Semințele de pin sunt folosite de secole în scopuri culinare. Astăzi sunt considerate un aliment-medicament deoarece sunt pline de vitamine, minerale, proteine şi grăsimi indispensabile bunei funcţionări a organismului.
Ce vei afla în acest articol
Ce sunt semințele de pin?
Semințele de pin sau mugurii de pin reprezintă partea comestibilă a pinului.
Mugurii de pin se culeg primăvara. Conurile sunt depozitate în saci și lăsate la uscat sub soare timp de 20 de zile. Apoi, conurile sunt zdrobite, iar semințele de pin sunt culese manual. Fiecare mugur este acoperit cu un alt strat de coajă care trebuie îndepărtat înainte de consum.
Semințele de pin au aproximativ 13 mm, o formă alungită și o culoare crem deschis. Au o textură fină și un gust dulceag, asemănător cu al untului.
Beneficiile semințelor de pin
- Previn şi înlătură depresia, datorită conţinutului mare de fosfor;
- Alungă oboseala, având efect energizant;
- Reglează tensiunea arterială, datorită acţiunii sinergice a magneziului şi potasiului din compoziţie;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Protejează sănătatea ochilor, prin conținutul mare de vitamina A şi de luteină;
- Sprijină metabolismul;
- Datorită conținutului de vitamina K, seminţele de pin au un rol important în coagularea sângelui, dar şi în atenuarea crampelor menstruale;
- Îmbunătățesc sănătatea inimii;
- Previn îmbătrânirea prematură;
- Sunt benefici în curele de slăbire;
Semințele de pin: mod de consum
Semințele de pin sunt dulci şi au o uşoară aromă de unt, oferind astfel o aromă deosebită salatelor, preparatelor din orez, quinoa, pastelor şi produselor de patiserie sau sosurilor. Bineînțeles, acestea pot fi consumate și ca atare.
Cea mai cunoscută rețetă cu seminţe de pin este sosul pesto. Pe lângă acesta, mugurii de pin se folosesc în rețete precum: spanac în stil catalan, salată în stil Landes, Pignoli cookies și unele sortimente de baclava.
Rețete cu semințe de pin
Paste cu sos pesto, semințe de pin și gorgonzola
Ingrediente:
- paste
- sos pesto
- ulei de măsline
- 20g brânză gorgonzola
- smântână pentru gătit
- 20g de semințe de pin
- 1 cățel de usturoi
- sucul de la o jumătate de lămâie
- sare și piper
Mod de preparare:
Pune pastele la fiert. Separat, într-o tigaie, rumenește semințele de pin, adaugă smântâna pentru gătit, sosul pesto și brânza gorgonzola și lasă să fiarbă aproximativ un minut. Adaugă usturoiul pisat. La final, adaugă pastele, amestecă bine și toarnă puțin ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper.
Salată de crudități cu semințe de pin
Ingrediente:
- semințe de pin
- o salată verde
- o roșie
- un castravete
- ceapă verde
- ridichi
- ulei de măsline
- 2 linguri de oțet
- 2 linguri de zahăr
- 2 linguri iaurt degresat
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se spală și se taie salata verde, se amestecă cu roșia, castravetele, ceapa verde și ridichile tăiate rondele. Se face un dressing din oțet, zahăr, ulei de măsline, iaurt, sare și piper. Se adaugă semințele de pin.
Prăjitură cu semințe de pin
Ingrediente:
- 4 ouă
- 200g zahăr
- 200ml ulei
- 200ml lapte
- 400g gris
- 2 plicuri praf de copt
- 2 linguri făină
- 25g unt
- coaja rasă de la o lămâie
- miere de albine
- semințe de pin
Mod de preparare:
Într-un vas, se pun ouăle, zahărul și coaja de lămâie. Se mixează 3 minute, se toarnă uleiul și laptele și se mixează în continuare. Se adaugă praful de copt, grisul și făina și se mai mixează 5 minute, apoi se lasă să se odihnească 10 minute. Se toarnă aluatul într-o tavă de copt cu unt. Se așază semințele de pin, apoi se bagă tava la cuptor pentru 20 de minute. Cu câteva minute înainte ca prăjitura să fie gata, se încălzește mierea de albine la baie de abur și se toarnă peste prăjitură.
Sursă foto: Freepik