spirulina_alga

Ce este spirulina?

Spirulina  este o algă, mai exact o microalgă, consumată de secole pentru proprietățile sale vindecătoare, dar și pentru calitățile nutriționale deosebite.

Spirulina este un superaliment provenit din algele albastre-verzi, care cresc în mod natural în lacurile sărate din climatul subtropical, dar și în ocean. Acesteia i se atribuie proprietăți precum accelerarea metabolismului, scăderea colesterolului, scăderea în greutate, dar și tratarea unor tulburări de natură psihică precum anxietatea, depresia ori deficitul de atenție.

Spirulina are numeroase beneficii, printre care se numără și:

-Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.

-Scade nivelul de trigliceride din sânge, precum și colesterolul „rău”.

-Ajută la tratarea candidozei.

-Scade tensiunea arterială.

-Energizează organismul.

-Accelerează scăderea în greutate.

-Estompează simptomele rinitei alergice.

-Susține sănătatea mintală.

Cum să folosești spirulina?

Spirulina poate fi consumată atât sub formă de capsule, cât și sub formă de pudră.

Dacă alegi spirulina sub formă de pudră, iată cum o poți consuma:

Dizolvă 1 linguriță de pudră de spirulină într-un pahar cu apă. Dizolvă o linguriță pulbere de spirulină în smoothie-ul pe care îl bei dimineața. Cele mai multe recomandări sunt: adăugarea de 1 linguriță sau 1 lingură de spirulină. Dacă beți în fiecare dimineață un smoothie, veți consuma mai ușor între 1 linguriță și 1 lingură de spirulină pe zi. Folosește spirulina pulbere la prepararea deserturilor, în special la cele raw. Folosește spirulina pulbere în salate, alături de condimente precum chili sau chimion. Folosește spirulina în piureuri și supe-creme.

spirulina

Dozajul recomandat de spirulină este puțină în fiecare zi! Este sănătoasă și este recomandată de mulți experți. Începeți cu o linguriță de spirulină sau 2 comprimate în fiecare zi, iar dacă nu apar efecte secundare negative, puteți încerca să măriți doza.

Spirulina este o hrană completă, nu doar un supliment de vitamine. Nu puteți consuma nici prea multă, dar nici prea puțină. La fel ca orice alt aliment, ar fi indicat să nu consumați foarte multă.Nu consumați până vi se face rău.

Un expert în sănătate, Karyn Calabrese, recomandă consumul de aproximativ 1 lingură de spirulină amestecată cu apă în fiecare zi.

Nu există neapărat o doză stabilită pentru a obține beneficiile maxime ale spirulinei. Ar trebui să consumați diferite cantități și să vedeți care funcționează cel mai bine pentru fiecare. Puteți consuma 1-2 lingurițe pe zi, dar dacă doriți un regim de detoxifiere sau stimularea sănătății, puteți consuma până la 1 lingură de spirulină.

Exista și riscuri sau contraindicații asociate cu un consum de spirulină:

Este bine,să discutați cu medicul despre interacțiunile posibile ce pot să apară între spirulină și medicamentele pe care le iei în prezent, înainte de a lua acest tip de suplimente.

Dacă produsele din alge albastre-verzi sunt contaminate, ele cel mai probabil nu sunt sigure, mai ales în cazul administrării la copii. Experții ne reamintesc că micuții sunt mai sensibili decât adulții la produsele din alge albastre-verzi contaminate.

Nu se cunosc suficiente informații despre folosirea suplimentelor din alge albastre-verzi la femeile însărcinate și la cele care alăptează.

În cazul pacienților cu boli autoimune (scleroza multiplă, lupus, artrită reumatoidă și altele), algele albastre-verzi ar putea determina sistemul imunitar să devină și mai activ, iar din această cauză, pot să se agraveze simptomele acestor afecțiuni.

Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!

 Sursă foto: Freepik.