Lăptișorul de matcă nu este o substanță care este produsă propriu-zis de către matcă într-un stup, ci este substanța vitală acesteia secretată de albinele lucrătoare, cu care matca se hrănește încă din stadiul de larvă.
Substanța vâscoasă, de culoare alb-gălbui, supranumită și “laptele albinelor” este recunoscută pentru aportul ei benefic și de asemenea, pentru numeroasele substanțe nutritive pe care le conține și care fac atât de mult bine organismului uman.
Ce vei afla în acest articol
Care sunt proprietățile principale ale lăptișorului de matcă?
Una dintre cele mai importante substanțe, care face ca lăptișorul de matcă să fie atât de căutat, este acidul 10HDA, o substanță activă cu proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene. Asta nu e tot, acidul 10HDA se regăsește exclusiv în lăptișorul de matcă, nemafiind găsit sub nici o alta formă pe pământ! Tot în lăptișorul de matcă găsim nutrienți precum vitaminele A, C, D, E și K, antioxidanți, 17 aminoacizi dintre care 8 acizi esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce, minerale precum: potasiu, sodiu, zinc, mangan, fier, magneziu, calciu și fosfor, proteine, lipide, glucide, grăsimi, hormoni, enzime și multe altele, toate cu aporturi diferite, toate necesare și indispensabile vieții.
Beneficii pentru sănătate:
Printre alte multe beneficii ale acestei substanțe menționăm:
– Stimulator al funcției reproducătoare și deopotrivă un produs care favorizează creșterea longevității la femei și bărbați, un așa-zis „Elixir al tinereții”.
– Mai mult, cercetătorii americani, în cadrul Institutului Național de sănătate din SUA, au efectuat un studiu care demostrează faptul că lăptișorul de matcă, datorită aminoacizilor, acizilor grași și a compușilor fenolici, favorizează reducerea inflamațiilor, a substanțelor chimice eliberate de sistemul imunitar, substanțe cu caracter inflamator și a stresului. Unul din lucrurile benefice pe care le are acest caracter antioxidant ce merită a fi menționat este faptul că protejează țesutul nervos de la eventuale depozite chimice de la nivelul creierului, fiind una din cauzele asociate cu boala Alzheimer.
– Lăptișorul de matcă are și un efect în creșterea producției de colagen, fapt ce favorizează sănătatea pielii.
– Totodată, conținutul proteic al acestui lăptișor ajută la reducerea tensiunii arteriale, relaxând celulele musculare netede de l nivelul venelor și arterelor.
– Se recomandă în cazul diabetului! Un studiu realizat printre mai mulți voluntari bolnavi de diabet tip 2, de către Asociația Canadiană de Diabet a arătat că administrarea a unor doze de 1000 de miligrame de lăptișor de matcă, de 3 ori pe zi, timp de 8 săptămâni de studiu, duce la reducerea glucozei din sânge.
– Creșterea colesterolului „bun” (HDL) și scăderea celui „rău” (LDL). Tot în urma unui studiu realizat pe 36 de femei aflate la post-menopauză cărora li s-a administrat doze de lăptișor de matcă timp de 3 luni a dus la creșterea HDL cu 7,7% și reducerea LDL cu 4,1%, cu o scădere generală a colesterolului de 3,1%. Rezultatele au fost publicate și în Jurnalul Oficial al Sănătății Ginecologice si Endocrinologice.
– Diminuează simptomele sindromului premenstrual. În urma unui studiu realizat pe 110 femei, publicat și în Revista Internațională de Medicină și Terapii Complementare) s-a demonstrat faptul că în urma administrării lăptișorului de matcă în doze de 1000 de miligrame de la prima zi a menstruației până la încheierea a două cicluri menstruale, efectele acesteia au fost reduse cu 50%.
Pe lângă beneficiile menționate mai sus, mai spunem despre lăptișorul de matcă că: întărește sistemul imunitar, fiind un cocktail de vitamine și nutrienți care sporesc apărarea organismului în fața agenților patogeni; creșterea rezistenței la efort fizic; ajută la îmbunătățirea memoriei; ajută la depășirea stărilor depresive; adjuvant în protejarea ficatului și nu în ultimul rând ajută la diminuarea și reducerea primelor efecte ale îmbătrânirii.
Se recomandă utilizarea lăptișorului de matcă pentru acțiunile sale:
-antiinflamatoare;
-antibacteriene;
-antioxidante;
-antilipidice și de protecție cardiovasculară;
-energizante și de creștere a longevității;
-imunostimulatoare;
-antianemice;
-antidiabetice;
-de îmbunătățire a memoriei;
-de susținere a sistemului osos;
-de menținere a sănătății și frumuseții pielii.
