Astăzi vom vorbi despre uleiurile esențiale, extracte din plante tot mai căutate pentru uimitoarele lor proprietăți. Află acum cum se foloseau uleiurile esențiale în trecut și ce utilizări au în momentul actual.
Ce vei afla în acest articol
Uleiurile esențiale și istoria utilizării lor
Uleiurile esențiale se găsesc în natură sub formă de compuși naturali, prezenți în rădăcinile, florile, semințele sau scoarța unei plante.
Pentru a înțelege mai bine conținutul acestui articol îți recomandăm să citești articolul nostru anterior Uleiuri esențiale – Ce sunt uleiurile esențiale?
Această călătorie de cunoaștere a proprietăților acestor compuși aromatici datează încă din antichitate. Materia vegetală a mai multor plante era folosită atât în uz intern (mâncare), cât și extern (tratamente cosmetice și medicinale, băi, masaje, inhalații).
Egipt
Utilizarea materiilor vegetale a fost consemnată încă din anul 3000 î.e.n. la egipteni. Aceștia le-au introdus în rutina lor de înfrumusețare, pentru aromatizarea preparatelor, în ceremoniile religioase și cele de înmormântare. În această regiune au predominat compuși vegetali din boabe de piper, scorțișoară, tămâie și mir. Există o serie de hieroglife care atestă caracterul important al uleiurilor esențiale în viața egiptenilor. O serie de cercetări arheologice au scos la suprafață detalii importante despre uleiurile esențiale. În urma analizei mumiei lui Ramses al V-lea (faraon în perioada anilor 1100 î.e.n.), s-au descoperit urme de compuși aromatici de ienupăr, camfor și mir.
China
China este și a fost o mare putere mondială. Tehnologia superioară de care dispunea în perioada anilor 500-1000 d.Hr. a susținut cercetarea beneficiilor materiilor vegetale. Astfel că există numeroase lucrări despre compușii vegetali și efectul pozitiv asupra sănătății fizice și psihice. Odată cu trecerea timpului, aceste învățături au ajuns și în Europa, oamenii cunoscând beneficiile unor plante precum santal sau cuișoare.
Grecia
Intrigați de descoperirile egiptenilor, grecii și-au dorit să învețe și ei despre uleiurile esențiale. Personalități precum Hipocrate 460-370 î.e.n) sau Herodot (484-425 î.e.n.) au preluat cunoștințele egiptene și au continuat munca de cercetare. Au ajuns să elaboreze noi metode de extracție, fapt ce a influențat întreaga cultură a vremii. Existau o serie de extrageri cu solvenți, folosindu-se vin sau grăsimi pentru a colecta compușii volatili. Notorietatea uleiurilor esențiale creștea considerabil, fiind incluse pentru tratarea rănilor și afecțiunilor intestinale.
Roma
La rândul lor, romanii au fost dornici să învețe despre descoperirile grecilor. Galen (130-200 d.Hr.), a fost un chirurg renumit, care a folosit cercetările lui Hipocrate despre uleiuri esențiale.Le-a folosit în scheme de tratament acordate gladiatorilor din acea vreme. Pe lângă acestea, aristocrații se bucurau de băi aromatice și masaje care conțineau compuși volatili.
Iran
Persia Medievală (numită astăzi Iran) a fost un centru de comercializare al rădăcinilor și condimentelor, folosite atât în scopuri medicinale, cât și pentru parfumul îmbietor. Medicul persan Avicenna (980-1037 d.Hr.) a consemnat numeroase beneficii și proprietăți ale plantelor, implicit al compușilor vegetali. Este considerat părintele aromaterapiei. A creat diverse metode de distilare a florilor.
India
Timp de 5000 de ani, indienii au realizat diferite practici în care foloseau Materii vegetale, sau elementele Pământului cum erau intitulate de către aceștia. Medicina ayurvedică propune metode originale de tratament, acestea fiind folosite și astăzi cu sfințenie în India.
Franța
René Gattefossé (1881-1950) a fost un chimist și parfumier francez care a consolidat tehnicile de distilare. El este cel care a introdus pentru prima dată termenul de aromaterapie. Cunoștințele sale au îmbunătățit modul în care folosim astăzi uleiurile pentru aromaterapie.
Uleiurile esențiale astăzi
Trecerea timpului și-a spus cuvântul și asupra uleiurilor esențiale. Astăzi putem folosi uleiurile esențiale atât intern, cât și extern. Tehnologia a avut un impact pozitiv asupra metodelor de extragere a unui ulei esențial.
Concentrațiile sunt din ce în ce mai intense și mai pure. Pentru a ști ce tip de ulei esențial să folosești, trebuie să fii atent la procesul de extragere al acestuia.
Metode de extragere
Există două metode de extragere care se folosesc pentru obținerea unui ulei esențial pur: distilarea și presarea.
Prima metodă presupune folosirea materialului vegetal peste apă. Cu cât apa se încălzește mai tare, cu atât aburii sunt mai numeroși. Aceștia trec prin materialul vegetal, transformându-se în compuși volatili. Se condensează apoi sub formă de lichid.
Presarea este întâlnită în special la citrice. Acest procedeu este similar presării la rece a uleiului de măsline.
