Pe lângă medicamente, există și remediii naturiste pentru alergie. În articolul acesta vă vom prezenta 4 remedii naturiste pentru alergie care își dovedesc eficiența.

Ce este o alergie ?

4 remedii naturiste pentru alergie

În momentul când te confrunți cu o alergie,  ai o reacție exagerată a organismului tău față de o substanță care pentru cele mai multe persoane este inofensivă. O alergie este de fapt un răspuns imun de multe ori exagerat  al organismului asupra unei anumite substanțe numită alergen.  Pe aceasta o poți înhala, înghiți sau poate intra în contact cu pielea. Organismul în mod eronat o vede ca un virus și o atacă prin producerea unui anticorp numit imunoglobulina. Aceasta cere sistemului imunitar eliberarea unei substanțe numită histamină. Aceasta  este extrem de importantă în apărarea organismului de bacterii, viruși sau alte organisme străine. În plus are și rol de neurotransmițător. Datorită acestui rol, o cantitate prea mare de histamină duce la reacții alergice.

Care sunt cei mai frecvenți alergeni ?

În general se cunosc câțiva alergeni care apar la foarte multe persoane. Pe lângă acestea pot fi și alți factori care pot declanșa o alergie. Pentru a vedea la ce substanță ești alergic este indicat să faci o testare.

Principalii alergeni cunoscuți sunt:

  • Polenul este alergen care se inhalează. Cele mai cunoscute surse de alergie datorită polenului sunt în anumite tipuri de iarbă cum este cea neagră, în unii copaci cum este platanul sau în unele buruieni cum este ambrozia.
  • Acarienii – care sunt peste tot: în pat, în covoare, pe mobilă, pe pielea noastră. Ei au un rol benefic în principiu hrănindu-se cu pielea noastră moartă dar la unele persoane pot declanșa reacții alergice
  • Mucegaiul prin sporii lui
  • Praful
  • Proteinele din corpul animalelor -cum este de exemplu pielea, saliva, urina, solzii sau veninul de albine
  • Latexul – care poate declanșa reacții alergice ale pielii în urma contactului cu aceasta , cu membranele mucoase cum este gura sau nasul sau cu sângele.
  • Proteinele din mâncare – aici ne confruntăm cu o listă foarte lungă dintre care putem aminti ouăle,laptele, arahidele, soia, grâul etc.
  • Anumite metale – cele mai comune metale care declanșează reacții alergice sunt nichelul și cobaltul.
  • Anumite medicamente

Cum se manifestă o alergie ?

4 remedii naturiste pentru alergie

 

Simptomele alergiei se manifestă atâta timp cât organismul este în contact cu alergenul. Reacția organismului poate fi imediată, după câteva ore sau chiar după câteva zile. Felul cum se manifestă o alergie depinde mult de alergen.

  • În cazul în care alergenul este polen sau praf, manifestarea alergiei poate fi sub forma nasului înfundat, mâncărimi de ochi și nas, ochi umflați, tuse, reacții ale pielii sub formă de exfoliere sau reacții cutanate.
  • În cazul în care alergenul este în alimente -pot apare vărsături, limba umflată, furnicături la nivelul limbii, umflarea gâtului, feței, buzelor sau crampe stomacale.
  • În cazul înțepăturilor de insecte pot apare dificultăți respiratorii, umflare la locul înțepăturii, scăderea tensiunii arteriale, piele iritată, anxietate, amețeală, tuse, presiune pe piept.

Cea mai severă formă de reacție a organismului se numește șoc anafilactic. Ea  poate pune viața persoanei în pericol fiind o urgență majoră care cere un tratament imediat.

 

Tratamentul recomandat în caz de alergie

O alergie nu se poate trata, doar ameliora și preveni. Simptomele ei se pot ameliora prin anumite medicamente care se dau doar la recomandarea medicului specialist. Ele au rolul de a diminua reacțiile provocate de acestea.

O alternativă la medicamentele tradiționale o reprezintă tratamentele naturiste. În articolul acesta va prezentăm câteva dintre ele

 

Ceaiul și tinctura de trei frați pătați

4 remedii naturiste pentru alergie

Trei frați pătați (în latină Viola tricolor) se numără printre cele mai detoxifiante din flora medicinală. Este folosită în cazul multor afecțiuni cele mai frecvente fiind  tratarea alergiilor, bronșitelor, tusei, astmului și reumatismului.

Este originară concomitent din Europa, Asia de Vest și Africa de Nord. În România se mai numește și panseluța sălbatică și crește spontan prin fânețele de munte, locuri virane și margini de drum.

Pentru ameliorarea problemelor legate de alergie puteți alege între ceaiul de Trei frați pătați sau extractul sub formă de tinctură.

4 remedii naturiste pentru alergie Ceaiul de Trei frați pătați se prepară prin infuzia unui plic cu 200ml de apă clocotită după care se lasă 10 minute acoperit. Se beau 2-4 căni de ceai pe zi dintre care una diminața pe stomacul gol. Cura nu trebuie să dureze mai mult de 3 luni.

