Ce vei afla în acest articol
Istoria untului de arahide
Untul de arahide a fost introdus pentru prima dată în Statele Unite la sfârșitul anilor 1800 de Dr. John Harvey Kellogg ca sursă de proteine hrănitoare și ușor digerabilă pentru pacienții săi.
A câștigat popularitate de-a lungul timpului și a devenit un aliment de bază în timpul celui de-al Doilea Război Mondial datorită valorii sale nutritive ridicate și termenului de valabilitate. Astăzi, untul de arahide este bucurat de milioane de oameni din întreaga lume și este un ingredient cheie în diferite bucătării.
Ce este untul de arahide?
Untul de arahide este un tartinat bogat în proteine, popular în întreaga lume. Este făcut din alune măcinate – adesea prăjite mai întâi – amestecate într-o pastă groasă
7 beneficii pentru sănătate ale untului de arahide
- Sursă de proteine: untul de arahide este o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, care este esențială pentru construirea și repararea mușchilor și țesuturilor.
- Bogat în grăsimi sănătoase: grăsimile mononesaturate și polinesaturate din untul de arahide pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău și la reducerea riscului de boli de inimă.
- O sursă bună de vitamine și minerale: untul de arahide conține nutrienți esențiali precum vitamina E, magneziu, potasiu și zinc.
- Poate ajuta la gestionarea greutății: proteinele și grăsimile sănătoase din untul de arahide vă pot ajuta să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp, ajutând potențial la gestionarea greutății.
- Sprijină sănătatea creierului: grăsimile sănătoase și antioxidanții din untul de arahide pot promova sănătatea creierului și pot proteja împotriva bolilor neurodegenerative.
- Crește nivelul de energie: Combinația de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați din untul de arahide oferă o sursă constantă de energie.
- Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge: indicele glicemic scăzut al untului de arahide poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, făcându-l o opțiune potrivită pentru persoanele cu diabet.
3 rețete cu unt de arahide
Fursecuri cu unt de arahide și ovăz
Ingrediente
- 100g unt de arahide
- 90g miere/sirop de agave
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 ou
- 100g faina si 100g fulgi de ovăz
- 5g praf de copt
- 2 lingurițe semințe de chia (opțional)
- Extra: 1-2 linguri de apa sau lapte rece pe care le puteți adaugă doar în cazul în care aluatul este prea sfărâmicios și nu se omogenizează
Mod de preparare
- Într-un bol, amestecați toate ingredientele de mai sus fie manual, fie folosind un robot de bucătărie. După omogenizare, acoperiți cu o folie de plastic și lăsați să stea în frigider minim 30 de minute.
- Cu mâna, modelați biluțe din câte o lingură de aluat și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați suficient spațiu între fursecuri, acestea se vor crește în timpul coacerii. Presați ușor pentru a le aplatiza puțin.
- Preîncălziți cuptorul și coaceți timp de 15-20 de minute la 180 de grade Celsius sau până când fursecurile fac mici crăpături la suprafață.
- Lăsați-le să se răcească înainte de a le scoate din tavă, cât sunt fierbinți, aceste cookies sunt foarte moi datorită untului de arahide.
Mic dejun cu unt de arahide și banană
Ingrediente
- 1 cană lapte de migdale sau alt tip, după preferințe
- ⅓ cană iaurt grecesc
- 1 cană fulgi de ovăz
- 1 lingură semințe de chia
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 banană feliată (Jumătate pentru decor)
- 2 linguri unt de arahide (una pentru decor)
- 5-6 nuci tăiate neglijent
Mod de preparare
- Amestecă laptele, iaurtul, semințele de chia, fulgii de ovăz, zeama de lămâie, jumătate de banană și o lingură de unt de arahide într-un bol și lasă-l la frigider peste noapte, acoperit cu folie de plastic.
- A doua zi împarte amestecul în două boluri și decorează cu jumătate de banană feliată și unt de arahide. Deasupra presară nucile tăiate
Smoothie proteic cu unt de arahide și banane
Ingrediente
- 1 lingură de unt de arahide
- 1 linguriță de pudră proteică
- 1 banană congelată, tăiată felii
- 1 cană de lapte (poate fi și vegetal, de soia sau de migdale)
- 3 cuburi de gheață
Mod de preparare
- Adaugă în blender untul de arahide, pudra proteică, banana congelată, laptele și cuburile de gheață.
- Mixează toate ingredientele până obții un smoothie omogen și cremos.
- Servește smoothie-ul dimineața, la micul dejun, ori pe post de gustare între prânz și cină. Poți adăuga opțional miere sau îndulcitori naturali dacă dorești să îl îndulcești mai mult.
Bon appétit! ❤️💚
Biblografie
- www.thekitchn.com
- news.va.gov
- www.skinnytaste.com
- www.bbcgoodfood.com
- www.denverhealthmedicalplan.org
- www.doc.ro