Cum putem consuma lăptișorul de matcă?
Administrare internă:
Cu o compoziţie foarte bogată, lăptişorul de matcă pur este valoros în nutriţia tuturor – femei, bărbați și copii deopotrivă. În general, poate fi folosit ca supliment alimentar, pentru a compensa o alimentație deficitară.
Cura cu lăptișor de matcă pur este indicată în convalescență, denutriție, infecții gripale, insuficiențe ale glandelor endocrine, afecțiuni ale stomacului sau ale intestinului, afecțiuni hepatobiliare, afecțiuni renale, ateroscleroză, anemii, anxietate, reumatism, artroze și artrite.
Administrarea lăptişorului de matcă pur este recomandată copiilor după vârsta de doi ani (în unele cazuri, se poate administra și după vârsta de un an). Este foarte indicat în cazul copiilor, pentru a preveni îmbolnăvirile dese sau pentru a grăbi însănătoşirea. Majoritatea specialiştilor apifitoterapeuti nu recomandă consumul lăptişorului de matcă pur nici în cazul mămicilor care alăptează, deşi nu există studii care să prezinte reacţii adverse în acest sens. Pentru mămicile însărcinate însă, lăptişorul de matcă pur este foarte indicat pentru a le feri de răceli şi infecţii, care pot cauza probleme fătului. Pentru rezultate optime, recomandăm să faceţi două cure pe an (primăvara şi toamna) a câte 6 săptămâni/fiecare.
Se poate administra sub doua forme:
Pur: Pentru adulți, porția uzuală este de 1-2 g/zi, iar pentru copii 0.5 g/zi. Se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 minute înainte de masă. Prin însuși faptul că nu este înghițit, va fi absorbit prin membranele salivare, ajungând astfel toate elementele importante în organism.
Omogenizat în miere 2%: (Ex: 10g lăptișor de matcă pur în 500g miere crudă). Pentru adulți, 1-2 linguri/zi, iar pentru copii 1-2 lingurițe/zi.Administrarea acestuia omogenizat în miere îi potențează acțiunea, datorită proprietăților benefice ale mierii crude.
Administrare externă:
Lăptișorul de matcă pur este cunoscut mai mult pentru beneficiile aduse sănătății interioare a corpului, dar revitalizează la fel de bine și aspectul fizic. În tratamentele cosmetice, este foarte eficient în refacerea tenurilor ridate și îmbătrânite. Se aplică lăptișor de matcă pur pe pielea curată în strat foarte subțire și se lasă să acționeze timp de 15 minute. Se curăță apoi tenul cu apă călduță. În câteva ore, pielea va deveni în mod evident mai fină și mai strălucitoare. După mai multe astfel de aplicații, făcute la interval de 1-2 zile, apar și alte rezultate plăcute: dispariția unor riduri, a unor pete, pigmentații anormale etc.
Beneficiile acestuia sunt asociate cu o piele și un păr mai sănătos, dar și cu întinerirea, de aceea, lăptișorul de matcă pur poate fi adăugat și în loțiunile cosmetice, măşti pentru faţă, păr sau mâini.
Contraindicațiile lăptișorului de matcă:
Deși sunt puține, acestea există și trebuie menționate. În urma unui raport realizat de OMS s-a arătat că administrarea lăptișorului de matcă poate cauza alergii în cazul unor persoane. Persoanele care suferă de astm sau alte alergii au un risc mai mare de a se confrunta cu reacții adverse. A se consulta medicul dacă după consum apar următoarele simptome: urticarie, prurit accentuat, respirație șuierătoare sau alte probleme respiratorii, probleme digestive precum dureri abdominale sau diaree, amețeli sau stări de confuzie, greață sau vărsături.
Lăptișorul de matcă poate agrava dermatitele, așadar se recomandă o administrare mai prudentă.
Se recomandă evitarea acestui produs în timpul sarcinii sau a alăptării deoarece nu există suficiente studii care să demonstreze inexistența vreunui efect advers în timpul acestor perioade.
Lăptișorul de matcă poate interacționa și cu anumite medicamente precum cele pentru reglarea tensiunii arteriale.
Dacă ai probleme de sănătate, se recomandă consultarea unui medic înainte de utilizarea lăptișorului de matcă.
Sursă foto: Pinterest.