Ceaiul de trei frați pătați nu se recomandă celor cu hipersensibilitate la această plantă.

https://www.drgreen.ro/tinctura-trei-frati-patati-50ml.html

O alternativă o constituie  tinctura de Trei frați pătați care este realizată din părțile aeriene ale acestei plante. Nu conține coloranți și conservanți. Pentru adulți doza este de 30 de picături de 3 ori pe zi, iar pentru copii, între 10 și 20- depinde de vârsta lor.

Coacăzul negru

4 remedii naturiste pentru alergie

 

Coacăzul negru este un arbust de 1-2 m înălțime cultivat de peste 400 de ani în Europa, mai ales în regiunea Mării Baltice. Arbustul este apreciat pentru fructele sale care sunt folosite în prepararea de sucuri, jeleuri, marmelade, siropuri, ceaiuri etc.

Fructele acestui arbust – coacăzele negre sunt recunoscute pentru efectele lor antioxidante, antiinflamatoare și antialergice. Dar nu numai ele au un efect benefic ci și mugurii de coacăz negru care sunt foarte importanți în caz de alergie. Ei acționează în special asupra glandei corticosuprarenale, acest lucru fiind foarte important în caz de alergie. Glanda corticosuprarenală este responsabilă de secretarea hormonilor corticosteroizi, adrenalinei și noradrenalinei. Hormonii corticosteroizi sunt foarte importanți în caz de alergii lucru recunoscut și  de medicină. Multe dintre medicamentele antialergice sunt pe bază de steroizi.

Dacia Plant a dezvoltat o formulă concentrată de coacăz negru pentru a mări efectul pe care îl are această plantă în caz de alergie. Numit Cortizion natural, extractul de coacăz negru se prezintă sub formă de capsule care se iau de 4 ori pe zi cu 30 de minute înainte de masă. Tinerii și copiii trebuie să ia doze mai mici.

Cortioznul natural de la Dacia Plant are ca  principal efect normalizarea secreției de corticosteroizi și astfel ajută la funcționarea glandelor corticosuprarenale. Alte efecte pozitive ale acestui extract constau în menținerea sănătății tractului respirator și detoxifierea organismului.

https://www.drgreen.ro/cortizon-natural-coacaz-negru-60cpr.html

 

Spirulina

4 remedii naturiste pentru alergie

Spirulina este o algă verde albastră microscopică  care crește în ape proaspete cu mediu alcalin. Spirulina are culoarea verde-albastru datorită conținutului de clorofilă și a pigmentului phycocyan. Spirulina face parte din așa numitul plancton, organisme microscopice care plutesc deasupra apei. Ele sunt nutrientul fundamental și sursa de hrană pentru toate formele de viață.

Acest lucru se datorează faptului că prin fotosinteză spirulina convertește lumina soarelui în proteina pură. În plus din reacție rezultă și acizi grași, carbohidrați și aproape toate celelalte elemente nutritive esențiale vieții. Această proprietate a ei o transformă într-un superaliment  Are cea mai mare concentrație de proteine dintre toate alimentele (65-71%). Totodată spirulina conține toți 8 aminoazizi esențiali și 18 aminoacizi în total. Toate acestea dau  efecte foarte benefice asupra organismului omenesc.

Spirulina este recunoscută  pentru proprietățile antiinflamatoare și antioxidante. Contribuie și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor și combate anemia. Alte efecte benefice ale spirulinei constau în îmbunătățirea vederii, a puterii fizice, flexibilității.

În caz de alergie, spirulina este foarte benefică datorită conținutului de acid gamma-linoleic (GLA) un acid gras esențial în reducerea simptomelor alergice.

Spirulina se poate administra în mai multe moduri.

Un exemplu ar fi pulberea bio de la Bio Planet care se poate consuma de sportivi sau de ce cei ce se expun efortului fizic. E recomandată și tinerii în perioada de creștere, femeile însărcinate sau cele ce alăptează. Are un gust specific dar poate fi integrată în diferite băuturi pentru a-l ascunde.

Dacă nu vă place gustul ei, o alternativă este extractul de spirulină sub formă de capsule de la Dr Green. Pachetul de 120 de capsule vă ajunge o lună dacă luați 4 pastile pe zi sau 2 luni cu 2 pastile pe zi. Este o formulă foarte convenabilă – vă bucurați de efectele pozitive ale acestui super aliment dar fără a-i simți gustul.

 

4 remedii naturiste pentru alergiet.html

 

 

Zincul

Zincul este un oligoelement indispensabil organismului pe care îl putem găsi în diferite alimente sau sub forma unor suplimente alimentare. Organismul uman conține aproximativ 2-3 grame de zinc care este este distribuit în toate fluidele și țesuturile organismului uman. Este foarte important în buna funcționare a tiroidei, a sistemului imunitar, a aparatului reproducător și al funcției cognitive.

În caz de alergie zincul este important atât în prevenția ei, prin susținerea sistemului imunitar cât și în reducerea efectelor ei. De exemplu în alergia numită popular febra fânului (rinita alergică) reduce manifestările acesteia. Totodată în toate formele de alergie poate fi folosit ca un tratament adjuvant.

Zincul activ capsule de la Greennatural are 25 de mg de Zinc ceea ce înseamnă că o singură pastilă luată zilnic rezolvă problema deficitului de zinc.4 remedii naturiste pentru alergie