Pastura

De foarte multe ori apelăm la polen, pentru a ne susține în combaterea diferitelor afecțiuni, dar nu mulți sunt cei care cunosc și beneficiile și utilitățile polenului superior – Păstura. Păstura este intitulată și „pâinea albinelor” și rezultă din modificarea, fermentarea polenului, împreună cu mierea și alte enzime.

Acest proces are loc în fagure, sub influența florei microbiene, a temperaturii și umidității din stup. La finalul a 3 luni, se obține rezultatul, păstura, un produs apicol cu numeroase proprietăţi terapeutice, despre care apiterapeuții consideră că posedă caracteristici care le depășesc pe cele ale polenului, susținând buna funcționare a organismului.

Este un aliment ce nu poate fi sintetizat în laboratoare, foarte ușor asimilat de organism, fiind bogat în vitamina A, B, C, E şi K, în enzime și minerale precum magneziu, calciu, fier, seleniu, sodiu, zinc, potasiu, fosfor. Mai mult decât atât, păstura conține acid lactic și aminoacizi esențiali, astfel că, poate fi ținută la temperatura camerei fără să sufere modificări calitative sau cantitative majore.

Considerată și superaliment, complex și benefic în diferite arii, are proprietăți antibiotice, antimicrobiotice și probiotice.

Iată o serie dintre întrebuințările păsturii:

– Este un adjuvant excelent în detoxifiere – mulțumită aportului important de seleniu, păstura ajută la eliminarea toxinelor, reglarea digestiei şi regenerarea ficatului (efect hepatoprotector). În același timp, se remarcă prin capacitatea de susținere a refacerii florei intestinale, fiind recomandată și persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv: constipaţie, enterocolite, tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului.

– Are un rol benefic în reducerea colesterolului – tratamentul cu păstura reducând riscurile de accident vascular cerebral în mod considerabil.

– Luptă cu anemia, energizează organismul și întărește sistemul imunitar – fiind bogată în antioxidanţi, păstura contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism, fiind un protector împotriva bolilor infecțioase, răcelilor și gripelor. Tototdată, prezintă un complex variat de vitamine și minerale, printre care, așa cum am menționat și anterior, se numară și fierul. Așadar, producția de homoglobină este normalizată, fapt ce duce la dispariția celor mai multe cazuri de anemie, oferind o stare de energie, vitalitate și chiar bună dispoziție.

– Are și uz extern, cosmetic, fiind utilizată în diferite măști și creme pentru ten, demonstrând un efect tonifiant și hrănitor asupra epidermei.

– Susține și stimulează activitatea cerebrală – este o sursă bogată de betacaroten care previne apariția afecțiunilor degenerative (Alzheimer), întărește capacitatea de concentrare și de memorare și echilibrează sistemul nervos central.

– Există și teorii cu privire la rolul păsturii în afecțiunile oncologice – considerându-se faptul că acizii nucleici, antioxidanții și enzimele din compoziția păsturii încetinesc procesele de dezvoltare tumorală și îmbătrânire celulară.

Păstura se consumă uzual în cure de cel puțin 6 săptămâni, începându-se, inițial, în mod gradual, cu doze mici ce se vor mări zilnic, săptămânal, în funcție de nevoile fiecăruia, astfel, să existe o ușoară acomodare a organismului. Poate fi încercată atât de adulți, cât și de copii (cel mai adesea în doza: copii: 1 linguriță (3g)/zi, adulți: 1 lingură (5-10g)/zi), dimineața, putând fi adăugată miere, pentru un gust mai dulce.

Trebuie menționat faptul că persoanele cu alergie la polen sau care suferă de diabet nu pot consuma păstură.

Poți găsi variante de păstură în diferite cantități și la diverse prețuri, pentru a putea profita de un remediu natural, sub forma acestui produs apicol unic prin conținut și prin proprietățile terapeutice.

Surse foto: Freepik.