spirulină_pudră

Alimentele de tip pudră au reprezentat de multă vreme un ingredient cheie în dietele sportivilor, iar acum încep să câștige din ce în ce mai mult teren și în dietele persoanelor obișnuite. Nu e de mirare totuși, deoarece pe lângă faptul că le putem adauga cu ușurință la fiecare masă, aceaste pulberi sunt bogate în vitamine și minerale, fiind mai puțin prelucrate decât pastilele. Astăzi, am ales să vă vorbim despre spirulină, o algă unicelulară bogată în nutrienți care se găsește atât sub formă de pulbere, dar și sub formă de comprimate sau capsule.

Ce este Spirulina?

Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstruie și este una dintre cele mai bogate surse de nutrienți de pe pământ. Datorită beneficiilor sale pentru organism, aceasta este potrivită atât pentru dieta celor mari, dar și celor mici. Spirulina este bogată în proteine, vitamine (complexul B, vitamina C, D, A, E), dar și în minerale (mangan, cupru, fier, zinc, seleniu, fosfor, calciu) și antioxidanți.

Cum administrăm Spirulina?

După cum spuneam, pulberea de spirulină este indicată adulților, dar poate fi administrată și celor mici, mai ales datorită concentrației mari de calciu, vitamine și minerale. Aceasta este recomandată să fie consumată dimineața. Se administrează aproximativ 5 g spirulină (o linguriță) pe zi, iar pe parcusurl zilei este recomandat să se consume multă apă pentru o absorbție bună a nutrienților. Aceasta se poate consuma ca atare, sau se poate adăuga în kefir, iaurt, sucuri și smoothie-uri și de asemenea, poate fi folosit ca ingredient al pastelor, sosurilor și al prăjiturilor de casă.

Ce beneficii are Spirulina?

  • Întărește sistemul imunitar – datorită nutrienților benefici pentru organism, spirulina ne ajută la funcţionarea optimă a organismului. Mai mult decât atât, Spirulina  energizează și oferă vigoare întregului organism. Ea prezintă și un efect bactericid, ajutând organismul să lupte cu infecțiile și virușii.
  • Te ajută în dezvoltarea musculaturii – Spirulina este un aliment de bază când vine vorba de dezvoltarea musculaturii datorită concentrației mare de proteine. Aceasta este cu atât mai importantă în dietele persoanelor care urmează un regim de tip vegetarian sau vegan.
  • Puternic detoxifiant – Spirulina face minuni în eliminarea metalelor grele din organism şi este eficientă chiar şi în otrăvirea cu arsenic sau în cazul expunerii la radiații, datorită efectului stimulant asupra sistemului imunitar.
  • Benefică pentru sănătatea mintală – datorită concentrației ridicate de acid folic și vitamina B12 aceasta are efecte benefice asupra memoriei. În plus, contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, datorită aminoacidului L-triptofan, pe care aceasta îl conține și care este responsabil de secreția de serotonină și melatonină. Nu în ultimul rând, contribuie la reducerea stărilor de anxietate, depresie şi stres, datorită magneziului și complexului de vitamina B.
  • Aliat al digestiei – Majoritatea dintre noi ne-am confruntat cel puțin odată în viață cu probleme digestive, astfel Spirulina ne poate veni în ajutor când acestea reapar. Datorită cantității de proteine, vitamine şi clorofilă, spirulina contribuie la neutralizarea acidului gastric, îmbunătăţeşte digestia, vindecă chiar ulcerul şi alte afecţiuni ale stomacului. În plus, spirulina este o sursă bogată de proteine vegetale de calitate, care sunt digerate mai ușor decât proteinele de origine animală. 
  • Te scapă de îmbătrânire – Datorită compușilor antioxidanți pe care îi conține, Spirulina încetinește efectele îmbătrânirii și menține sănătatea pielii pentru un timp îndelungat.
  • Tratează anemia – Având un raport important de fier, Spirulina este un real ajutor pentru organismele anemice.
  • Luptă cu kilogramele în plus – Un alt beneficiu important al acestei alge este că inhibă apetitul, oferind în același timp un aport considerabil de de proteine, vitamine și minerale. Astfel, pentru o funcționare optimă, se recomandă consumul acesteia cu 30 de minute înainte de masă.  
  • Protejează ficatul – Ajută la refacerea celulelor hepatice şi protejează ficatul prin furnizarea unei cantităţi mari de proteine şi vitamine. De asemenea, fiind un bun antioxidant, aceasta ajută la eliminarea toxinelor.
  • Tratează candida – Datorită proprietăților antimicrobiene, spirulina poate contribui la eliminarea cu succes a microbilor şi bacteriilor din organism și la dezvoltarea florei bacteriene sănătoase. 

Încearcă să integrezi Spirulina în alimentația ta și a familiei tale și bucură-te beneficiile pe care ți le aduce. Nu uita, schimbările mici au de cele mai multe ori impact mare în viața ta!

Sursă foto: Freepik.