Astăzi vom discuta despre un ingredient fascinant, dar mai puțin cunoscut, și anume  neem. Prezent în cultura indiană, neemul este considerat un copac sacru, ale cărui proprietăți ajută la vindecarea diferitelor afecțiuni ale organismului.

Neem – caracteristici

Neemul este un arbore indian care rămâne verde pe tot parcursul anului. Se obțin două ingrediente din acesta: uleiul și pudra de neem. Uleiul se realizează prin presarea la rece a fructelor și semințelor, în timp ce pudra este obținută din frunzele arborelui.

Se folosesc atât în produsele farmaceutice, cât și în cele cosmetice.

Beneficii

Neemul, sub formă de ulei, are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antiparazitare și antifungice.

Uleiul de neem este soluția eficientă în combaterea acneei, a eczemelor, a psoriazisului și a infecțiilor cutanate. De asemenea, este folosit pentru tratarea mătreții și curățarea scalpului.

Proprietățile acestuia sunt utilizate și în produsele de îngrijire ale animalelor, fiind o metodă eficientă de a scăpa de păduchi sau purici.

Datorită mirosului puternic, uleiul de neem combate apariția insectelor, cu precădere țânțarii.

De cealaltă parte, pudra de neem are proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice și antihelmintice, care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, a ficatului și a vaselor de sânge.

Utilizări

Uleiul de neem se poate folosi în combinație cu alte uleiuri esențiale, precum cel de migdale, pentru crearea de seruri naturale. De asemenea, este eficient și ca ingredient în măștile faciale cu argilă. Cine nu își dorește un ten curat, cu un aspect tânăr și lipsit de orice imperfecțiune?

Pentru un păr sănătos, masca cu ulei de neem curăță părul în profunzime și ajută la prevenirea mătreții.

Proprietățile acestuia ajută și la combaterea insectelor. Se realizează o soluție împreună cu uleiul esențial de lămâie și cel de eucalipt și se păstrează într-un vas neacoperit. Efectul este de lungă durată, iar camera dumneavoastră va avea un miros plăcut.

Fiind amară, pudra de neem nu poate fi digerată decât amestecând-o în suc de fructe sau smoothie. Astfel, procesul de ameliorare a problemelor digestive va fi mai plăcut. Consumul zilnic recomandat este de 3-5 g pe zi, pe perioade scurte de timp.

Pudra de neem se poate utiliza și extern, formând o cataplasmă sau o loțiune de baie care reduce infecțiile pielii și psoriazisul.

Neemul se găsește sub cele două forme la magazinele de specialitate. De exemplu, Uleiul de  neem de la Kama este extravigin și are o compoziție de 50 ml. Ambalajul din sticlă asigură menținerea proprietăților uleiului. De asemenea, cei de la Deco Italia oferă o pulbere de neem la un preț avantajos raportat la conținutul de 200g.

 

 

Contraindicații

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, uleiul de neem prezintă și dezavantaje. Acesta nu trebuie încălzit la temperaturi de peste 60° C, altfel își va pierde proprietățile. Administrarea orală este interzisă deoarece concentrația sa este foarte puternică. Depozitat la rece, sub temperaturi de 25° C, forma sa devine din ce în ce mai vâscoasă, ajungând la solidificare.

Pudra de neem prezintă și ea dezavantaje. Nu este indicat consumul de către copiii sub 6 ani, femeile însărcinate, cele care alăptează și persoanele diabetice.