Cum se folosesc corect uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt o alternativă la medicamentele tradiționale și sunt ușor de folosit.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când alegi un ulei esențial este să citești eticheta. Un ulei calitativ își menține proprietățile timp îndelungat, spre deosebire de restul. Verifică dacă apare una dintre cele două metode de extragere prezentate mai sus și ingredientul este 100% natural/pur.
Pe site-ul Dr. Green găsești o gamă diversificată de uleiuri esențiale pure, la prețuri accesibile.
Iată cum poți utiliza uleiurile esențiale zi de zi.
Uz intern
Anumite uleiuri esențiale sunt indicate pentru uz intern. Pot fi folosite atât pentru gătit, cât și sub formă de supliment alimentar pentru tratarea diverselor afecțiuni. Atenție ! Citește eticheta sau consultă un specialist înainte de a folosi intern un ulei esențial.
Gătit
Atunci când folosești uleiurile esențiale pentru gătit, trebuie să ai în vedere faptul că au o concentrație foarte ridicată. De aceea, nu trebuie să folosești multe picături. Preparatele tale vor avea o aromă intensă și un gust aparte.
Este indicat diluarea lor cu ajutorul unui ulei gras (măsline, cocos), pentru a fi dispersat corespunzător în preparat. O picătură de ulei esențial este echivalentul a două lingurițe de ierburi/condiment. De exemplu, poți folosi uleiul esențial de portocal în prăjituri pentru un gust aparte.
Supliment alimentar
Uleiurile esențiale au o gamă largă de beneficii la nivel intern. Pot ajuta în cazul afecțiunilor digestive, urinare, respiratorii și ale sistemului nervos. În funcție de tipul de ulei, poți dilua între 3-5 picături cu o lingură de miere sau un ulei vegetal.
Mai jos găsești o listă cu uleiurile esențiale care nu pot fi folosite intern.
Uz extern
Uleiurile esențiale au un parfum intens și o textură care intră ușor în piele. Cu toate acestea, este indicat să le diluezi cu ulei de cocos sau ulei de măsline pentru a nu produce sensibilitate din cauza concentrației mari. Dacă nu ești sigur cum va reacționa pielea ta la amestec, îți recomandăm să faci un test.
Aplică o cantitate redusă pe interiorul antebrațului tău. Dacă nu există vreo reacție adversă după 2-3 ore de la aplicare, atunci poți folosi cu încredere uleiurile esențiale.
De-a lungul timpului s-au descoperit diverse utilizări externe precum:
Aromaterapia
Aromaterapia este una dintre cele mai cunoscute utilizări externe ale uleiurilor esențiale. Este un procedeu ușor de realizat, ai nevoie doar de un difuzor și puțină apă. Vaporii se eliberează și conferă o mireasmă intensă. Dacă te confrunți cu stări de astenie, depresie sau anxietate, această tehnică te va ajuta să te relaxezi. În plus, conferă ambientului un parfum aparte. Adaugă 30-50 ml de apă și până la 10 picături de ulei esențial, în funcție de intensitatea acestuia.
Masaj facial și corporal
Masajul este una dintre cele mai cunoscute și cele mai eficiente modalități de folosire a uleiurilor esențiale. Se absorb ușor în piele, având acțiune rapidă. Le poți amesteca în creme , loțiuni, geluri sau alte produse cosmetice. Între 3 și 5 picături sunt suficiente.
Poți aplica pe zonele afectate de crampe, dureri musculare sau articulare. De asemenea, îți recomandăm să folosești uleiurile esențiale pe încheieturile mâinii, pe gât și tălpi. În aceste zone, sângele curge mai aproape de suprafața pielii, stimulând circulația. Te ajută și să te relaxezi. Atenție! Evită zone precum ochii, membranele mucoase, urechile sau orice altă zonă sensibilă ție.
Băi de relaxare
Dacă te simți obosit sau anxios, această metodă este eficientă. Combină 3-5 picături de ulei esențial cu sărurile de baie și lasă-te purtat de mireasma lor. O astfel de baie te poate ajuta și să depășești mai ușor momentele de gripă și răceală sau durerile musculare.
Ingredient în preparate cosmetice
Poți crea măști capilare și faciale, creme, loțiuni și săpunuri naturale folosind uleiurile esențiale. În funcție de specificațiile acestuia, te pot ajuta cu probleme la nivelul pielii, precum acneea, psoriazisul, excesul de sebum sau petele pigmentare. Se pun 2-3 picături de ulei esențial în compoziție. Te sfătuim și de această dată să faci un test înainte pentru a nu exista reacții adverse.
Inhalare cu aburi
Această tehnică este indicată mai ales în perioada virozelor. Inhalarea cu ulei esențial te ajută la decongestionare și curățarea sinusurilor. Fierbe 2-3 căni de apă și adaugă apoi 3 picături de ulei esențial. Folosește un prosop ca să-ți acoperi fața. Inhalează ușor aburii care se degajează. Dacă simți iritabilitate, renunță.
Inhalarea este benefică și pentru problemele tenului. Dacă ești sensibil la aplicarea unui amestec facial, această metodă va fi potrivită pentru tine.
Dacă dorești să introduci uleiurile esențiale în rutina ta de îngrijire zilnică sau ai vreo afecțiune care poate fi tratată cu ajutorul unui ulei esențial, îți recomandăm uleiurile esențiale 100% naturale Essence.