Vara este de cele mai multe ori perioada schimbărilor de look, iar cea mai ușoară și frecventă metodă de a obține acest lucru este vopsirea părului. Industria vopselelor a cunoscut un trend ascendent în ultimii ani, producătorii de vopsele oferindu-ne o gamă variată de unde putem alege ceea ce considerăm că este mai potrivit pentru noi și părul nostru. Astăzi vom discuta despre aspectele pro și contra a vopsirii cu henna, dar și despre pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o culoare aspectuoasă și un păr sănătos.
Henna este un arbust de dimensiuni mari din zonele tropical-uscat în frunzele căruia se găsește o moleculă de vopsea de culoare roșu-portocaliu. Henna, este un produs naturist care are numeroase beneficii pentru sănătatea părului și pielii scalpului și este excelentă atunci când dorim să acoperim firele cărunte sau dorim să avem un look fresh.
Beneficiile vopsirii cu henna:
→ Moleculele vopselei cu henna combinate cu keratina care se găsește în firul de păr fortifică cuticulele și îmbunătățește structura părului, ajutându-l să reziste mai ușor la factorii de mediu și de styling.
→ Vârfurile despicate vor fi de domeniul trecutului, deoarece henna ajută la reținerea apei în firul de păr. Mai mult decât atât, un păr hidratat se va rupe mult mai greu.
→ Vopseaua cu henna oferă vitalitate părului deoarece prin blocarea umidității în firul de păr aceasta ajută la formarea unui strat permeabil care va facilita absorbția mult mai rapidă a nutrienților din orice produs.
→ Henna oferă o culoare bogată și este excelentă dacă dorim să acoperim firele cărunte. Știm cât de repede pot păli culorile pe care le obținem cu ajutorul vopselelor chimice. În cazul vopselei cu henna te vei putea bucura de o culoare mai intensă pentru mai mult timp.
→ Un aspect foarte important și de luat în considerare atunci când vreți să vă faceți o schimbare de look este faptul că aceasta nu conține chimicale deci nu va duce la distrugerea părului, la iritații și arsuri ale scalpului. Henna stimulează creşterea părului şi încurajează sănătatea scalpului, reducerea sau eliminarea afecţiunilor pielii, cum ar fi acneea, eczemele, psoriazisul şi mătreaţa.
Dezavantajele vopsirii cu henna:
Ca orice lucru, vopsitul cu henna are și el anumite aspecte mai puțin favorabile. Printre cele mai des aduse în discuție ar fi:
→ Procesul de aplicare poate fi unul destul de greoi dacă îl faci de una singură și dacă mai ești și începătoare între ale vopsitului cu henna. De aceea, îți sugerăm să te înhămezi cu răbdare și poate ar fi momentul să îți chemi cea mai bună prietenă să te ajute. Astfel te poți bucura de o zi relaxantă împreună cu cineva drag și la final te vei bucura și de un nou look.
→ Spre deosebire de colorarea părului cu vopsele chimice, vospirea cu henna este mai puțin exactă așa că, de cele mai multe ori aceasta necesită mai multe experimente. Henna pură, fără aditivi, este un roşu intens, orice alta culoare de pe piaţă este o combinaţie de alte ierburi şi condimente. De aceea procesul poate fi unul de lungă durată unde vei avea nevoie de nervi și răbdare.
→ Mirosul poate fi considerat neplăcut de unele persoane. Henna miroase a iarbă proaspăt cosită, un miros care nu este preferat de toată lumea.
→ După vopsirea cu henna trebuie să așteptați o perioadă mai lungă până să poți folosi din nou vopsele chimice (aproximativ 6 luni).
Pași de urmat în vopsirea cu henna:
→ Echipează-te corespunzător – deoarece vopseaua cu henna se prinde foarte repede pe țesături, este indicat să porți haine vechi pentru a nu-ți distruge hainele preferate. De asemenea, dacă ai curte sau balcon ar fi de preferat să desfășori procesul acolo, deoarece deși henna se curăță destul de ușor de pe gresie, dacă observi mai târziu, curățarea poate dura mai mult. Nu uita să aplici puțină cremă sau ulei pe frunte pentru a nu rămâne cu pete după vopsire. Dacă totuși te-ai pătat, pune puțin suc de lămâie pe o dischetă demachiantă și tapotează locul.
→ Amestecă pudra de henna cu apă călduță – la început este destul de greu să obținem o consistență ideală a pastei, de aceea cel mai bine este să încorporezi treptat apa în pudra de henna. Ar trebui să rezulte o pastă cu o consistență similară smântânii. Dacă consistența este corectă, amestecul de henna nu pică de pe pensulă, se întinde ușor pe păr și nu curge în timpul așteptării.
→ Aplică pasta din abundență – este bine să aplici pasta din abundență și să insiști mai ales pe firele albe. Apoi acoperă părul cu casca inclusă. Dacă alegi să te vopseși în sezonul rece, este de preferat să acoperi casca cu un prosop vechi sau chiar o căciulă. Aceasta ajută ca părul să păstreze mai bine căldura și umezeala, cele 2 lucruri esențiale pentru ca henna să prindă bine pe păr.
→ Lasă henna să acționeze – de preferat este să stai aproximativ 2-3 ore cu henna în păr. Acest lcuru ajută ca henna să prindă mai bine și culoarea să fie uniformă.
→ Clătește henna din păr fără șampon – pentru a te bucura de o culoare intensă, se recomandă ca la prima spălare să clătiți părul cu apă din abundență, până aceasta devine limpede. Nu folosi șampon imediat după îndepărtarea hennei din păr deoarece se va duce din culoare. Aceasta continuă să se stabilizeze în 1-2 zile, în contact cu aerul. Poți aplica, totuși balsam de păr dacă părul este foarte încălcit.
Dacă tu ai folosit până acum această metodă de vopsire, povestește-ne experiența ta în secțiunea de comentarii.