Știm, ai auzit de multe ori în jurul tău că se vorbește despre semințele de Chia și probabil te-ai întrebat ce le face atât de populare. În paragrafele următoare îți vom povesti beneficiile lor și cum este indicat să le consumi.
Aceste semințe provin de la planta Salvia Hispanica, originară din America de Sud. Proprietățile sale sunt folosite încă de pe vremea civilizației mayașe, “chia” însemnând în limba maya putere. De asemenea, luptătorii azteci foloseau semințele de chia pentru a avea energie și rezistență la luptă.
Ce beneficii au semințele de Chia?
Semințele de Chia sunt etichetate ca fiind un super-aliment, deoarece sunt mai bogate în nutrienți decât multe alte alimente. Două linguri de chia conțin 140 de calorii, 4 grame de proteine, 11 grame de fibre, 7 grame de grăsimi nesaturate și asigură 18% din necesarul zilnic de calciu. Totodată, semințele de Chia au în componență și cei nouă aminoacizi esențiali, pe care corpul nostru nu îi poate produce singur. Mai multe beneficii ale semințelor de Chia, le vom prezenta mai jos:
-Conțin o cantitate mare de fibre – acest lucru înseamnă că, contribuie la un sistem digestiv sănătos, la un tranzit intestinal mai bun și la detoxifierea organismului. Acestea oferă o senzație de sațietate și un aport ridicat de energie. Totodată, ajută organismul să echilibreze nivelul de insulină. Mai mult, deoarece semințele de Chia se transformă într-o substanță gelatinoasă atunci când acestea ajung în stomac, funcționează precum un prebiotic.
-Sunt bogate în antioxidanți – antioxidanții încetinesc semnele de îmbătrânire, luptând împotriva radicalilior liberi care deteriorează celulele corpului, ajutând la tratarea bolilor precum cancerul. Astfel, contribuie la o piele cu aspect mai tânăr, păr mai sănătos, cu un rol important în funcționarea creierului.
–Reprezintă o sursă de acizi grași Omega-3 – nu sunt foarte multe alimente care au în conținutul lor grăsimi sănătoase. Peste jumătate din greutatea semințelor de Chia este reprezentată de grăsimi Omega-3, care ajută la scăderea riscului apariției bolilor de inimă. Ajută și la îmbunătățirea somnului sau la combaterea depresiei.
–Sunt o sursă de proteine – sunt ideale pentru vegetarieni/vegani, deoarece 14% din conținutul lor este reprezentat de proteină. Semințele sunt sățioase, ajută la pierderea în greutate. De asemenea, sunt ideale și pentru persoanele care doresc să crească în masă musculară.
–Au conținut ridicat de calciu – aceste semințe oferă aproximativ același nivel de calciu ca și laptele. Astfel, datorită cantității de zinc din semințe, acestea sunt benefice pentru sistemul osos și dinți.
–Sunt o sursă importantă de vitamine și minerale – ajută la întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva virusurilor sau a bacteriilor.
-Îmbunătățesc performanțele sportive – semințele de Chia pot înlocui cu succes băuturile energizante. Potrivit unor studii de specialitate, semințele oferă o cantitate necesară de carbohidrați pentru sporirea rezistenței.
Ce proprietăți au semințele de Chia?
Semințele de Chia au o multitudine de proprietăți. Sunt pline de vitamine, minerale, reprezentând o sursă excelentă de fibre, proteine, antioxidanți și Omega-3.
Semințele de Chia sunt o sursă de nutrienți valoroși pentru sănătate:
-conțin proteine (16%) și vitamine din complexul B: tiamină, niacină și riboflavină;
-oferă senzația de sațietate și un nivel optim de energie, fiind des adoptate în diete;
-conțin 40% fibre, contribuid la o bună digestie și la scăderea colesterolului;
-în compoziția lor se regăsesc și: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, zinc și acizi grași, precum Omega 3, care ajută la o bună funcționare a creierului și reducerea apariției bolilor de inima.
Cum se pot mânca semințele de Chia?
Când vrei să consumi un aliment te întrebi și cum o să îl poți integra în meniul zilnic. Cu un gust neutru, semințele de Chia pot fi combinate cu o serie de alimente, fiind ușor de înglobat în alimentație.
Semințele de Chia pot fi consumate crude sau prăjite, întregi sau măcinate. Cel mai des, sunt consumate înmuiate în apă sau în lapte de origine animală sau vegetală, în forma lor naturală. Pot fi lăsate la înmuiat peste noapte. Ele devin gelatinoase, fiind foarte ușor absorbite de corp. Sunt ideale pentru un mic-dejun hrănitor, te ajută să eviți gustările dintre mese.
Le puteți adăuga chiar și în cerealele de la micul-dejun. O altă idee ar fi să le integrați în smoothie-urile preferate sau în iaurt. Mai pot fi consumate ca atare în salate, având rol de dressing.
Măcinate – le puteți măcina și pot fi adăugate în diverse preparate. Măcinate pot fi folosite și ca înlocuitor al făinii pentru a face deserturi.
Pot fi adăugate la sosuri, băuturi, prăjituri, budinci, jeleuri. Se pot utiliza și în rețete pentru îngroșarea sosurilor sau ca înlocuitor de ouă. Pot fi presărate peste diferitele mâncăruri gătite.
Sursă foto: Freepik.