sirop_de_cătină

Cătina, sau cum este numită pe meleagurile noastre „Ginsengul românesc” este un fruct care face minuni pentru sănătatea ta. Bogată în vitamine (în special vitamina C), minerale și acizi grași esențiali, cătina este un produs naturist care îți întărește sistemul imunitar și îți ajută organismul să se refacă după perioada de boală.

Cu siguranță de fiecare dată când vine iarna te simți mai vulnerabil atât fizic, cât și psihic, astfel este important ca în pregătirile pentru sezonul rece să nu uiți să te îngrijești și de sănătate. Poți începe prin a introduce cătina în rutina de zi cu zi, pentru o imunizare eficientă. Cătina este foarte versatilă și o poți introduce în nenumărate forme: suc, siropinfuziemiere cu fructe de cătină și chiar pulbere de cătină. Toate îți vor aduce un conținut important de vitamine și minerale, iar organismul tău va fi mai pregătit să lupte cu gripa sau răceala.

După cum ziceam, indiferent de ce produs pe bază de cătină ai alege, organismul tău îți va fi recunoscător. Totuși, noi am ales ca astăzi să îți povestim puțin despre siropul de cătină cu miere. Un deliciu pentru papilele gustative, o doză de sănătate pentru organism. 

Cum se obține siropul de cătină și cum să îl consumi?

Siropul de cătină se obține prin stoarcerea fructelor de cătină la care se adaugă miere, iar combinația dintre cele două îl face un adevărat elixir pentru sănătate. În plus, gustul este unul intens și aromat, astfel că îl va face remediu potrivit chiar și pentru micii mofturoși. În ceea ce privește doza necesară, dacă alegi să consumi siropul cu scop preveniv, este recomandat să se consume 30 ml de sirop diluat în 150 ml de apă într-o cură de minim două săptămâni. Dacă apelezi la sirop în scop curativ, acesta se va lua câte o linguriță de 3 ori pe zi cu 15-20 minute înainte de mesele principale. Un lucru de reținut: nu consuma sirop de cătină înainte de culcare, deoarece pe lângă rolul de vitaminizant, acesta este și un energizant puternic.

Beneficiile siropului de cătină:

Bun bun, cred că deja ai înțeles că siropul de cătină, sau cătina în general este un produs naturist bun pentru imunitate. La fel ca multe altele. Totuși, pe lângă beneficiul binecunoscut, elixirul românesc are și efecte antigripale, antivirale, anticancerigene, antioxidante, reglează activitatea glandelor endocrine şi previne îmbătrânirea.

Aici ai o listă cu principalele beneficii ale siropului de cătină:

         → Prezintă un efect vitaminizant – fructele de cătină au un aport important de vitamine și minerale necesare organismului uman. Consumul zilnic de sirop de cătină îți asigură porția necesară de vitamine pentru întreaga zi. În plus, datorită efectului energizant, vei avea mai multă energie pe parcursul întregii zile.
         → Are rol de imunostimultor – Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.
         → Bogat în antioxidanți – în combinație cu mierea, siropul de cătina este de 10 ori mai bogat în antioxidanți decât măceșele, astfel că ajută la neutralizarea radicalilor liberi și te ajută să lupți mai ușor cu oboseala și stresul oxidativ.
         → Aliat al sistemului digestiv și hepatic – datorită efectului depurativ. Consumat regulat, siropul de cătină ajută organismul să elimine toxinele și contribuie la o funcționare mai bună a digestiei și ficatului.
         → Protejează sănătatea inimii – studiile demarate până în prezent au demonstrat că un consum regulat de sirop de cătină este benefic pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Ce putem trata cu siropul de cătină?

Siropul de cătină este un puternic vitaminizant pentru organism astfel că, băut pe termen lung, duce la fortificarea organismului şi creşterea imunităţii. Mai mult, siropul de cătină este un produs naturist eficient în caz de: răceală, gripă, tuse, durere în gât, faringită, imunitate scăzută, astenie și slăbiciune generală, depresie, ulcer gastric și duodenal, diaree, reumatism, boli cardiovasculare, hipertensiune. Nu în ultimul rând acesta stimulează digestia și combate stresul și oboseala.

Contraindicațiile consumului de sirop de cătină:

Consumul de cătină nu este recomandat persoanelor care consumă în paralel medicamente anticoagulante şi anti-plachetare. De asemenea, persoanele care suferă de hemofilie, diaree cronică, colecistită sau pancreatită cronică trebuie să consulte un specialist înainte să urmeze o cură cu sirop de cătină. Nu în ultimul rând, siropul de cătină contribuie la scăderea tensiunii arteriale, așa că dacă știți că sunteți hipotensivi, nu consumați acest produs decât la recomandarea specialistului.

Sursă foto: Freepik.