Oboseala constanta

În ultima perioadă te-ai simțit mai obosit, fără vlagă sau chef? Dimineața ți-e greu să te ridici din pat, sau se întâmplă ca până la ora 12 să fi băut 2 cafele sau chiar mai mult? Atunci articolul de astăzi este pentru tine. În ultimii ani, tot mai multe persoane susțin că se simt veșnic epuizate, că se concentrează mai greu, că oricât ar dormi nu se trezesc niciodată odihnite. De aici putem trage o scurtă concluzie, că oboseala este una dintre cele mai recurente afecțiuni ale timpurilor pe care le trăim.

În ultima perioadă te-ai simțit mai obosit, fără vlagă sau chef? Dimineața ți-e greu să te ridici din pat, sau se întâmplă ca până la ora 12 să fi băut 2 cafele sau chiar mai mult? Atunci articolul de astăzi este pentru tine. În ultimii ani, tot mai multe persoane susțin că se simt veșnic epuizate, că se concentrează mai greu, că oricât ar dormi nu se trezesc niciodată odihnite. De aici putem trage o scurtă concluzie, că oboseala este una dintre cele mai recurente afecțiuni ale timpurilor pe care le trăim.

Deseori asociem starea de oboseală cu lipsa somnului, însă aceasta nu este singura cauză care se ascunde în spatele problemei. De multe ori, oboseala constantă poate fi provocată de lipsa de vitamine, deficit de fier sau chiar boli mai grave. În articolul de astăzi am adunat o bună parte din cauzele care pot duce la senzația de extenuare și ce poți să faci pentru a o combate. Ține minte, cel mai bine, dacă starea aceasta a devenit parte a vieții tale de zi cu zi, este indicat un consult de specialitate. Specialistul în cauză îți poate oferi un tratament care să te ajute să îți recapeți energia și concentrarea.

Cauze ale stării de oboseală

Somnul insuficient – după cum am menționat și anterior, o cauză importantă care poate determina o stare acută de oboseală este somnul insuficient. Pentru o persoană adultă se recomandă minim 7 ore de somn per noapte. Astfel, dacă știi că în ultima vreme nu ai atins mai niciodată această cifră, ar fi recomandat să acorzi o mai mare atenție perioadei de somn, pentru a combate starea de epuizare generală.   

Apneea (sforăitul) – Un număr mare de persoane se confruntă în momentul de față cu apnee, sau cunoscut după numele popular sforăit. Persoanele în cauză deși au impresia dorm suficient, mai exact 7-8 ore pe noapte, se confruntă cu „mini-treziri”, scurte momente de tulburare a somnului. Din această cauză, perioada de somn este mai scurtă, fără să ca tu să fi neapărat conștient de acest lucru. Pentru a-ți rezolva această problemă poți apela la diverse produse existente pe piață care te ajută să-ți menți căile respiratorii deschise.  

Boli psihice (anxietate, depresie) – societatea actuală pare să se confrunte tot mai mult cu boli de natură psihică precum anxietatea sau depresia. Astfel, nu este de mirare faptul că resimțim tot mai des și senzația de oboseală, cele două fiind interconectate. Studiile arată faptul că în medie între 60-80% din persoanele care suferă de oboseală cronică prezintă și semne de boli psihice. În acest caz, recomandarea noastră este să încerci să găsești un specialist care te poate ajuta să faci față mai ușor emoțiilor negative și care te poate ajuta să îți înțelegi și de ce nu, să îți controlezi stările.

Anemia – starea de oboseală permanentă este des asociată cu un deficit de vitamina B12, acid folic sau fier. Fierul este un element cheie al organismului, cu ajutorul căruia celulele au suficient oxigen pentru a putea transporta sângele în întregul corp. În cazul deficitului de fier, creierul nu mai dispune de suficient oxigen, astfel se ajunge la senzația de oboseală și astenie.  

Deficit de vitamine – când corpul este privat de anumite vitamine și minerale esențiale, acesta ajunge să nu mai funcționeze corect, iar tu te vei simți mai obosit și fără energie. Cel mai ușor mod prin care poți afla acest lucru este să te programezi la un consult de rutină. Dacă specialistul va observa faptul că oboseala ta este motivată de lipsa vitaminelor, îți va prescrie un tratament personalizat pentru nevoile tale. 

