentru o mușcătură crocantă plină de nutrienți.

4.Pătrunjelul

Pătrunjelul are potențialul de a fi un aliat puternic pentru a ne menține sănătoși, de la întărirea sistemului imunitar și creșterea rezistenței împotriva infecțiilor, până la combaterea radicalilor liberi, atat de nocivi pentru sănătate. Se poate dovedi chiar eficient pentru ameliorarea deficiențelor de creștere la copii, rahitismul și anemia.

Frunzele verzi sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele C, B şi A. De remarcat că frunzele de pătrunjel au vitamina C în cantitate de 240 mg la 100 g frunze, de patru ori mai mult decât în portocale.

5.Guava

Guava este un fruct tropical delicios, originar din Mexic și America de Sud, care are un profil nutritiv impresionant. Acest deliciu aromat conține 126 mg de vitamina C – mai mult decât dublul dozei zilnice recomandate. În plus, este plin de licopen -un antioxidant puternic, esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală .

6.Ardei galbeni dulci

Ardeii galbeni dulci vin la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, iar aceștia devin și mai nutritivi pe măsură ce se coc. Ardeii galbeni sunt deosebit de puternici când vine vorba de vitamina C – doar o jumătate de cană furnizează dublul dozei zilnice recomandate! Nu numai că obținerea unei cantități suficiente din acest nutrient esențial este importantă pentru sănătatea ochilor, dar studiile au arătat că acesta poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva progresiei cataractei.

 7.Coacăzele negre

Bogate atât în vitamina C, cât și în flavonoide antioxidante, coacăzele negre sunt o sursă puternică de beneficii pentru sănătate. Cu peste 100 mg sau 112% din doza zilnică recomandată de vitamina C la o porție de o jumătate de cană (56 de grame), aceste fructe de culoare închisă pot contribui la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și tulburările neurodegenerative, datorită nivelului lor de conținut de antioxidanți, inclusiv antociani.

8.Kiwi

Kiwi este o sursă excelentă de vitamina C, furnizând 79% din doza zilnică într-un singur fruct. Mai mult decât atât, cercetările au demonstrat numeroase beneficii pentru sănătate atribuite consumului regulat; de la reducerea stresului oxidativ și a nivelului de colesterol până la îmbunătățirea imunității și minimizarea factorilor de risc de coagulare a sângelui, cum ar fi trigliceridele.

 

9.Lămâile

Cu sursa sa bogată de vitamina C, o lămâie crudă întreagă asigură peste 90% din doza zilnică recomandată. În plus, poate fi folosită ca antioxidant. Este suficient să aplicați suc de lămâie pe suprafețele expuse pentru protecție.

10.Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este o forță nutritivă, oferind o abundență de vitamine și minerale esențiale. O jumătate de ceașcă gătită asigură aproape jumătate din doza zilnică recomandată pentru vitamina C, cu 54%, precum și alte elemente-cheie, cum ar fi fibrele, vitamina K și acidul folic, care au beneficii notabile pentru sănătatea oaselor – cercetările au arătat că un consum alimentar ridicat de vitamina C este legat de reducerea semnificativă a riscului de fracturi de șold (cu 26%) și de osteoporoză (33%).