Dacă în articolul trecut am vorbit despre importanța unui stil de viață și a unei alimentații sănătoase pentru copii în general, astăzi vom merge la începutul vieții unui copil: vom discuta despre alimentația la bebeluși și influența somnului asupra acesteia.

O alimentație sănătoasă este importantă încă din primele minute de viață ale celui mic, pentru a crește și a se dezvolta armonios.

Puterea exemplului în alimentația copiilor

Încă de la o vârstă foarte fragedă, copilul are tendința de a copia comportamentul părinților în toate aspectele vieții.

Orice părinte își dorește să transmită copilului cât mai multe obiceiuri bune și să îl ferească de acele comportamente care nu îl vor ajuta.

Bineînțeles că un copil va copia obiceiurile părinților și în ceea ce privește alimentația. De aceea, este important ca părinții să își schimbe obiceiurile nesănătoase înainte să le deprindă cel mic. Ca un sfat pentru aceștia, pentru a reuși să aibă un regim alimentar sănătos, este important să nu renunțați brusc la alimentele nesănătoase. Reduceți cantitatea treptat. Există multe alternative sănătoase chiar și la dulciuri: batoane din fructe, fulgi de cereale, cu miere în loc de zahăr, roșcove în loc de cacao etc.

Este datoria părinților să îi pregătească pe copii încă de mici pentru vârsta la care vor începe să devină independenți și să ia propriile decizii.

Alimentatia la bebelusi in functie de varsta

Importanța ajustării în alimentația la bebeluși în funcție de vârstă

După cum vă spuneam și în articolul precedent, copiii necesită o alimentație sănătoasă pentru a-și asigura necesarul de nutrienți pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Acest lucru este, bineînțeles, valabil și pentru alimentația la bebeluși.

Ca și adulții, copiii au nevoie de alimente care să le ofere toate grupele de nutrienți și micronutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați, dar și de vitamine, minerale și enzime.

  • Sugari

Când sunt sugari, își iau toți nutrienții din laptele matern sau din formula de lapte.

Numărul de mese scade pe măsura ce copiii cresc. În primele săptămâni, bebelușii au nevoie să fie alăptați la fiecare 2-3 ore, reducându-se treptat numărul la 2 mese de lapte pe zi și 3-4 mese de hrană solidă.

  • După vârsta de 4-6 luni

Diversificarea începe cu introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușului. Se recomandă, pentru început, supa de morcovi, la care se poate adăuga după câteva zile pătrunjel, păstârnac, dovlecel, cartof. Dintre fructe sunt recomandate: mărul, para, piersica, nectarina, avocado. De asemenea, sunt permise orezul și cerealele speciale pentru sugari. 

  • După 6 luni

Se poate introduce carnea de pui sau curcan fiartă, peștele, gălbenușul de ou. Dintre fructe: bananele, caisele, cireșele, smochinele, strugurii, iar dintre legume: ceapa, ardeiul, usturoiul, prazul. De asemenea, se pot introduce lactatele: untul, smântâna, iaurtul.

  • După 9 luni

Se introduce carnea de vită, de porc, precum și leguminoasele: fasolea verde, lintea, mazărea, năutul. Dintre fructe: mangoul, ananasul, iar dintre legume: broccoliul, conopida, spanacul, varza, roșiile, castraveții. 

  • După 12 luni

Se poate introduce și albușul de ou, nucile și semințele (caju, migdale, chia, cânepa, semințe de floarea soarelui, dovleac etc), cacao.

Treptat, copilul este expus la o gamă din ce în ce mai variată de mâncăruri. Este necesar să-i obișnuim de mici pe copii cu gusturile de alimente simple, puțin prelucrate, pentru a le transmite obiceiuri sănătoase de alimentație.

alimentatia la bebelusi diversificare

Vitaminele și mineralele necesare bebelușului

Pentru a crește și a se dezvolta, cel mic are nevoie de o alimentație echilibrată, care să includă fier, fluor, vitamina D si vitamina K.

  • Fluor. Acesta este vital pentru ca bebelușul să aibă dinți sănătoși.
  • Vitamina D. Vitamina D permite creșterea și dezvoltarea normală a oaselor. Se poate găsi în alimente cum sunt: laptele, ouăle, peștii grași și ficatul.
  • Vitamina K. Aproape toate legumele verzi conțin vitamina K, în special spanacul și varza.
  • Fier. Fierul ajută corpul să producă hemoglobină, care, la rândul său, transportă oxigenul în sânge.

