Cânepa este una dintre cele mai vechi culturi de pe pământ, fiind cunoscută pretutindeni. Cânepa este o plantă erbacee anuală, cu o compoziție bogată în uleiuri volatile, minerale, vitamine, proteine și acizi grași, care are multiple beneficii asupra sănătății. În acest articol o să afli totul despre cânepă: ce este, ce beneficii are și cum poate fi consumată și utilizată.

Despre cânepă

Cânepa sau cannabis sativa poate fi rafinată într-o varietate de articole comerciale, inclusiv hârtie, textile, îmbrăcăminte, materiale plastice biodegradabile, vopsea, izolație, biocombustibil, alimente și furaje pentru animale.

Semințele întregi și necurățate sunt dure și arată asemănător cu cele de porumb. În interiorul stratului exterior, este o secțiune mai moale și mai plăcută, acestea fiind bine cunoscutele semințe de cânepă.

Semințele conțin vitamine și alte substanțe nutritive benefice pentru sănătatea întregului organism. Au un conținut ridicat de proteine, cu aproximativ 25% mai mult comparativ cu alte tipuri de semințe. În plus, acestea conțin acizi grași nesaturați esențiali pentru organism în proporție de 30%, conțin vitaminele A, C, D, E, B6 și K, dar și cantități ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan, aminoacizi și antioxidanți. Semințele de cânepă conțin toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți.

seminte

Beneficiile semințelor de cânepă

Semințele de cânepă au o mulțime de beneficii pentru organism:

  • sunt o sursă incredibilă de nutrienți, fiind mai ales bogate în Omega-3 și Omega-6, în proteine de înaltă calitate, vitamina E și minerale precum: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.
  • ajută în curele de slăbire; sunt bogate în fibre, motiv pentru care produc senzația de sațietate și reduc pofta de mâncare pentru mai mult timp.
  • contribuie la păstrarea sănătății sistemului digestiv și, în același timp, pot trata constipația.
  • întăresc sistemul imunitar – datorită acizilor grași Omega 3 și Omega 6, semințele de cânepă previn apariția inflamațiilor și protejează sistemul imunitar.
  • pot îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular și reglează tensiunea arterială, iar nutrienții ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
  • reglează nivelul hormonal.
  • sunt benefice pentru reducerea simptomelor din sindromul premenstrual și menopauză.
  • pot atenua artrita și durerile articulare.

canepa utilizari

Cum se consumă și cum se utilizează semințele de cânepă

Cânepa este o plantă foarte versatilă: fibrele lungi ale tulpinii pot fi transformate în frânghie sau produse textile, din frunze și flori pot fi distilate uleiuri, iar din semințe pot fi extrase uleiuri aromatice, comestibile. Semințele de cânepă sunt folosite și pentru fabricarea produselor de îngrijire personală. Uleiul esențial de cânepă, de exemplu, este benefic pentru piele și păr. Uleiul din semințele de cânepă pătrunde în straturile interioare ale pielii și favorizează creșterea sănătoasă a celulelor.

În bucătărie, semințele de cânepă sunt un superaliment, fiind bogate în substanțe nutritive, vitamine și minerale, fibre și antioxidanți, precum și grăsimi polinesaturate omega 3 și omega 6. Pot fi consumate ca atare sau sub formă de suplimente nutritive. Gustul lor este asemănător cu cel al semințelor de pin sau de floarea soarelui, iar miezul este cremos și fin.

Semințele pot fi găsite sub două forme: decorticate și nedecorticate. Semințele de cânepă decorticate sunt mai ușor de digerat.

Poți consuma semințele de cânepă ca atare, în loc de o gustare între mese sau le poți combina cu alte ingrediente în diferite rețete, precum salate sau smoothie-uri. Pot fi folosite într-o gamă largă de mâncăruri, de la dulce până la sărat.

Dacă sunteți un fan al dulciurilor, vă recomandăm ciocolata cu semințe de cânepă caramelizate de la Vivani.

Din cânepă se pot obține și:

  • lapte și unt, care pot înlocui cu succes alte tipuri de lapte, untul de arahide sau de migdale.

canepa

Mituri desființate

  • Cânepa este același lucru cu marijuana. Există o diferență majoră între cânepă și marijuana. Marijuana conține compusul delta 9-tetrahidrocannabinol (THC), care oferă acel efect psihoactiv, în timp ce cânepa nu conține o cantitate care ar putea avea acest efect, având mai puțin de 0,3% THC. Prin urmare, consumul de cânepă este foarte sigur.
  • Cânepa este un simplu aliment. Cânepa este un superaliment, deoarece este singura sursă de hrană care conține raportul ideal de acizi grași omega 3 și omega 6, plus proteine complete, toți aminoacizii esențiali și o gamă vastă de vitamine și minerale.
  • Uleiul de cânepă este ilegal fără prescripție medicală. Uleiul este legal în conformitate cu legile din România, indiferent dacă ai sau nu o prescripție medicală.

Sursă foto: Freepik