dezechilibre_hormonale

Fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat al vieții cu diferite dezechilibre sau afecțiuni la nivel hormonal, ce nu ne-au permis să ne bucurăm de programul nostru obișnuit, la capacitatea optimă. Trebuie să recunoaștem faptul că hormonii sunt responsabili de diverse aspecte din viața noastră: pornind de la starea noastră de spirit, la funcționarea metabolismului, la nivelul de energie pe care îl manifestăm, la libido și chiar la fertilitate și capacitatea de reproducere.

Pentru a preveni sau ameliora diverse manifestări hormonale nedorite, ori pentru a face față diverselor schimbări hormonale apărute în organism, există o serie de remedii naturale, ce ne sunt de ajutor:

Mlădițele de zmeur (extract): Extractul este obţinut prin prelucrarea mlădiţelor şi a mugurilor de zmeur după recoltare, la aproximativ 2-3 ore distanță, în acest mod, putându-se extrage toate substanţele bioactive cu rol terapeutic, cum ar fi aminoacizii, proteinele, vitaminele, mineralele, enzimele, hormonii vegetali de creştere. Mlădițele de zmeur susţin echilibrul hormonal al aparatului genital feminin de la pubertate la menopauză, au rol de corectare a tulburărilor endocrine feminine și de reglare a metabolismului proteic. Extractul de mlădițe de zmeur are, de asemenea, capacitatea de încetinire a procesului de îmbătrânire. Astfel, dacă te confrunți cu menstruații neregulate, însoțite de dureri puternice înainte sau în timpul menstruației, în cazul în care ți-au fost depistate chisturi ovariene mici sau ai ajuns la menopauză și te lupți cu bufeuri și alte efecte neplăcute ale acesteia, ia extract de zmeur de două ori pe zi, câte 30 de picături în puţină apă.

– Lemnul dulce (ceai sau tinctură): În mod general, remediile obținute pe bază de lemn dulce au diferite acțiuni, printre care: expectorantã, antispasticã, diureticã, estrogenã, antialgicã, antiinflamatoare și anorexigenã. El conține estronă şi izoflavone, fiind recunoscut ca unul dintre cele mai bogate surse de fitoestrogen. Mai mult decât atât, este recomandat ceaiul sau tinctura de lemn dulce pentru reglarea anumitor tulburări hormonale. Lemnul dulce are capacitatea de a restabili și echilibra activitatea hormonală la femeile care au un exces de hormon masculin, susținând buna funcționare a glandelor suprarenale și putând contribui la creșterea sânilor. De asemenea, poate reduce pilozitatea în exces și preveni osteoporoza.

– Coada șoricelului (ceai sau tinctură): Această plantă are diverse beneficii pentru organismul nostru, dar joacă un rol important în ameliorarea afecţiunilor din sfera genitalã la femei, în inflamaţiile cronice ale anexelor. De asemenea, este eficientă în calmarea durerilor menstruale, datorate spasmelor musculaturii uterine, în reducerea menstruațiilor abundente. Se recomandă și pentru ameliorarea efectelor și simptomelor menopauzei, fie în situații de infertilitate. Poate fi consumată sub formă de tinctură, ca infuzii, ori chiar ca baie de șezut.

– Salvie (ceai sau capsule): Este recunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a reduce transpirația excesivă, având efect antisudorific. În ceea ce privește rolul său în sfera hormonală, salvia conține fitosteroli care au o acțiune estrogenica. Mai exact, are efect de calmare a durerilor declanşate de menstruaţie, dar și a durerilor de cap. Poate fi folosită și pentru declanșarea menstruației în cazul ciclurilor neregulate și de a calma efectele menopauzei, a bufeurilor și transpirațiior nocturne. Este și un reglator emoțional eficient, fiind recomandat în stări de nervozitate, iritabilitate, agitație, putând combate și senzația de oboseală. Poate, totodată, combate căderea părului, menținând sănătatea firului de păr.

– Gălbenelele (ceai sau tinctură): Acțiunea acestor plante este utilă în afecțiuni vaginale precum leucoree, tricomonază, candidoză sau alte micoze, sub forma de cremă sau ovule și supozitoare. De asemenea, gălbenelele sunt utile și în situațiile de dereglări menstruale, având efect reglator și calmant în acea perioadă a lunii. De obicei, se recomandă administrarea de 3 ori pe zi a câte 30 de picături, pentru reglarea ciclului menstrual.

–  Pudră de Maca: Maca are un conținut bogat de minerale, acizi grași, fiind astfel potrivită pentru reglarea hormonală. Un punct bonus îl reprezintă ușurința cu care este asimilată de organism. Pudra de maca reglează tulburările menstruale (normalizează durata menstruației, cantitatea de sânge eliminată, calmează și previn crampele puternice), ameliorează manifestările menopauzei și îmbunătățește fertilitatea (contribuie la formarea foliculului ovulului). Are rol în îmbunătățirea stării de spirit și în reglare emoțională, în echilibrarea nivelului de estrogen și progesteron din organism. Pentru bărbați, poate normaliza producția de hormoni și stimula fertilitatatea și libidoul.

Agnus Castus (Vitex agnus castus) (suplimente și capsule): Cunoscut în limba română sub denumirea de Mielăreaua, este o plantă cu orgine în zona Asiei și cu rol important în susținerea secreției de progesteron. Are numeroase beneficii în sfera genitală și hormonală, fiind un eficient aliat al persoanelor ce duc reale lupte cu dezechilibrele și afecțiunile hormonale. Contribuie la reducerea manifestărilor premenstruale și ale premenopauzei (bufeuri, iritabilitate, congestia sânilor, tulburări de dispoziție, stări depresive, crampe abdominale, dureri la nivelul capului sau în zona superioara a gâtului, tulburări de somn). În același timp, prin echilibrarea raportului de estrogen-progesteron, ajută la menținerea structurii normale a aparatului genital feminin, sporește fertilitatea și poate preveni apariția chisturilor ovariene.

Pentru o eficientă reglare hormonală trebuie mereu să reținem că există mai mulți factori ce contribuie la buna funcționare a organismului. Astfel, pentru a sprijini echilibrul hormonal, trebuie să îmbrățișăm un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare (se pot introduce în alimentație diverse alimente cu conținut fitoestrogenic bogat: leguminoase – soia, fasole, mazăre, linte, cerealele integrale – orez, orz, ovăz, fructe de pădure, semințe, alge – spirulina), în care să nu uităm să avem grijă de sănătatea noastră emoțională, controlând nivelul de stres la care ne supunem.

Surse foto: Freepik.