Bol_catina

Denumită ştiinţific Hippophae Rhamnoides, cătina este un arbust fructifer de origine din Asia Centrală, ce poate fi albă, galbenă sau roşie. În prezent, cătina se întâlnește prin multe zone ale Globului, în țara noastră, fiind prezentă în zonele muntoase, ori în cele litorale. Fructele sunt partea cea mai utilizată, acestea au o dimensiune mică, nu depășesc 1cm, iar atunci când sunt coapte și gata de utilizat, au culoarea galben – portocaliu și un gust predominant acru. Cătină prezintă o compoziție deosebită, ce îi permite să fie utilizată atât ca atare, în diverse rețete și preparate, fie sub formă de sirop, ulei, pulbere, tinctură, extract din muguri de cătină, infuzie și ceai.

Este bogată în vitamina C, dar conține și: vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide, microelemente (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu), acizi grași polinesaturați, enzime, aminoacizi.

Mulțumită numeroaselor sale beneficii, cătina a căpătat de-a lungul timpului titlul de „Gingsesng Românesc”, în timp ce uleiul de cătină mai este supranumit și „Aurul Lichid”. Este utilizată atât intern, cât și extern, cel mai adesea pentru:

– Efectul imunostimulator și vitaminizant, asigură doza de vitamine și energie pentru întreaga zi, dar are și rol antibiotic, antioxidant și antibacterian, protejând organismul, întărind sistemul imunitar și luptând împotriva infecțiilor și bolilor. De asemenea, mai ales mulțumită vitaminei C, previne și ameliorează răceli și diferite afecțiuni la nivel respirator.

– Efectul antiinflamator, manifestat atât la nivel intern, cât și extern, fiind des utilizată şi în tratarea afecţiunilor pielii, rănilor sau arsurilor. Vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile, pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele, având și efect cicatrizant, susținând și accelerând procesul de refacere al pielii.

Îmbunătățirea digestiei, ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv și pot preveni apariția ulcerului gastric, ameliorează durerile de stomac și grăbește procesul de vindecare în cazul problemelor digestive.

– Efectul emolient, fiind ingredient central în diverse creme și uleiuri, pentru hidratarea și refacerea pielii, mai ales pentru picioare. De asemenea, uleiul de cătină menține elasticitatea pielii, are efect antirid și este utilizat și pentru prevenirea sau ameliorarea iritațiilor, arsurilor minore, acneei.

– Protecția sistemului cardiovascular, consumul regulat de cătină s-a dovedit că susține sănătatea inimii și poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare.

– Protecția ficatului, mulțumită conținutului ridicat de grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi care protejează celulele hepatice, previne apariția afecțiunilor la nivelul ficatului și îmbunătățește funcția hepatică.

– Îmbunătățirea vederii, mulțumită onținutului ridicat de carotenoizi, antioxidanți și acizi Omega 7, ameliorează vederea și combate sindromul ochiului uscat.

– Efectul depurativ, menține sănătoase stomacul și ficatul, dar ajută și la procesul de eliminare a tonixelor din organism și prin efectul citoprotector, cătina este un real apărător al celulelor organismului de tot ce este toxic şi nociv.

– Menținerea și stimularea funcțiilor cognitive, grație conținutul bogat de vitamina B12 și a acizilor grași omega 3, ajută creierul să rămână funcțional până la vârste înaintate, previne apariția demenței sau al Alzheimerului.

– Ceaiul de cătină, reduce nivelul de colesterol, are efect calmant și tonic și reduce durerile articulare, îmbunătățește tranzitul intestinal și combate efectele înaintării în vârstă.

Cătina se găsește ușor sub diferite forme și în diferite cantități și este un ingredient ce merită să se regăsească în casele tuturor, mulțumită spectrului larg de afecțiuni pentru care se recomandă.

Surse foto: Freepik.