Importanța fierului în alimentația sugarului

În timpul primilor doi ani de viață, sistemul nervos central al copilului se dezvoltă exponențial. Fierul este unul dintre nutrienții importanți în susținerea dezvoltării optime a sistemului nervos central.

Alimentele cele mai bogate în fier sunt năutul, lintea, spanacul, carnea roșie și alimentele fortifiate cu fier, precum cerealele. Acestea din urmă sunt o sursă excelentă pentru a oferi micuților necesarul zilnic de fier.

Cerealele pentru sugari 

Cerealele pentru sugari sunt o sursă importantă de carbohidrați complecși într-o dietă echilibrată și se recomandă consumul zilnic al acestora, reprezentând o sursă importantă de energie. Fortifierea cu fier și cu alți micronutrienți contribuie la atingerea necesarului zilnic al bebelușului, toate acestea într-o porție mică, însă suficientă pentru stomacul bebelușului.

alimentatia la copii vitamine

Idei de gustări pentru copii

În continuare vă vom prezenta 4 idei de gustări pentru copii, perfecte pentru alimentația bebelușilor începând cu vârsta de un an:

  • Quinoa cu lapte și scorțișoară

Se fierb 2 linguri de quinoa în cantitatea necesară de lapte pentru copii de vârstă mica. Adăugăm bucățele mici de banana și presărăm scorțișoara.

  • Piure de fructe cu nuci hidratate

Facem un piure din piersică, măr sau pară și amestecăm cu jumătate de banană, apoi adăugăm o lingură de caju sau migdale făcute pastă cu mixerul.

  • Budincă de chia cu lapte de migdale și bucățele de fructe

2-3 linguri de chia se lasă la înmuiat în lapte de migdale sau de caju timp de 30-60 minute, după care se adaugă cubulețe de măr fără coajă, câteva boabe de afine și zmeură.

Se face o pastă la mixer sau în blender dintr-o banană și 4 nuci de caju bine hidratate, peste care se adaugă un vârf de cuțit de carob. Se servește la temperatura camerei.

O gustare foarte la îndemână sunt fructele curățate de coajă sau pisate.

importanta somnului odihnitor la copii

Influența nutriției asupra somnului copilului

Somnul joacă un rol foarte important în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor, deoarece în timpul somnului are loc producția hormonului de creștere și a hormonilor tiroidieni.

Somnul îi ajută pe copii să fie odihniți, veseli, jucăuși, să aibă energie și să mănânce echilibrat.

Lipsa acestuia duce la dezechilibre alimentare care vor genera, în cele mai multe cazuri, obezitate. Există însă și situații când lipsa de somn poate duce la subnutriție. Oricare din aceste variante, indiferent de modul de reacție al organismului copilului, trebuie evitate.

Pentru un somn odihnitor, în funcție de vârstă, copiii trebuie să doarmă:

  • 4-12 luni: 14 – 15 ore/zi
  • 1-3 ani: 12 – 14 ore/zi
  • 3-6 ani: 10 – 12 ore/zi
  • 7-12 ani: 10 – 11 ore/zi
  • 12-18 ani: 8 – 9 ore/zi

Pentru a avea un somn odihnitor, ar trebui urmate câteva reguli simple, precum:

  • Respectăm în fiecare seară ora de culcare;
  • Reducem activitățile înainte de culcare;
  • Creăm o rutină: baie, citirea poveștilor înainte de culcare;
  • Ne asigurăm că temperatura din camera copilului e potrivită;
  • Ne asigurăm că nu are factori perturbatori în jur: lumină prea puternică, zgomote;
  • Masa de seară se ia cu minimum 2 ore înainte de culcare.

Astăzi ne-am reamintit că alimentația la bebeluși este foarte importantă și că, împreună cu un somn odihnitor, sunt vitale pentru buna dezvoltare a celui mic. Săptămâna viitoare vom începe o nouă serie de articole. Rămâneți cu ochii pe noi pentru a afla tema acestora.

Sursă foto: Freepik