Ce conține ciocolata neagră?

Ciocolata neagră, cunoscută și sub denumirea de ciocolată amăruie, este făcută din boabe de cacao, ciocolata neagră pură având între 85 – 100% unt de cacao, care conține mai mulți antioxidanți fenolici decât majoritatea alimentelor. Cu cât conținutul de cacao este mai mare în ciocolată, cu atât este mai sănătoasă și mai gustoasă.

Ciocolata care nu este îndulcită este folosită ca o gustare între mese, dar și în prepararea de produse coapte, cum ar fi prăjiturile.

1. Sursă bogată de antioxidanți

Ciocolata neagră conține un număr semnificativ de antioxidanți fenolici, în special în comparație cu alte alimente. Un studiu din anul 2011 raportează potențialele efecte pozitive ale antioxidanților din cacao asupra sănătății, cum ar fi protejarea împotriva vătămărilor și inflamațiilor, protejarea pielii de deteriorarea oxidativă. Această ciocolată conține cele mai mari cantități de flavonoide și polifenoli, chiar mai mult decât vinul și ceaiul. Acest lucru ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și la eliminarea toxinelor din organism.

Conținutul de calorii, zahăr și grăsimi depinde de tipul de ciocolată pe care-l alegi.

 

­2. Îmbunătățește sănătatea inimii

Fiind bogată în polifenoli și alți antioxidanți precum catehinele și polifenolii, această ciocolată poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de declanșare a altor tipuri de afecțiuni ale inimii. Prin urmare, consumul acestor compuși, prin intermediul ciocolatei negre, vor menține arterele flexibile, menținând sănătatea cardiovasculară.

 

­3. Ajută la pierderea în greutate

Studiile arată că ciocolata neagră poate reduce pofta de mâncare și ajută la oferirea senzației de stomac plin, aspect care ajută la scăderea în greutate.

Un studiu la care au luat parte 12 femei, arată că mirosind și gustând din ciocolata neagră scade apetitul și  reduce nivelul de grelină, hormonul care stimulează foamea.

Un lucru important de subliniat este că, cu cât ciocolata are un procent mai mic de cacao, cu atât mai mult există posibilitatea ca aceasta să conțină mai mult zahăr și grăsimi.

 

4. Sursă bogată de minerale

Totodată, această ciocolată este o sursă bogată de minerale precum mangan, fier și cupru. De asemenea, se mai găsesc și alți compuși nutritivi ca:

  • fosfor
  • potasiu
  • seleniu
  • calciu
  • vitamina K
  • vitamina B12
  • vitamina A

 

­5. Îmbunătățește funcția cognitivă

Ciocolata neagră este un aliment eficient care ajută la îmbunătățirea funcției cognitive, mărește puterea de concentrare și de memorare a creierului. Conținutul bogat de cacao ajută la prevenirea riscului de accident vascular cerebral și chiar de demență atât la persoanele în vârstă, cât și la cei tineri. Astfel, consumul ciocolatei negre care conține peste 70% cacao îmbunătățește funcțiile creierului.

 

­6. Îmbunătățește starea de spirit

Consumul unei bucăți de ciocolata amăruie poate reduce nivelul de stres, alungând chiar și starea depresivă în anumite cazuri. Acest aliment stimulează producția de endorfine, care te va face să te simți mai bine, creând un sentiment de fericire. Conform unui studiu din anul 2012 privind efectul consumului de ciocolată neagră asupra depresiei, anxietății si calității vieții pacienților cu cancer s-a observat că, acest aliment ar putea reduce semnificativ simptomele anxietății și depresiei. Tot în acest studiu se notează faptul că, un consum moderat de ciocolată neagră ar putea îmbunătăți calitatea vieții generale.