În articolul de astăzi vom vorbi despre beneficiile lintei pentru organism.

Lintea este cunoscută încă din antichitate ca fiind un aliment delicios și hrănitor. Cu toate că este considerată una dintre cele mai bogate surse de proteine și are o multitudine de efecte pozitive pentru sănătate, lintea este destul de puțin utilizată.

Ce este lintea?

Lintea a fost cultivată încă din cele mai vechi timpuri. Face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, fasole şi mazăre.

Lintea are o compoziție echilibrată și se digeră mai ușor în comparație cu alte leguminoase. Aceasta reprezintă o sursă excelentă de proteine vegetale,  făcând parte dintr-o alimentație sănătoasă diversificată.

beneficiile lintei tipuri

Tipuri de linte

Lintea este clasificată după culoarea pe care o are, existând următoarele tipuri de linte:

Lintea maro

linte maroEste una dintre cele mai folosite tipuri de linte. Aceasta este ideală atunci când doriți să preparați o tocăniță sau o supă. Fierbe foarte repede, în aproximativ 20-30 de minute și își păstrează bine forma după fierbere.

Lintea verde

linte verdeLintea verde are gust ușor piperat și se pretează foarte bine pentru salate. Are timpul de fierbere cel mai mare, aproximativ 35-45 de minute, fapt pentru care își păstrează cel mai bine forma după fierbere.

Lintea verde Du Puy

linte puyLintea Du Puy este un tip de linte verde care își are originea în Franța, în regiunea Le Puy. Își păstrează forma când este gătită, chiar mai bine decât cea verde sau maro.

Lintea roșie

linte rosieLintea roșie este specifică rețetelor indiene. Durează aproximativ 20 de minute pentru a o găti. Lintea roșie este mai puțin rezistentă la fierbere, comparativ cu alte sortimente, de aceea este ideală pentru supe creme și pentru pireul de linte.

Lintea galbenă

linte galbenaLintea galbenă se aseamănă foarte mult cu lintea roșie și se pretează, de asemenea, cel mai bine pentru supe.

 

Lintea neagră

linte neagraAceasta este una dintre cele mai aromate tipuri de linte. Este săracă în grăsimi, dar bogată în proteine, are cel mai ridicat conținut de fier și o aromă deosebită, lucruri care fac din lintea neagră ingredientul potrivit pentru rețetele de orez, salate, supe, dar și garnituri.

beneficiile lintei beneficii

Beneficiile lintei pentru sănătate

Beneficiile lintei pentru sănătate sunt multiple:

  • Este o sursă excelentă de minerale: fosfor, fier, zinc şi magneziu;
  • Este benefică pentru cei care doresc să scadă în greutate, deoarece aduce în organism minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi;
  • Fibrele solubile pot ajuta totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge;
  • Creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier;
  • Prin conţinutul în zinc şi magneziu, lintea stimulează sistemului imunitar şi accelerează vindecarea rănilor;
  • Prin proprietăţile sale sanogene, lintea poate participa la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare;
  • Protejează inima;
  • Acționează asupra constipației;

beneficiile lintei preparare

Cum se prepară lintea?

Lintea este ușor de gătit, iar spre deosebire de alte legume, nu trebuie să stea în prealabil la înmuiat, însă este necesar să fie trecută printr-un jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile.

Cel mai simplu mod de a o găti este să o puneți la fiert într-un recipient cu apă și să o țineți acoperită la foc mediu timp de 15-45 de minute, în funcție de tipul de linte folosit. Pentru 300 de grame de linte se pune o cană şi jumătate de apă sau de supă de legume. În timpul fierberii se pot adăuga diverse condimente: ierburi, usturoi, ghimbir, turmeric sau ceapă, în funcţie de preferinţe.

Lintea poate fi gătită, de asemenea, în cantități mai mari, fiindcă se menține proaspătă până la 5 zile dacă este ținută în frigider.

Puteți folosi lintea ca substitut pentru paste, o puteți adăuga în diverse rețete de salate sau să o preparați sub formă de tocănițe sau supe.

beneficiile lintei retete

Rețete cu linte

Printre cele mai cunoscute preparate pe baza de linte, este supa cremă de linte, fiind o masă rapidă, gustoasă, echilibrată și sănătoasă.

Supă cremă de linte

supa cremaIngrediente:

  • 400g linte roșie;
  • o ceapă;
  • un morcov;
  • 2 buc. pătrunjel rădăcină
  • 1/2 lingură oțet;
  • 1 pătrunjel verde;
  • sare și piper;
  • crutoane;

Mod de preparare:

Se fierbe lintea în apă cu sare și oțet și se lasă să fiarbă. Se toacă mărunt ceapa, morcovul și rădăcinile de pătrunjel și se adaugă și acestea. Se fierb la foc mic, acoperit. După ce au fiert, toate ingredientele se pasează în blender. Se asezonează cu sare și piper după gust. Se servește cu crutoane.

Tocăniță de linte

tocanitaIngrediente:

  • 250g linte maro;
  • 2 morcovi;
  • o ceapă;
  • o țelină;
  • sare și piper;
  • boia de ardei dulce;
  • cimbru;
  • 50ml ulei;
  • apă;
  • 2 linguri bulion;

Mod de preparare:

Se spală bine lintea și se pune într-un vas cu apă caldă la înmuiat. între timp, se toacă ceapa mărunt , morcovii și țelina și se înăbușă în puțin ulei și apă. Se adaugă apoi lintea și se acoperă cu apă, lăsând să fiarbă la foc potrivit cam 30 minute. Când lintea este aproape fiartă, se adaugă sarea, piperul, boia de ardei dulce, cimbru și bulion. Se mai lasă să fiarbă aproximativ 5-10 minute.

Salată de linte

salataIngrediente:

  • 250g linte verde;
  • o felie de lămâie;
  • o ceapă roșie mică;
  • 90g caise uscate, tocate;
  • un ardei gras roșu mic;
  • un ardei gras verde mic;
  • un ardei gras galben mic;
  • 100g broccoli;
  • 50g brânză;
  • 2 linguri semințe prăjite de floarea-soarelui;
  • Pentru dressing: 60ml ulei de măsline extravirgin, 2 linguri coriandru proaspăt, tocat mărunt, sucul de la o lămâie, sare și piper;

Mod de preparare:

Se pune lintea într-o oală mare, se acoperă cu apă și se dă în clocot. Se adaugă usturoiul și lămâia, apoi se micșorează flacăra și se fierbe lintea până ce este fragedă. Între timp, se pun toate ingredientele pentru dressing într-un castron mare și se amestecă bine. Se scurge lintea, aruncând usturoiul și lămâia, și se adaugă în castronul cu dressing. Se omogenizează cu grijă. Se adaugă ceapa tocată mărunt, caisele tocate, ardeii curățați de semințe și tăiați mărunt și broccoli-ul și se amestecă. Se presară deasupra brânza de capră și semințele de floarea-soarelui.

Sperăm că acum că ați aflat care sunt beneficiile lintei, o veți introduce în alimentația dumneavoastră și veți încerca una din aceste rețete.

Sursă foto: Freepik