Deshidratare – apa este sursa vieții și deși cu toții știm că ar trebui să bem cel puțin 2 l de lichide în fiecare zi, nu mulți sunt aceia care urmează acest sfat. Când corpul se simte deshidratat, acesta ajunge să funcționeze mai greu. Ca prim pas, poți începe să bei mai multă apă pe parcursul zilei. Dacă asta te va ajuta să îți rezolvi problema stării de energie, foarte bine, dacă nu, corpul tău va beneficia oricum de multele beneficii pe care o hidratare corespunzătoare ți le poate aduce. Așa vei ști dacă trebuie să continui investigarea cauzei oboselii resimțite.  

 Diabetul de tip 2 – Diabetul de tip 2 se caracterizează prin imposibilitatea pancreasului de a acoperi necesarul de insulină în organism și poate avea ca simptome: epuizare pronunțată, urinare frecventă, senzație crescută de foame și sete, scădere neobișnuită în greutate. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă de sănătate, cel mai bine e să ceri un sfat specialistului de cum o poți ameliora.  

Problemele de tiroidă –  tiroida este glanda responsabilă cu transformarea mâncării în energie. Astfel, dacă aceasta funcționează mai lent, întregul organism va resimți acest lucru. Totuși, deși este o problemă serioasă, hipotiroidia nu este o afecțiune fără leac. În momentul de față există tratamente care te pot ajuta să îți reglezi tiroida și astfel să îți rezolvi problema cu oboseala. Este totuși necesar să faci un control de specialitate, să vezi dacă oboseala ta este cauzată de acest lucru. 

Remedii naturiste pentru înlăturarea stării de oboseală 

Vitamina B12 – cunoscută și sub denumirea de Cobalamină, vitamina B12 este o vitamină esențială pentru funcționarea normală a metabolismului energetic celular. Aceasta nu poate fi produsă de către organism, dar poate fi procurată din suplimente alimentare și din alimente. 

Aceasta vitamină se poate recepta din alimente de origine animală precum carne roșie și albă. Vegetarienilor și veganilor le este recomandată o cură de câteva ori pe an, pentru ca organismul lor să funcționeze la capacitate maximă. 

Magneziul – este important pentru acțiunea adecvată a centrilor nervoși și a mușchilor. De aceea, o deficiență de magneziu duce cel mai adesea la o stare de astenie și performanțe scăzute. 

Nivelul său poate fi reglat atât prin consumul de nuci, alune de pădure sau migdale, cereale integrale și carne de pește, cât și prin administrarea de suplimente. 

Fier – deficiența de fier este des asociată cu anemia, care la rândul ei este recunoscută pentru stările de oboseală, amețeală și slăbiciune. 

Fierul se regăsește în multe produse de origine animală, cum ar fi carnea roșie, dar și în spanac, legume și chiar în unele semințe. Suplimentele cu fier pot avea și unele efecte secundare, deci este ideal ca nivelul de fier al fiecărui individ sa fie verificat de un specialist. 

Ginsengul – deși un adevărat aliat când vine vorba de lupta împotriva stresului, suplimentele pe bază de ginseng sunt utile și când vorbim de combaterea stării de epuizare. Similar cu cafeina, ginsengul ar trebui consumat ad-hoc, în funcție de starea generală a organismului și de nivelul de energie. 

Acesta este regăsit atât sub forma de capsule, ceai, pudră și chiar și felii uscate. 

Coenzima Q10 – un puternic antioxidant regăsit în toate celulele organismului. Un deficit de CoenzimaQ10 paote limita abilitatea celulelor de a se diviza și de a-și îndeplini funcțiile, ceea ce poate conduce la oboseală cronică.  

Aceasta este recomandată în special odată cu înaintarea în vârstă. 

Ginko Biloba – cunoscută pentru rolul ei de antioxidant, ginko biloba crește producția de ATP în celulele cerebrale – cunoscut ca fiind ”fluxul de energie” al corpului. Aceasta amplifică și optimizează procesul de memorare, facilitând totodată accesarea informațiilor deja reținute. 

O cură cu ginko biloba vă va ajuta să fiți mai energici, dar va avea un impact pozitiv asupra memoriei și concentrării.