Fără gluten, fără gluten… Adesea auzim această expresie atât în magazine, cât și pe micile ecrane. Glutenul a devenit unul dintre inamicii aflați chiar în alimentația noastră.  Află acum ce este, cum se manifestează și o listă cu 5 alimente fără gluten. 

Ce este glutenul?

 

Glutenul reprezintă un tip de proteine care se află în general în compoziția cerealelor. În contactul cu apa, această substanță devine lipicioasă. Cu alte cuvinte, atunci când faci o pâine, glutenul este responsabil pentru creșterea și textura ei. Dar să nu uităm și de pastele făinoase. Atunci când le pui la fiert, acestea își măresc volumul tot datorită glutenului. 

Poți întâlni această substanță în pâine, paste făinoase, produse de patiserie, sosuri de soia, anumite mezeluri și bere. 

Faina Dr Green

 

Cum se manifestă glutenul în organism?

 

Glutenul este considerat o substanță străină și nu se asimilează ca o substanță hrănitoare. Din această cauză, anticorpii din intestine reacționează la apariția glutenului. Starea de alertă în care se află organismul poate determina apariția deficienței de absorbție a nutrienților.

 

Majoritatea oamenilor pot consuma alimente care conțin gluten fără a avea parte de efecte secundare. Dacă întâmpini sensibilitate atunci când mănânci pâine sau alte produse ce conțin făină, este probabil să ai intoleranță sau alergie la gluten.

Intoleranța apare atunci când organismul tău nu poate digera corect un aliment. Reacțiile apar la câteva ore după consum, fiind manifestate prin dureri de burtă, balonare, eczeme și iritații.

Cu toate că anumite simptome sunt asemănătoare, alergia la gluten este o formă mai severă deoarece îți poate afecta mai multe zone ale organismului. Persoanele cu intoleranță la gluten pot consuma cantități mici de gluten, însă pentru cele alergice trebuie să evite complet acest lucru.  

Fara gluten dr green

 

Pe site ul Dr.Green găsiți o gamă variată de produse ca nu conțin gluten

În cele ce urmează, îți prezentăm o listă cu 5 alimente care nu conțin gluten.

Alimente care nu conțin gluten

 

Quinoa

Quinoa este o pseudocereală, originară din America de Sud. Semințele de quinoa se extrag din florile plantei, având o formă mică și rotundă. Poți găsi mai multe sortimente de quinoa: albă, roșie și neagră, fiecare având proprietăți asemănătoare. 

Pe lângă faptul că nu conține gluten, quinoa are și o altă serie de beneficii. Aceasta include toți cei 9 aminoacizi esențiali unei dezvoltări armonioase a organismului. De asemenea, prezența mare a vitaminei B2, te va ajuta să ai o circulație sanguină optimă și un metabolism de invidiat. În plus, dacă suferi de probleme cardiace, un regim alimentar cu quinoa te va ajuta să previi dezvoltarea lor. Ele contribuie și la absorbția colesterolului.  

 

Quinoa Dr Green Qinoa albă 500g Dr Green

 

Hrișca

Hrișca face și ea parte din categoria pseudocerealelor. Se găsește preponderent pe teritoriul Rusiei, aceasta fiind cea mai mare exportatoare de hrișcă. Există două tipuri, hrișca obișnuită și hrișca tărâțară, ambele fiind folosite în alimentație. 

Înafară de lipsa glutenului, hrișca aduce și ea o serie de beneficii organismului. Fiind bogată în fibre alimentare, hrișca controlează nivelul glicemiei din organism. Aportul sărac în calorii, vor face din hrișcă aliatul tău pentru a slăbi. 

 

hrisca dr green hrisca 500g dr green

 

Mei

Meiul este o pseudocereală, aflat pe teritoriul României de multă vreme. Cu toate acestea, oamenii au uitat de beneficiile sale, fiind în principal utilizat ca furaj pentru animale. Există mai multe tipuri de mei, având formă și culoare ușor diferită: meiul de curte, meiul Kodo, sorg, micul mei, mei de perle , mei deget și mei coadă de vulpe.

Dacă introduci această pseudocereală în alimentația ta vei vedea îmbunătățiri la nivelul aparatului cardiovascular. Scade atât nivelul de zahăr din sânge, cât și nivelul colesterolului . De asemenea, fibrele insolubile ale meiului ajută și la prevenirea apariției calculilor biliari. 

 

mei dr green mei eco dr green

 

Orez brun

 

Orezul brun face parte din categoria cerealelor, însă nu conține gluten. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun este o variantă integrală și mai nutritivă de orez. 

La fel ca meiul și quinoa, și orezul brun susține aparatul cardiovascular. Conținutul său bogat în fibre îți conferă o senzație de sațietate, ajutându-te în cazul în care urmezi o dietă alimentară. Antioxidanții prezenți în compoziția acestuia te ajută să reduci stresul oxidativ. 

orez brun dr green                                orez brun 400g dr green

 

Porumb

Porumbul este o altă cereală care nu conține gluten. Cu toate că este originară din America, cu toții simțim că nimic nu este mai românesc decât o mămăligă cu brânză proaspătă. Îl putem consuma ca atare, sub formă de făină, fulgi și floricele.

Porumbul îți poate conferi energie pe tot parcursul zilei, și asta datorită amidonului din compoziție. Acesta se eliberează mai lent față de alte tipuri de amidon. Bogat în luteină și zeaxantină, porumbul te ajută să vezi mai bine și să previi eventualele afecțiuni oculare. 

 

porumb dr green fulgi de porumb dr green

 

Toate aceste alimente pot fi găsite pe site-ul Dr. Green, cât și în magazinele fizice. Pentru mai multe idei de rețete cu aceste ingrediente urmăriți-ne pe pagina de Facebook Dr. Green

Dacă dorești să împărtășești experiența ta cu aceste alimente, ne poți lăsa un comentariu.  

 

Sursa foto:Freepik