În acest articol vom discuta despre 4 semințe bogate în nutrienți, ideale de consumat în timpul verii. Acestea sunt semințele de floarea soarelui, de dovleac, de susan și cele de chia. Cu toții le-am folosit de-a lungul vremii, presărate peste diverse preparate. Haideți să aflăm care sunt beneficiile acestor semințe și ce rețete putem crea cu ele vara aceasta.

 

1. Semințe de floarea soarelui

Aceste semințe sunt cel mai des întâlnite în bucătăria fiecăruia dintre noi. Au un conținut ridicat  de grăsimi naturale, fiind folosite adesea procesate sub formă de ulei. Semințele de floarea soarelui sunt recunoscute pentru aportul mare de Vitamina E, fapt ce ajută la menținerea fermității pielii. De asemenea, întăresc sistemul osos datorită conținutului de calciu, magneziu, cupru și fosfor. În cazul bolilor cardiovasculare, semințele de floarea soarelui acționează împotriva oxidării colesterolului și îl reduce în limite normale. Sunt un antioxidant natural, reducând inflamațiile produse de durerile articulare sau astm.

Vă prezentăm o rețetă vegană delicioasă de pate cu semințe din floarea soarelui. Semințele le punem în apă rece și se lasă peste noapte. A doua zi, le scurgem bine și le mărunțim cu ajutorul unui blender, împreună cu fulgii de drojdie, adăugând treptat ulei de măsline. Le asezonăm după gust și adăugăm pasta de susan și legumele tocate mărunt. Acest pate rezistă în frigider 2-3 zile. Poftă bună!

 

2. Semințe de dovleac

Le întâlnim de cele mai multe ori presărate peste pâine și covrigi. Semințele de dovleac îmbunătățesc capacitatea și memoria datorită combinației de magneziu, zinc și Omega 3. În plus, zincul acționează și la nivelul prostatei, în cazul bărbaților. Fibrele și antioxidanții ajută la buna funcționare a ficatului și a inimii.

Pentru acest tip de semințe vă propunem o rețetă simplă de cartofi dulci cu semințe de dovleac.

Încălzim cuptorul la 200℃, apoi punem cartofii într-o tavă. După o oră de coacere, scoatem cartofii și îi lăsăm să se răcească timp de 10 min. După decojire, adăugăm cartofii și condimentele într-un bol. Pasăm până la obținerea unei paste. La final presărăm semințele de dovleac. Se servesc imediat. Poftă bună!

 

3. Semințe de susan

Le întâlnim sub formă de semințe albe, cât și negre. Pe lângă minerale, vitamine și acizi grași, aceste semințe conțin cu 50% mai multe proteine decât carnea. Studiile au demonstrat că un consum regulat de semințe de susan ajută la scăderea nivelului de colesterol și al trigliceridelor. Reduc tensiunea arterială și previn osteoporoza. Grupul de vitamine B ajută la buna funcționare a celulelor și a metabolismului.

Cu toții am auzit de halva din semințe de floarea soarelui, însă putem pregăti acest desert delicios și cu semințe de susan.  Pentru halvaua din semințe de susan folosim un robot de bucătărie pentru a toca semințele de susan împreună cu fulgii de cocos.  Adăugăm apoi pudra de cacao și vanilia. Amestecăm, adăugând treptat mierea. După obținerea unui amestec dens, așezăm halvaua într-un vas și o presăm cu mâinile bine. Punem compoziția la frigider pentru câteva ore, înainte de servire. Poftă bună!

 

4. Semințe de chia

Semințele de chia sunt originare din zona sudică a Mexicului și sunt din ce în ce mai căutate de persoanele care adoptă un stil de viață sănătos.  Conținutul ridicat de antioxidanți stopează procesul de îmbătrânire și luptă împotriva cancerului. Datorită acizilor grași Omega 3, semințele de chia îmbunătățesc funcțiile creierului. Sunt potrivite pentru persoanele cu intoleranță la gluten și pentru cele care doresc să slăbească.

Budinca de chia cu lapte de cocos, afine și zmeură este un desert gustos și poate fi consumat indiferent de vârstă. Pentru început, turnăm laptele de cocos într-un bol. Adăugăm semințele de chia, fulgii de cocos și mierea de albine. Amestecăm compoziția cu afinele și zmeura. O lăsăm apoi la frigider timp de câteva ore să se întărească. Poftă bună!