vegan

În ultimii ani, stilul de viață vegetarian, vegan și chiar raw vegan a început să câștige din ce în ce mai mulți adepți în țara noastră. Acest lucru se datorează din dorința de a proteja mai mult planeta, de a cruța viețile animalelor sau pur și simplu pentru îmbunătățirea stării de sănătate și de bine, în general. Se știe că, o dietă bazată pe fructe și legume poate reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet de tip 2. Totuși, un fapt la fel de cunoscut este că trecerea la o dietă bazată pe plante nu este întotdeauna una ușoară, mai ales dacă nu avem grijă ca odată cu schimbarea dietei să ne menținem un aport suficient de proteine și minerale.

Astfel, dacă ai trecut de la o dietă omnivoră la una bazată preponderent din plante nu uita să incluzi în dieta ta suplimente alimentare pentru a te asigura că îți îndeplinești nevoile de nutrienți. Printre cele mai importante suplimente alimentare pe care trebuie să le iei în considerare dacă ai un regim vegetarian sau vegan se numără:

  • Proteinele

          Proteinele sunt esențiale pentru a ne menține masa musculară, dar și pentru a ne păstra pielea, unghiile și părul sănăos. Deoarece, plantele conțin un mic aport de proteine per 100 g, este important să adăugăm în dieta noastră suplimente alimentare care să ne ajute să ne atingem aportul de proteine recomandat. Un astfel de exemplu îl reprezintă pulberile proteice printre care amintim: pulberea proteică de mazăre și pulberea proteică de cânepă. Acestea conțin mai mult de 50 g de proteină per 100 g și pot fi consumate ca atare dimineața, sau incluse în preparatele zilnice: shake-uri proteice, smoothie-uri sau sosuri.

  • Vitamina B12

            Persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană suferă deseori de simptome precum oboseală, epuizare rapidă, astenie. Acest lucru se datorează lipsei de vitamina B12 din organism. Vitamina B12 se găsește de obicei în aport ridicat în ouă, carne sau brânză. Un alt lucru important de știut este faptul că organismul uman nu produce și nu depozitează vitamina B12, astfel este important să consumăm zilnic produse care conțin această vitamină. Vegetarienii pot apela cu încredere la suplimente alimentare care conțin întregul complex de vitamina B, sau pot include în dieta lor fulgii inactivi de drojdie. Aceștia pot fi presărați în salate, iaurturi sau chiar smoothie-uri.

  • Vitamina D

            Vitamina D este importantă pentru funcționarea normală a organismului uman, sprijinind reglarea hormonilor, menținerea funcției imunitare și susținerea absorbției de calciu. Un aport relativ scăzut de vitamina D se preia de organism prin intermediul expunerii la soare, iar cealaltă parte se preia de obicei din alimente precum: pește, ouă și cereale integrale. Astfel, dacă sunteți îngrijorat că nu consumați destule cereale pe parcursul unei zile pentru a atinge nevoia necesară de vitamina D, apelați cu încredere la un supliment alimentar cu vitamina D3. Cercetătorii susțin faptul că vitamina D3 este mai eficientă decât vitamina D2.

  • Calciu, Fier și Zinc

            Mineralele se pot obține ușor dacă urmezi o dietă vegetariană și mai ales dacă iubiți legumele „verzi” precum precum spanacul, varza și algele. Dacă totuși nu sunteți un mare fan al acestora, dar aveți obișnuința să beți multă cafea sau ceai verde, ar fi bine să includeți în dietă și suplimente precum calciu, fier și zinc.

  Calciu este un supliment care vă ajută să vă mențineți sănătatea oaselor și a dinților pe parcursul vieții. Surse de calciu importante pentru vegetarieni și vegani sunt: laptele vegetal fortificat cu calciu (soia, orez, ovăz) și cerealele integrale. De asemenea, există suplimente alimentare de tip pudră, capsule sau comprimate pentru a le alege pe cele care ți se potrivesc.

            Fierul reprezintă unul dintre mineralele esențiale care ajută globulele roșii să transporte oxigenul și nutrienții către celulele corpului. În momentul în care avem o carență de fier, organismul produce mai puțină hemoglobină, lucru care duce la un organism neoxigenat ceea ce în cele din urmă va afecta în mod negativ buna funcționare a organelor. Astfel, este important să consumăm atât alimente bogate în fier (spanac, fasole, mazăre, linte și fructe uscate), cât și să includem în dieta noastră suplimente de fier dacă suferim de anemie.

            Corpul nostru folosește zincul pentru susținerea funcției imunitare și a metabolismului celular. Oamenii cu o dietă omnivoră își iau cel mai mare aport de zinc din carne și fructe de mare, dar persoanele cu o dietă vegetariană pot apela cu încredere la fasole, năut, nuci și semințe de dovleac. Dacă totuși aceste alimente nu sunt incluse în dieta dumneavoastră zilnică, suplimentele de zinc pot fi incluse cu ușurință în rutina dumneavoastră.

            Dieta vegetariană și vegană poate să ne aducă o serie de beneficii pentru sănătate. Important este să ne cunoaștem organismul și să îi oferim suplimentele alimentare necesare pentru a putea funcționa propice. Nu uitați, există o vorbă din popor care spune că e mai ușor să previi decât să tratezi!

Surse foto: Freepik.