Kombucha, ciuperca vindecătoare din borcanul de ceai. A fost descoperită în jurul anului 220 I.Hr., în China în timpul dinastiei Tsin, însă în acele vremuri era cunoscută sub numele de „Divina Che”. Numele de Kombucha i-a fost atribuit în anul 414, de către împăratul japonez Inkyo. Acesta avea probleme digestive, fiind tratat de către medicul Kombu care a folosit ciuperca „Divina Che” pentru a-l scăpa pe împărat de boală. Astfel, nu doar că împăratul s-a vindecat foarte repede, dar s-a simțit mai tânăr și mai viguros ca niciodată. Împăratul, uimit de puterea vindecătoare a acesteia i-a dat numele după medicul care a adus-o, nume cunoscut și de noi astăzi, mai exact, Kombucha.
Istoricii consideră că ceaiul obţinut prin fermentarea acestei ciuperci a fost folosit la început pentru efectele ei vindecătoare în estul îndepărtat, în țări precum: Japonia, China şi Coreea. Mai târziu, ciuperca a fost adusă în Rusia de către negustori, căpătând o popularitate foarte mare, fiind cunoscută sub numele de „ceaiul kwas”. În Europa se presupune că a ajuns mai târziu, date științifice confirmând faptul că băutura a fost folosită de călugări în mănăstirile benedictine din secolul al XVIII-lea.
De atunci și până în prezent, kombucha a început să fie utilizată pe scară tot mai largă, atât ca un remediu natural, dar și ca băutură în viața de zi cu zi. Cea mai importantă proprietate a acesteia este cea de detoxifiant, fiind utilizată și în tratarea reumatismului, a gutei, dar și a bolilor de piele. Totodată, puterea vindecătoare a acestui remediu se datorează și cantităților mari de vitamina C, respectiv complexului de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12). Datorită acestora, kombucha are proprietăți stimulente și de întinerire a organismului. Nu în ultimul rând, această băutură prezintă și substanţe antibiotice şi antivirale foarte puternice, care explică folosirea sa cu succes contra bolilor infecţioase.
Cum se obține Kombucha?
- Într-un vas cu apă clocotiă se pun 3 pliculețe de ceai negru (2 lingurițe), se acoperă și se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se strecoară și se amestecă cu 100g de zahăr;
- Ceaiul obținut se lasă să se răcească până când ajunge la temperatura camerei, după care se pune într-un borcan cu gură largă;
- În borcan se adaugă un strat gelatinos de Kombucha și câteva drojdii dintr-o cultră veche (ce rămâne pe fundul vasului) și se acoperă gura borcanului cu tifon;
- Ceaiul va fermenta imediat dar se lasă să fermenteze între 8-12 zile, după care se filtreză;
- După cele 12 zile de fermentat, se filtreză prin tifon, iar lichidul obținut se pune în sticluțe ce se țin la rece. Băutura rezultată poate fi consumată într-un timp de maxim 15 zile.
Se poate observa totuși că procesul pentru obținerea acestei băuturi este unul destul de elaborios, iar dacă timpul nu îți perminte prepararea acestuia, poți alege să consumi băuturi Kombucha gata preparate. Acestea se găsesc la diferite cantități și chiar cu diferite arome. Așa că fie că ești fan kombucha simplă, cu lămâie sau aloe, te invităm să arunci un ochi în „cămara” noastră. Această băutură poate fi consumată de întreaga familie. Totuși îți recomandăm să o incluzi în dieta ta cu precauție la început, deoarece fiecare organism este diferit și este bine să vezi cât tolerează organismul tău.
Alte beneficii pentru sănătate a băuturii Kombucha:
- Este un detoxifiant natural și poate întări sistemul imunitar, crescând capacitatea corpului de a se proteja de factorii externi;
- Reduce senzația de stres, anxietate și agitație;
- Remediu pentru constipație și colite;
- O cură din acest ceai poate reduce simptomele reumatismului și gutei;
- Are proprietăți hepatoprotectoare;
- Contribuie la prevenirea și combaterea aterosclerozei și hipertensiunii;
- Adjuvant în tratarea calculozei renale și biliare;
- Tonic și energizant natural, oferă o stare de bună dispoziție;
- Protejează sistemul digestiv;
- Poate preveni cancerul;
- Atenuarea efectelor intoxicațiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deșeuri radioactive;
- Reduce durerile de cap pe fond nervos apărute.
Surse foto: Unsplash.